ANNONSE

Lanserer bærenett med pant

SANDAKER SENTER: GRIN har stand på senteret og tilbyr verdens første bærenett med pant. Foto: Janina Lauritsen

På Sandaker Senter kan du nå få tak i bærenett med panteordning.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.07.2018 kl 07:45

ANNONSE

SANDAKER SENTER: – Jeg har leid ut bærenett til mange som har vært her og jeg har ikke fått noen i retur ennå, sier Lars-Martin Berglund fornøyd til Sagene Avis.

Han er gründeren bak GRIN, som står bak initiativet i samarbeid med Rusken Oslo og Sandaker Senter/OBOS Forretningsbygg.

Berglund har stand ved inngangen og forteller at de aller fleste som har gått forbi har vært positive.

– Vi vil få til dette på flere kjøpesentre. Vi vil teste nye måter for å få folk til å minske graden av søppel, sier han.

180 plastposer per person

Det er ikke vanskelig å bli mer miljøvennlig med denne ordningen. Panten på bærenettene forhindrer forsøpling og sørger for at de leveres tilbake og kan brukes igjen og igjen. GRIN sørger for at returnerte bærenett blir klare for gjenbruk.

Og prisen?

– Akkurat nå er vi inne i en fase der kundene får sette pris selv. Dette gjør vi for å teste hvilken pris vi kan ligge på for å konkurrere med bruk og kast av poser. Så langt har folk betalt fra to til førti kroner og ofte er leieprisen på én til fem kroner, mens panten ligger på én til tyve kroner. Vi vil teste ulike priser, høy/lav pant, fremover, sier Berglund.

GRINS visjon er å utrydde plastposen i Norge.

– Vi er verdensledende med 180 plastposer per person i året. De fleste har et handlenett, men mange glemmer dem igjen hjemme. Her kan du leie og levere tilbake handlenettet; det er inspirert av delingsløsninger som bysykkelen og pant på flaskene. Nå kommer det flere løsninger i Oslo som er mer bevisst på gjenbruk.

BÆRENETT: Lars-Martin Berglund viser frem noen varianter av nettene. Foto: Janina Lauritsen

Håper å skape et engasjement

– Det er foreløpig kun testing av prototype, og dette vil foregå på Sandaker i tre måneder med oppstart i juni, sa Pauline Johansen, senterleder i OBOS Forretningsbygg, i en pressemelding i juni.

Hovedformålet med innovasjonsprosjektet er å teste og utvikle utleiemodellen for bærenett med pant, sammen med de som handler. Håpet er å skape et engasjement som kan legge grunnlaget for en større pilot på Sandaker Senter i løpet av 2018. Potensielt kan dette være med på å redusere bruk og forsøpling av plastposer med en sirkulær forretningsmodell basert på gjenbruk.  

Det er også et returpunkt ved standen på senteret. GRIN bruker en SMS-tjeneste for å sørge for at de som returnerer bærenettene får pengene sine tilbake – hvis de ikke vil beholde nettene.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!