Sagene Avis

Sagene Avis

Kongen fikk sitt eget «biehus» på BI

Handelshøyskolen BI tok torsdag imot kongen, kronprinsen og den slovenske presidenten. Rektor Inge Jan Henjesand fikk satt fokus på viktigheten av bier.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

NYDALEN: Sagene Avis har i dag tatt turen rett over bydelsgrensa, for å være med da Hans Majestet Kong Harald og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Handelshøyskolen BI. Her ble de kongelige, sammen med den slovenske presidenten Borut Pahor, tatt imot av rektor Inge Jan Henjesand.

Pahor er på statsbsøk i Norge 6. og 7. november, og tidligere på dagen var han og kongeparet på besøk på SINTEF i Forskningsparken, der de blant annet fikk høre om utviklingen av kunstig intelligens.

På BI var det viktigheten av bier som sto på programmet - med seminaret The importance of bees, om grønn byutvikling, bier og innbyggervitenskap.

Sterk tradisjon for birøkt

BI har bikuber til forskning på taket, og de vises ofte frem til besøkende, for å prøve å påvirke dem til å gjøre det samme, fortalte rektor i sin åpningstale.

Både Norge og Slovenia har sterk tradisjon for birøkt og vektlegger bier og pollinering for matproduksjon. Seminaret om bier og pollinering på BI, er et samarbeid med Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) og organisasjonen ByBi.

Under foredraget ble det blant annet fortalt at av alle pollinerende insekter registrert i Norge, er 25 prosent ført opp på norsk rødliste for arter.

- Vi har grunn til å tro situasjonen har endret seg drastisk for insektene i Norge og resten av verden de siste 100 årene, men vi vet ikke hvordan situasjonen faktisk er og hvor raskt endringene skjer. Selv om vi allerede kjenner til de største truslene for insektene, trengs det at vi tar grep for å kunne følge med på forandringene og for å kunne sette inn mer målrettede tiltak, sier forsker Jens Åström ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), på NINAs nettside.

Også Slovenias landbruksminister, Aleksandra Pivec, Markus Sydenham og David Barton fra NINA, Ane Johnsen fra ByBi, statsekretær Atle Hamar og forfatter Maja Lunde deltok.

Gave fra presidenten

Den slovenske presidentens gave til kongeparet er et tradisjonelt slovensk biehus med rom for flere kuber – dekorert med norske motiver. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

På BI «overrakte» også den slovenske presidenten sin gave til kongeparet; et tradisjonelt slovensk, dekorert bie-hus med rom for flere kuber.

- Det var en stor glede og ære å kunne ønske kongen, kronprinsen og presidenten velkommen til BI for å kunne snakke om bærekraft og betydningen av bier, sier BI-rektor Inge Jan Henjesand til Nordre Aker Budstikke etter besøket.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...