ANNONSE

Snart Halloween:

– Gresskar er mat, ikke pynt

GRESSKAR: Det er gresskaruke hos Geitmyra matkultursenter for barn. Foto: Janina Lauritsen

Gresskar kan brukes til veldig mye mer enn Halloween-dekorasjoner. Barna på Geitmyra matkultursenter har blant annet fått lage gresskaris med flytende nitrogen!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2018 kl 15:55

ANNONSE

SAGENE: Oktober er høysesong for gresskar og i Norge kjøpes de hovedsakelig for pynt, ikke for å spises. I fjor ble over 20.000 gresskar kjøpt inn til Halloween og nesten like mange gresskar ble kastet like etter, opplyser Geitmyra matkultursenter for barn i en pressemelding.

De vil vise at gresskar er til for å spises og ikke bare til dekorasjoner.

LAGER PYNT: Gresskar kan brukes til pynt, men husk å ta vare på fruktkjøttet - det kan brukes til mye godt. Foto: Janina Lauritsen

Lager softis med gresskar

Tirsdag 18. september er femteklassingene fra Bergerbakken skole på Jevnaker på besøk, og har fått utdelt gresskar, kniv, hammer, tusj og pepperkakeformer. De graver ut fruktkjøttet, som skal brukes til matlaging, og skjærer ut morsomme og skumle motiver.

– Det er kaldt! Ja, og litt ekkelt... sier de mens de graver nedi gresskarene med fingrene.

– Jeg vet hva vi kan gjøre! Vi kan lage snørr som henger ut, sier guttene ivrig.

EKKELT: Det var kaldt, og litt ekkelt, å få hendene fulle av gresskar Foto: Janina Lauritsen

Uke 38 er nemlig gresskaruke hos Geitmyra. Her viser de hvordan gresskar kan brukes til både mat og dessert. Søndag 23. september inviterer de også til åpen gård med gresskarlapper, curry, pizza og softis – med gresskar, morsomme aktiviteter, gresskareventyr i lavvoen, photobooth og mye mer.

Se hvordan de lager gresskarisen her (artikkelen fortsetter under videoen):

Geitmyra.

MORO: Sebastian (9), Henrik (10), Jens (9) og Amund (10) er på besøk for å lage gresskaris Foto: Janina Lauritsen

– Gøy å lage noe man liker

Det er Sebastian (9), Henrik (10), Jens (9) og Amund (10) som får smake på is med gresskar.

– Dette var kjempegodt! Mmmm! sier guttene og koser seg fælt, mens May Britt Stormoen lager enda mer is.

– Hvordan var det å lage is med flytende nitrogen?

– Supergøy! Det er gøy å lage noe man liker, sier guttene til Sagene Avis.

Men de er ikke helt enige i om det var godt eller ikke.

– Det smakte rart, sier en mens de andre skyter inn:

– Supergodt!

GRESSKARIS: Det gikk fort å lage gresskaris, og nesten like fort å spise den opp. Foto: Janina Lauritsen

Flytende nitrogen er veldig gøy syns guttene, men kan også være farlig påpeker Geitmyra. Se video av guttene som får se hva som skjer når det helles flytende nitrogen på en blomst:

Nøkkelord