Sagene Avis

Nå er han med i bydelsutvalget:

– Et Sagene uten restauranter og kaféer blir et veldig fattigere Sagene

BLIR MED I BU: Leder av Sagene Venstre, Kjetil Eritzland, tar over etter Linn Skyum i bydelsutvalget. Foto: Janina Lauritsen

– Jeg håper inderlig vi klarer å beholde de små som er her, og at det fortsatt blir en levende bydel, sier Sagene Venstre-lederen om de lokale bedriftene. Nå ser han frem til å bli en del av Sagene bydelsutvalg, etter at Linn Skyum takket for seg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2021 kl 10:29

BYDEL SAGENE: Torshov-beboer Kjetil Eritzland har vært leder av Sagene Venstre i omtrent fem år. Nå tar han over Venstres plass i bydelsutvalget (BU), etter at Linn Skyum i forrige BU-møte takket for seg og informerte at hun flytter ut av bydelen.

Eritzland ser frem til å representere Venstre i bydelsutvalget, men innrømmer også at det blir vemodig å se Skyum forlate lokallaget.

– Det er litt trist. Linn er en av de unge, dyktige jentene jeg gjerne vil ha frem. Det er synd hun flytter. Men jeg syns det blir spennende i gå inn i BU, jeg har foreløpig sittet i miljø-, kultur- og byutviklingskomiteen og det blir et større spekter å ta tak i nå. Vi er fortsatt et lite opposisjonsparti, men det er mulig å finne allianser for ting som er viktig for oss, sier han til Sagene Avis.

Hans viktigste egenskap som leder, ifølge ham selv, er at han får de andre i partiet til å skinne.

– Det er i hvert fall det jeg ønsker å få til. Mitt mål som leder er å få opp unge, nye talenter i Sagene Venstre som kan være med på å gjøre bydelen til et bedre sted.

Ser positive sider etter pandemien

Det har ikke bare vært enkelt å være partileder under koronapandemien. Det ble store tilpasninger i starten, da man plutselig ikke kunne møtes fysisk. Men etter en stund begynte Eritzland også å se fordeler med den nye digitale hverdagen.

– Jeg tror for mange som er travle, så er det enklere å komme seg fra møte til møte enn det var tidligere. Så det er flere som kan være med. Og jeg tror vi har styrket den digitale kontakten generelt i løpet av pandemien. Vi har blitt vant med å kommunisere på den måten, det er ikke bare ulemper. Jeg tror vi bør beholde noe av dette fremover. Kanskje vi kan ha noen digitale og noen fysiske møter, for å gi flere muligheten til å være med?

Det har vært nesten umulig å være synlig utenfor det digitale det siste året, fortsetter han. Det er ikke så mye de har lov til å gjøre, annet enn å gå rundt med en Venstre-jakke.

– Det har jeg for så vidt full forståelse for, men det gjør det vanskelig. Spesielt nå under valgkampen. Vi ville gjerne gått på dørene og snakket med folk, det er den måten man lettest kommer i kontakt med folk på. Du føler ikke noen velgerkontakt når du legger en brosjyre i postkassen. Det er en annen virkelighet nå.

Tiltrekker seg yngre velgere

Likevel har medlemstallene gått vesentlig opp det siste året. Partilederen mener det kanskje kan ha en sammenheng med at folk har bedre tid nå, enn de hadde før. Eritzland antar partiet har rundt 95 medlemmer nå, og at det har økt med ca. 20 det siste året. Flertallet av medlemmene er av de yngre generasjonene, og Eritzland skulle gjerne sett flere eldre også.

– Vi sliter generelt med at dette er en fraflyttingsbydel. Vi sliter kanskje mer enn mange andre partier, fordi vi er stort sett unge medlemmer som ikke bor her mer enn to-tre år.

– Hvorfor tror du dere ikke får med de litt eldre på laget?

– Jeg vet ikke, men jeg tror mange av de sakene vi markerer oss på kanskje appellerer mer til de yngre. Det er ikke slik at vi ikke bryr oss om de eldre – men vi er opptatt av liberale verdier, at folk skal få drikke pils i parken for eksempel. Kanskje vi har vært mer opptatt av barn og unge generelt, jeg tror det ligger noe der, at folk kanskje blir mer konservative når de blir eldre. Ellers vet vi at vi er et stort nummer to-parti for veldig mange. Men vi sliter litt med å finne akkurat hva som skal til for at vi blir nummer én.

Vil ha flere ungdomstilbud

Sagene Venstre ønsker at bydelen skal være et godt sted å bo. Og det er spesielt viktig for dem at barn og unge trives og har lyst til å bo her. Det har skjedd en endring i demografien siden Eritzland flyttet til bydelen for 10-12 år siden. Nå er det mange flere barnefamilier. Men det er fortsatt ikke mange gode tilbud for ungdom på 16+, mener han.

– Ikke for dem som ikke spiller fotball eller spiller i korps. Vi har ungdomstilbud, men vi opplever at 16-17-åringer ikke har lyst til å være med 13-åringene. Vi må se på hvordan vi kan få til det for dem. Jeg syns generelt fritt skolevalg også er viktig, vi burde ha et større spekter på hva vi tilbyr også på ungdomsskolenivå. Jeg ser i andre land hvor det er mye mer vanlig å velge skole ut ifra hva som er viktig for barnet ditt, og ikke bare etter hva som er nærmest. Men det er nok en større kamp enn den vi kan ta her på Sagene.

Frykter et fattigere Sagene

Sagene Venstre har som mål å øke medlemstallet fremover, slik de også har gjort det siste året. Det er også viktig å sette mål for bydelen, men det er ikke enkelt for et lite opposisjonsparti.

– Du har ikke et voldsomt gjennomslag eller samme mulighet til å lage et sammenhengende program. Men vi ønsker å vise at vi bryr oss om bydelen vår. Jeg er redd for at bydelens næringsliv i verste fall ikke finnes etter pandemien, det er så mange små som sliter nå. Jeg bodde tidligere på Grünerløkka og det jeg likte med bydelen den gangen var alle de små bedriftene. Nå er det litt mye H&M og Deli de Luca. Det er det ikke her foreløpig. Jeg håper inderlig vi klarer å beholde de små som er her, og at det fortsatt blir en levende bydel. Dette er noe som bekymrer meg. Det er ikke noe som kan løses på Sagene, men vi snakker med våre politikere på Stortinget og i bystyret, og håper det kan finnes gode løsninger.


Nylig hadde Oslo og Sagene Venstre et digitalt folkemøte, hvor de inviterte næringslivet til å fortelle mer om hvordan de opplever situasjonen.

– Hva lærte du av møtet?

– Jeg lærte at folk som driver småbedrifter har det helt jævlig for tiden. Det er litt frustrerende å ikke ha all makt i sine hender og ikke kunne gjøre noe med det, men at det må løses på så mange forskjellige nivåer. Jeg har selv vært gründer en gang og vet hvor tøft det er når det butter imot, du har dårligere velferdsordninger enn de som er ansatte i egen bedrift. Og det er ikke så mye som venter deg om du går konkurs. Som vi hørte på folkemøtet, var det en som måtte selge leiligheten for å kunne beholde bedriften. Det er trist, for vi trenger virkelig de menneskene som ønsker å skape noe rundt oss. Et Sagene uten restauranter og kaféer blir et veldig fattigere Sagene.

Ønsker en bedre bydel for fotgjengere

Eritzland mener vi er lite flinke til å leve sammen som gående, kjørende og syklende. Han ønsker et gateliv som er mer på fotgjengerens premisser.

– Jeg ønsker en mer gå-vennlig by, det er få gatetun. Jeg savner at man kan gjøre ting enklere, i stedet for å vente lenge på den perfekte løsningen. Veldig mange eier bil, men jeg har valgt å ikke gjøre det. Vi bruker mye plass til bilene, og vi tar ikke nok hensyn. Jeg tror vi får en mer levende by om vi tar mer hensyn til hverandre. Jeg ønsker at vi skal bli mer som innbyggerne i Amsterdam og København, og at vi ikke alltid skal ha det så travelt.

– Det kan være vanskelig å få med hele Torshov og resten av bydelen på å kvitte seg med bilen?

– Det har for meg vært et bevisst valg å ikke eie bil. Er skaden på miljøet verdt det jeg sparer på tid? Det er om å gjøre å tenke litt annerledes. Man kan for eksempel lese en god bok eller forberede seg til et møte mens man sitter på trikken. Det trenger ikke være bortkastet tid. Dette kommer ikke til å skje i morgen, men vi bør ha en visjon om det. Skal vi bruke så store arealer for en bil vi bruker så lite? Min arbeidsgiver oppfordrer oss til å bruke våre egne elbiler eller et utleiefirma. Det kunne flere også ha gjort. Vi må lete etter løsninger i stedet for hindringer.

Sagene Avis snakket nylig også med den nye lederen av Sagene MDG og den gjenvalgte lederen av Sagene Arbeiderparti. Vi vil også presentere de andre partilederne i BU-partiene.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...