Snart Halloween:

– Gresskar er mat, ikke pynt

GRESSKAR: Det er gresskaruke hos Geitmyra matkultursenter for barn. Foto: Janina Lauritsen

Gresskar kan brukes til veldig mye mer enn Halloween-dekorasjoner. Barna på Geitmyra matkultursenter har blant annet fått lage gresskaris med flytende nitrogen!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2018 kl 15:55

SAGENE: Oktober er høysesong for gresskar og i Norge kjøpes de hovedsakelig for pynt, ikke for å spises. I fjor ble over 20.000 gresskar kjøpt inn til Halloween og nesten like mange gresskar ble kastet like etter, opplyser Geitmyra matkultursenter for barn i en pressemelding.

De vil vise at gresskar er til for å spises og ikke bare til dekorasjoner.

LAGER PYNT: Gresskar kan brukes til pynt, men husk å ta vare på fruktkjøttet - det kan brukes til mye godt. Foto: Janina Lauritsen

Lager softis med gresskar

Tirsdag 18. september er femteklassingene fra Bergerbakken skole på Jevnaker på besøk, og har fått utdelt gresskar, kniv, hammer, tusj og pepperkakeformer. De graver ut fruktkjøttet, som skal brukes til matlaging, og skjærer ut morsomme og skumle motiver.

– Det er kaldt! Ja, og litt ekkelt... sier de mens de graver nedi gresskarene med fingrene.

– Jeg vet hva vi kan gjøre! Vi kan lage snørr som henger ut, sier guttene ivrig.

EKKELT: Det var kaldt, og litt ekkelt, å få hendene fulle av gresskar Foto: Janina Lauritsen

Uke 38 er nemlig gresskaruke hos Geitmyra. Her viser de hvordan gresskar kan brukes til både mat og dessert. Søndag 23. september inviterer de også til åpen gård med gresskarlapper, curry, pizza og softis – med gresskar, morsomme aktiviteter, gresskareventyr i lavvoen, photobooth og mye mer.

Se hvordan de lager gresskarisen her (artikkelen fortsetter under videoen):

Geitmyra.

MORO: Sebastian (9), Henrik (10), Jens (9) og Amund (10) er på besøk for å lage gresskaris Foto: Janina Lauritsen

– Gøy å lage noe man liker

Det er Sebastian (9), Henrik (10), Jens (9) og Amund (10) som får smake på is med gresskar.

– Dette var kjempegodt! Mmmm! sier guttene og koser seg fælt, mens May Britt Stormoen lager enda mer is.

– Hvordan var det å lage is med flytende nitrogen?

– Supergøy! Det er gøy å lage noe man liker, sier guttene til Sagene Avis.

Men de er ikke helt enige i om det var godt eller ikke.

– Det smakte rart, sier en mens de andre skyter inn:

– Supergodt!

GRESSKARIS: Det gikk fort å lage gresskaris, og nesten like fort å spise den opp. Foto: Janina Lauritsen

Flytende nitrogen er veldig gøy syns guttene, men kan også være farlig påpeker Geitmyra. Se video av guttene som får se hva som skjer når det helles flytende nitrogen på en blomst:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...