ANNONSE

Klør det i hodet?

Apoteker Inger Johanne Kjelsen på Storo gir råd i «lusetida». Foto: BOOTS

Det kan være lus. Denne uken er det nasjonal kampanjeuke mot hodelus i skoler og barnehager. Her gir Storo-apoteker Inger Johanne Kjelsen råd til hvordan du sjekker barna.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2017 kl 07:47

ANNONSE

STORO: 6. mars startet nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Folkehelseinstituttet er blant aktørene som oppfordrer til landsomfattende dugnad mot hodelus i uke 10.

Vinterferien er tilbakelagt over hele landet, og barn og unge er igjen på plass i skoler og barnehager. Dette er en tid som er høysesong for hodelus. Derfor er uke 10 utpekt som nasjonal uke for lusesjekk, og Folkehelseinstituttet oppfordrer på sine sider alle landets skoler og barnehager til å arrangere kampanjer mot hodelus, opplyser apotekkjeden Boots i en pressemelding.

Fire enkle trinn for lusesjekk

Apoteker Inger Johanne Kjelsen ved Boots Apotek på Storo Storsenter forteller at det er enkelt å sjekke barna for lus, og ikke trenger det ta lang tid.

– En nasjonal kampanjeuke for lusesjekk er et bra tiltak, dette er den mest effektive måten å stoppe spredning av lus. Har du en timeplan som er presset i hverdagen, kan helgen som kommer være et fint tidspunkt, sier apoteker Inger Johanne.

Hun forklarer hvordan du enkelt sjekker barna for lus i fire trinn:

1. Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.

2. Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak. Slik fjerner du eventuelle døde lus.

3. Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

4. Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

Hvis barna har lus

En effektiv og grundig lusesjekk, kan avdekke hodelus.

– Det er i så fall ingen krise. Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Allikevel er det viktig å behandle så snart som mulig. Besøk ditt nærmeste apotek for å få råd der, eller se rådene som finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, sier apotekeren.

– På apoteket finner du en rekke lusemidler med forskjellige virkestoffer. Det er verdt å merke seg at en del lus er blitt resistente mot det mest brukte virkestoffet, og da er behandling med dimetikon – et silikonpreparat – et godt alternativ, dette tar livet av lusene rent mekanisk. På apoteket får du gode råd, du kan også besøke sidene til Folkehelseinstituttet for god og oppdatert informasjon, sier Inger Johanne Kjelsen.

Fokus på skolene

Når Nordre Aker Budstikke snakker med Storo-apotekeren mandag formiddag, har ingen etterspurt lusemidler så langt i dag.

– Men vi regner med det kommer flere utover i uken, sier hun, og viser til at mange av skolene i bydelen har fokus på lusesjekk denne uka.

– Blant annet Kjelsås skole. Der har FAU gått til innkjøp av lusekammer til alle elevene i flere år. Det har også blitt omtalt i Nordre Aker Budstikke, sier Kjelsen.

Luseradar

Lurer du på hvordan lusen sprer seg i Norge? Nettsiden Luseradar.no er en nasjonal, uoffisiell oversikt over lusespredning, basert på salget av lusemidler i 230 apotek over hele landet, samt søkeordstatistikk fra Google Trends.

På denne siden kan folk se om det er stor fare for lusespredning i deres område. De fylkene der man ser en økning som tyder på kraftigere lusespredning enn normalt, merkes med rødt i et Norges-kart. På Luseradar.no kan både helsepersonell og private laste ned informasjonsmateriell om lus.

Mandag formiddag er Oslo merket med grønt, mens det i øyeblikket ser ut til å være mye lus (i alle fall fokus på apotek og nett) i Oppland og Buskerud, med Hordaland og Rogaland like bak.

LES OGSÅ: Bright (6) fikk kjeft på skolen. Ingen visste at gutten egentlig ikke så noen ting

Les også: