Karantenebrudd skal prioriteres - dette svarer Oslo-politiet

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier at det er en prioritert oppgave for politiet å håndheve brudd på smittevernloven. Foto: Christian Fredrik Borg (arkivfoto)
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) varsler at brudd av karantenebestemmelsene er alvorlig og en prioritert oppgave for politiet.
Publisert: 15.03.2020 kl 17:30
Sist oppdatert: 15.03.2020 kl 18:04
OSLO: På en pressekonferanse søndag ettermiddag orienterte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) om koronasituasjonen i Norge. Hun oppfordret alle til å dra hjem fra hytta, men presiserte samtidig at politiet nå vil prioritere å håndheve brudd på karantenereglene.

Monica Mæland holdt søndag ettermiddag en pressekonferanse. Hun understreket alvoret i situasjonen og vil holde nye pressemøter hver dag fremover. Foto: Torbjørn Tandberg
- Frem til for noen dager siden, var dette primært en helsekrise, som helse- og omsorgsdepartementet ledet. Nå har vi fått en nasjonal krise, som spenner over alle sektorer og påvirker oss. Derfor er det nå slik at justis- og beredskapsdepartementet leder dette arbeidet i henhold til de vedtatte planer vi følger, sa Mæland.
- Prioritert oppgave
Hun understreket alvoret i situasjonen, og at den vil kreve mye av oss alle.
- Når du blir satt i karantene, er det viktig at du faktisk overholder den karantenen. Gjør du ikke det, vil politiet fra i dag ha myndighet til å håndheve karantenebestemmelsene, sa hun.
Ved brudd på smittevernloven, kan man bli straffet med bøter eller fengsel inntil to år. Fører overtredelsen til tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse, er strafferammen inntil fire år i fengsel eller bøter.
Smittevernloven § 8-1, straff
«Med unntak av overtredelse av plikter etter § 5-1 eller plikter som omfattes av helsepersonellovgivningen, straffes forsettlig eller uaktsom overtredelse av loven her eller vedtak gitt med hjemmel i loven med bot eller fengsel inntil 2 år. Dersom overtredelsen har tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse som følge, er straffen bot eller fengsel inntil 4 år.»
Kilde: Lovdata.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
- Brudd på smittevernloven er alvorlig, og det er derfor en prioritert oppgave for politiet, fortsatte Mæland.
Politiet bistår nå helsemyndighetene med å overholde bestemmelser som er gitt i henhold til smittevernloven, opplyste justis- og beredskapsministeren.
- Den bistanden kan handle om tiltak rettet mot enkeltpersoner og almenheten og også håndhevelse av samlingsforbud.
- Ikke kapasitet
- Bruker Oslo-politiet aktivt ressurser på å håndheve brudd på smittevernloven?
- Vi kjører ikke aktivt rundt og sjekker de bestemmelsene. Det har vi nok dessverre ikke kapasitet til. Vi responderer på meldinger vi får beskjeder om, men vi er ikke ute og sjekker om det er 50 eller 51 inne på serveringssteder, sier Per-Ivar Iversen, operasjonsleder i Oslo-politiet, til Sagene Avis.
Han opplyser at Oslo-politiet har hatt noen oppdrag i forbindelse med brudd på smittevernloven, men det skal ikke dreie seg om mange. Hva politiet gjør varierer fra situasjon til situasjon, og hvor mye de ellers har å gjøre.
- Det er forsåvidt kommunen som er mer aktiv på den siden, forteller han om kontroll av serveringssteder.
Iversen forteller at politiet har hatt en stille søndag så langt i Oslo.
Forhindre smitte
Justisministeren vil fremover møte pressen daglig og redegjøre for hvordan de håndterer situasjonen. Hun er selv i karantene til onsdag, og pressekonferansen foregikk derfor på video.
- Det aller viktigste jobben vi nå gjør, er å forhindre smitte. Derfor har vi innført veldig strenge regler. Jeg har registrert at mange synes det kan være vanskelig å skjønne hvorfor mennesker som føler seg friske for eksempel ikke kan dra på hytta, sa hun, før hun forklarte hvorfor.
- Det er sånn at selv om du føler deg frisk, kan du være smittebærer og dermed smitte folk uten at du vil eller vet det.
Hyttekommunene har ikke kapasitet eller forutsetning for å håndtere hundrevis av smittede, forklarte hun videre.
Tidligere søndag ble det kjent at Oslo kommune stenger alle langtidssykehjemhjem for besøkende.
Regjeringen har laget en egen nettside om koronaviruset.
- Den eneste måten å unngå smitte er å redusere smitten med andre mennesker, fortalte justis- og beredskapsministeren.
- Tiden fremover kommer til å bli krevende.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!