Politikerne til ungdom i sommerjobb:
– Det handler om å vise seg fram, vise at man duger til noe

Ungdommene og politikerne - samlet på Ung Metro - fritidsklubben i Bydel Sagene, i forrige uke. Foto: Malk Adwan
Både oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen og bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg måtte svare for seg, til de unge journalistene i sommerjobb.
Publisert: 08.07.2019 kl 12:10
Sist oppdatert: 08.07.2019 kl 14:10
SAGENE: Sommerjobbprosjektet i Bydel Sagene inviterte i forrige uke ungdommer som har skrevet jobbkontrakt med bydelen til informasjonsmøte og en hyggelig samling. Ansatte og politikere var også invitert og tilstede.
BAKGRUNN: For andre år på rad får lokale ungdommer sommerjobb gjennom bydelen
Rundt 60 av de 147 ungdommene i sommerjobbprosjektet, fra 10. trinn og videregående skole, samlet seg på fritidsklubben Ung Metro, onsdag. Det ble gitt generell informasjon om sommerjobbingen og flere av ungdommene kom med innspill som arrangørene kan ta med videre.
Politikerne Helge Stoltenberg (Ap), som er bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene, og oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), var blant dem som var på plass for å snakke om hvorfor jobbprosjektet er viktig. Ungdommene delte sine tanker og ideer til politikerne og arrangørene, de kunne også stille spørsmål angående sommerjobben eller jobb generelt, til politikerne personlig. Tabaraka Al-haider holdt også en presentasjon om Bakeri B04.
Skole, jobb og motivasjon
– Dette er veldig inspirerende, veldig interessant og lærerikt, oppsummerer byråden i møtet.
– Vi har lært masse i dag. Vi er ofte ute og møter folk, av og til kan det være litt kjedelig, men i dag har det vært veldig spennende å møte ungdommene, og høre hva de holder på med. Også fint å høre om B04-bakeriet. Det ga oss inspirasjon til å gjøre mer. Hva kan vi bruke dette til fremover, det skjer så mye spennende her, sier BU-leder Stoltenberg.
Byråden fortsetter om selve jobbprosjektet i Oslo, og starten på det hele:
– Vi begynte å diskutere ideer. Hvordan kan vi sikre at flere ungdommer får jobb? Og hvordan kan det bidra til at ungdom får mer motivasjon på skole?
Om skole og motivasjon, kan Stoltenberg avsløre at han slett ikke synes matte var det morsomste faget på skolen:
– Eller å bøye nynorske verb - det er ikke moro. Men hvis man kan knytte det man lærer til noe konkret, så skjønner man at dette er noe du kan bruke. Da er det mye lettere å engasjere seg og mye lettere å lære og å ta del.

Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap) i Bydel Sagene, og oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) på besøk i fritidsklubben Ung Metro, også for å snakke om sommerjobb-prosjektet. Foto: Malk Adwan
– Hvordan er det å møte nye mennesker med forskjellig bakgrunn?
– Det er alltid bra, det er da du lærer nye ting. Det er da du får nye perspektiver på ting. Så blir du kanskje overrasket, og blir enda mer nysgjerrig, tror jeg. Hvis du er åpen da. Så, veldig lurt å være åpen og bare ville forstå mer. Da tror jeg man får det bedre i livet sitt og det blir mer interessant, rett og slett. Ulike kulturer er fint, sier byråd Thorkildsen.
Stoltenberg legger til:
– Tenk hvis jeg skulle ha gått hele dagen og bare møtt samme som meg sjøl. Det hadde vært ufattelig kjedelig. Ja, det er ikke så spennende. Man møter andre som liksom har et annet syn på livet og som har gjort helt andre ting enn det jeg har gjort. Ungdom i dag er jo så flinke - dere er så åpne. Da jeg vokste opp, var det ikke sånn, det kan jeg love dere.
– Hva tenker dere om klubben her - Ung Metro?.
– Jeg er jo ikke her når det er klubb for ungdommene, men inntrykket mitt er i hvert fall at de som bruker denne klubben syns det er en skikkelig bra klubb - det er det aller viktigste. Og hvis det er noe man er misfornøyd med så kan man si ifra om det, sånn at man kan gjøre det bedre. Man kan si ifra til de som jobber her eller så kan man si ifra til oss politikere at her trengs det at det gjøres noe. For eksempel: Det er kjedelig her for oss som er litt eldre. Kanskje noen synes det, da må vi gjøre noe annet, men noen må si fra, for ellers får jo ikke vi vite om det, oppfordrer Stoltenberg.
– Det viktigste er jo at de som bruker klubben er fornøyd. Vi kan jo ikke snakke på vegne av dem. Men jeg har et også veldig godt inntrykk, sier Thorkildsen.
– Er ungdommene i dag mer engasjerte enn før?
