ANNONSE

Premiere for film om glemte krigsveteraner

1. oktober har endelig Tore Severin Netlands dokuthriller om motstands- og sabotasjegruppa Osvald premiere på Sagene Festivitetshus. De neste ukene kan du også se filmen blant annet på Teknisk museum på Kjelsås og gamle Ullevål kino.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2017 kl 14:26

ANNONSE

SAGENE / NORDRE AKER: På Sagene Festivitetshus, like ved Sagene skole i Holst gate, har Tore Severin Netland premiere på Sabotøren og Kureren 1. oktober.

Med sparsomme midler har Netland nå endelig fått ferdig filmen om motstandsmannen og sabotøren Harry Sønsterød.

Harry Sønsterød treffer kureren Else Karlsen, og de blir med i partisangruppa Osvald ledet av Asbjørn Sunde. Mens krigen raser, finner Harry og Else kjærligheten. Sammen går de under dekknavnene Helge og Helga.

Netland skaper nytt lys over historiens mørke i sin nye film om "den usynlige krigen". Rundt to hundre personer var i løpet av krigen med i partisangruppa. 35 mistet livet.

Offer eller Spion?

Netlands forrige film, Offer eller Spion? fra 2015, tok utgangspunkt i rettsaken mot Osvald-leder Asbjørn Sunde. Han spør om «mannen i mørke», som ledet 109 aksjoner og sabotasjer under andre verdenskrig, var han Offer eller Spion?

Med dokuthrilleren Sabotøren og Kureren fortsetter han historien. Sabotasjeleder og tidsvitnet Harry Sønsterød, som i dag er 95 år, forteller fra et liv blant partisanene i Osvaldgruppa.

Sabotøren og Kureren

Sabotøren og Kureren har scener spilt inn ved Maridalsvannet, og Sønsterøds historie er dramatisert med Kenneth Berg i rollen som Harry, Karoline Stemre i rollen som hans kone Else, og Terje Ranes som Osvald-leder Asbjørn Sunde.

Den unge, stålsterke kjempen Harry fra Heggedal har med sine unike tekniske kunnskaper anlegg for å bli sabotasjeleder hos Asbjørn Sunde. Under den spanske borgerkrigen kjempet Sunde i femten måneder mot fascismen. Når tyskerne erobret Norge 9. april 1940, bygget Asbjørn Sunde langsomt opp Osvaldgruppa.

Harry, som var ingeniør, lærte opp 40 sabotører mellom Heggedal og Larvik. Sunde var strategen som planla å sprenge fem jernbanelinjer samtidig.

– Vi opererte med elektriske detonatoer. Vi brukte ringeledning, flatbanket ytterst, og så klemte vi dem i 90 graders vinkel, sier Harry Sønsterød i filmen.

Hedres ikke

Ingen av medlemmene i Osvaldgruppa har blitt dekorert for innsatsen under krigen. Det kommer heller ikke til å skje. I januar bestemte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at det ikke skal deles ut krigsmedaljer til glemte veteraner. Les saken i Dagsavisen.

I et intervju etter krigen uttalte Harrys kone Else:

– Jeg har ofte undret meg over den heder som ble vist noen – mens andre aldri har fått noen takk for sin innsats mot okkupantene.

Flere visninger

Premiereforestillingene på Sabotøren og Kureren er på Sagene Festivitetshus søndag 1. oktober klokken 18 og 20.45, men den vises også klokken 14 og 16.

Filmen vises også samme sted lørdag 7. okotber, på Teknisk museum på Kjelsås mandag 9. oktober, på Egal Teater i Oslo 11. oktober, på Fabrikken i Heggedal 13. og 15. oktober, og til slutt på Ullevål kino på John Colletts plass 16. oktober. Finn forestillinger og billetter her.

Ny film

Filmskaper Tore Severin Netland hviler ikke i sine pensjonistdager. I november spiller han inn en pilot om Læreraksjonen i 1942, Look to Norway. Filmen om lærerne som veltet nasjonalsosialismen i Norge, skal spilles inn til sommeren.

LES OGSÅ: