ANNONSE

Kan fort bli trangt på biblioteket - flere enn 2000 personer har meldt sin interesse

Marta Breen - snart på Torshov bibliotek. Foto: MARIA GOSSE

For denne dama har mye språkspennende å snakke om. - For eksempel, mediene omtaler ofte voksne kvinner for jenter, i idretten snakker man om håndballjentene og skijentene, der mennene går under herrelandslaget, sier Marta Breen, som gleder seg til onsdag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2017 kl 11:49

ANNONSE

TORSHOV: Lista er lang, hva med mediene som omtaler «familiefedre», men hører vi like ofte om «familiemødre»? Eller hvorfor heter det for eksempel «karrierekvinne», men ikke «karrieremann»? Hvorfor er det mer kult å si «pappajenter» enn «mammagutter»?

- Det ligger mye makt i språket, og ordene har alltid vært viktige i kvinnekampen. Våre ordvalg kan stigmatisere og såre – eller de kan frigjøre og åpne opp for nye tanker, skriver Torshov bibliotek på egne hjemmesider, i anledning av at forfatter og spaltist Marta Breen kommer på besøk til biblioteket ved Torshov, 25. oktober.

Hun har skrevet flere bøker om kjønnsroller, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv.

- Feministisk perspektiv med humor

- I dette foredraget tar hun for seg språket vårt i et feministisk perspektiv med humor og treffende eksempler, inviterer biblioteket videre.

Og Marta Breen gleder seg.

- Ja, jeg gleder meg veldig og ser at det er stor interesse for arrangementet. Jeg har lenge vært opptatt av hvordan språket iblant forsterker normer og stereotypier. Samtidig kan man ved å velge andre ord og begreper, avsløre maktstrukturer. Dette er veldig spennende synes jeg, sier Breen.

2.100 personer interessert

Og så langt, en ukes tid i forkant av arrangementet, har ikke færre enn 2.100 personer meldt sin interesse. Så det kan fort bli tight på biblioteket på Torshov denne kvelden, gratis inngang er det også. .  

HER ER LINK TIL ARRANGEMENTET VIA TORSHOV BIBLIOTEK

- Jeg kommer til å vise mange eksempler på begge deler, sier Breen.

Sist ut i politikken - der kvinner også iblant blir til jenter.

- Som når Trond Giske nylig kalte partiets andre nestleder, Hadia Tajik, for «en veldig flink ung jente». Da får man lyst til å minne om at Tajik er 34 år gammel og tidligere kulturminister.
 

Større bevissthet

- Men dette handler ikke om å forby ord eller prøve å diktere hva folk skal si -  jeg ønsker bare å bidra til større bevissthet rundt våre ordvalg, legger Breen til.

Flest kvinner som kommer for å høre på deg - generelt?

- Det er ofte flest kvinner i salen, som på alle andre kultur- og litteraturarrangement, men det kommer alltid endel engasjerte menn også, kan Breen fortelle.  

Ordet HEN - Nydalen bibliotek

Det skjer mye spennende ved bibliotekene, dagen etter, 26. oktober er det happening ved Nydalen bibliotek:

- Hanne Ørstavik og Esben Esther Pirelli Benestad møtes for å snakke om et lite, men beryktet ord, nemlig HEN. De har scenen for seg selv, og vil sette hverandre i stevne, samtale, diskutere og lese utdrag fra noen av sine til sammen 20 bøker, inviterer biblioteket.

HER ER LINK TIL ARRANGEMENTET. 

LES OGSÅ:

Nøkkelord