– Ja, det syns jeg. Bare se på den klimakampen som de unge er en veldig viktig del av. Dette her med ungdom og engasjement går litt sånn i bølgedaler. I noen perioder er ungdom veldig aktive og veldig engasjerte og så går det andre perioder som de ikke er så aktive lenger. Nå syns jeg at vi er inne i en periode hvor ungdommer står fremst i klimakampene. For en litt eldre herre, er det veldig inspirerende i hvert fall, sier Stoltenberg.
Byråden er enig i at ungdommen er engasjert:
– Men det skulle jo egentlig bare mangle, for det er jo dere som skal vokse opp her, få barn her, og hvis vi ikke har en jord og et klima som funker, hva skal vi da liksom? Det fins ikke noe alternativ jordklode. Så det er veldig bra. Men vi må jo sørge for at vi gjør det vi må gjøre for at dere skal ha en fremtid.
Hun fortsetter:
– Men ellers så er jeg litt bekymret for at en del ungdommer legger veldig mye ansvar på seg selv, og er litt strenge med seg selv. Tenker at det er bare dem det kommer an på og hvis de bare blir litt bedre. Den følelsen av å ikke være bra nok hele tiden går utover den psykiske helsen deres. Det er jeg bekymret for og det er en viktig grunn til at vi trenger ungdommene til å påvirke samfunnet. Når dere blir mer engasjerte i det som skjer rundt dere, så flytter dere blikket litt vekk fra dere selv, og over på hvordan samfunnet kan bli bedre og hva kan vi gjøre sammen. Så, jeg vil at dere skal bli litt mindre strenge med dere selv, oppfordrer byråden.
– For det er allright å ikke lykkes på alle områder, tenker jeg, legger Stoltenberg til.
– Hva er bra med at bydelen tilbyr sommerjobber til ungdommer?
– Det er utrolig bra for det gir jo ungdommene en mulighet til å vise seg fram, og så gir det ungdom penger som veldig mange sårt trenger. Det gir ungdommene erfaringer, det gir ungdommer motivasjon for skole. For skole er veldig viktig for å kunne klare seg videre, og for å få frihet. Og så er det bra for samfunnet fordi når dere jobber, så gjør dere fornuftige ting. Så det er jo en vinn-vinn-situasjon. Da trengs dere i arbeidslivet. Vi får jo noe igjen for det. For eksempel så får Nordpolen skole ungdom som fikser iPadene så de er ferdige når lærerne er tilbake på jobb på høsten. Det er jo helt genialt, svarer byråd Thorkildsen.
Stoltenberg fortsetter:
– Det handler om å vise seg fram, vise at man duger til noe, og at man kan tjene sine egne penger. Det er alltid deilig når man er ung å ha litt som bare er sine egne. Og man har gjort en innsats for de pengene også. Man har ikke bare fått, man har gjort en innsats og da betyr det litt ekstra hvis man får akkurat de pengene.
Byråden trekker også frem viktigheten av å få seg et nettverk gjennom jobb:
– Og at man får annerkjennelse. Det er jo bare bra å jobbe, så lenge man blir godt i varetatt på jobben.
– Trenger mening med hverdagen
Alessandro Vidonis (17) er en av ungdommene som er engasjert i jobbprosjektet i sommer. Hva er viktigst for han, i sommerjobben?
– Det viktigste for meg når jeg jobber er at jeg er blant mennesker som også ønsker å jobbe, og at jeg er blant mennesker som ønsker å gjøre en forskjell, og som har en mening bak arbeidet sitt. Det som også er viktig for meg er også selvfølgelig at jeg får passende lønn.
– Er 60 timers jobb i sommer for mye, passe, eller for lite?
– Jeg syns det er passe for meg, men man burde få velge selv hvor mange antall timer man har lyst til å jobbe.
– Har du fått jobb i sommer?
– Nei, ikke enda.
– Hva slags jobb ønsker du?
– Jeg ønsker en jobb på biblioteket, fordi jeg trives best der det ikke er mye folk.
Men han liker å møte nye mennesker.
– Det er interessant - møte forskjellige personligheter og livspunkter. Jeg liker å høre hvordan folk opplever miljøet og samfunnet. Det er også fint å finne mennesker å relatere seg til. Jeg synes det er viktig og bra med sommerjobbprosjektet. Ungdommer trenger mening med hverdagen. De får vise seg selv, en jobbmulighet og motivasjon til å gjøre det bedre, sier Vidonis.
Han fikk høre om sommerjobb-tilbudet av ungdomslederne ved UngMetro, og har gjort seg noen tanker om prosessen rundt sommerjobbingen.
– Jeg er en selvstendig person og klarer meg på lite informasjon, så for min del har den vært bra. Men for andre tror jeg prosessen og oppfølgingen kunne ha vært bedre, er innspill fra Vidonis til prosjektet.
Det var ungdommene selv som hadde ansvaret for arrangementet denne onsdagen. Det var også mulighet til å delta i en bordtennisturnering der vinneren fikk gavekort på kino.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!