Lavest andel 19-åringer som tok «russevaksine» i byel Sagene

Ungdom i Bydel Nordre Aker er på topp når det gjelder å ta meningokokkvaksinen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (Illustrasjonsfoto)
Bydel Sagene har byens laveste andel av meningokokkvaksinerte 19-åringer.
Publisert: 04.08.2020 kl 11:55
Sist oppdatert: 04.08.2020 kl 14:04
OSLO: Rapporten Meningokokkvaksinasjon i videregående skoler i Oslo 2020 fra Helseetaten er laget med bakgrunn i at ungdom i aldersgruppen 17-19 år har økt risiko for meningokokksykdom, og at man er spesielt utsatt i forbindelse med russefeiringen.
Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon i denne aldersgruppen – særlig for de som er aktive i russefeiringen eller for de som «skal feste sammen med russen».
«Siden 2012 har det vært gitt informasjon og oppfordring til vaksinasjon i videregående skoler i Oslo. Fra 2015 har det vært en felles vaksinasjonsuke i alle bydeler, koordinert av Helseetaten. I alle bydeler har det vært gitt tilbud om vaksinasjon på skolen eller på helsestasjon for ungdom», skriver Helseetaten i rapporten.
Elever i 1. og 2. klasse i videregående skole som ønsket vaksine måtte betale 400 kroner, dette er tilnærmet lik kostpris. All meningokokkvaksinasjon blir registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK, forutsatt samtykke fra den vaksinerte.
Resultater
Videre står det i rapporten at det ble satt rundt 4100 doser gratis vaksine til en kostnad av nesten 1,6 millioner kroner:
«Per 31. mai var 5672 ungdommer 17-19 år i Oslo registrert som vaksinerte: 61 % av nittenåringene, 20 % av attenåringene og 12 % av syttenåringene. I hele landet var tilsvarende andeler 56 % av nittenåringene, 34 % av attenåringene og 19 % av syttenåringene. Enkelte kommuner/fylker tilbyr gratis vaksine i 1. videregående eller i 10. klasse, det kan forklare hvorfor andel vaksinerte blant sytten- og attenåringene er høyere i hele landet enn i Oslo, mens det motsatte er tilfellet for nittenåringene.»
Tabell 1 viser antall registrerte vaksinerte i årene 2016-20 i Oslo:

TABELL 1. Bydelene i rekkefølge i tabellen: Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen, Frogner, Vestre Aker, Nordre Aker, Bjerke, Grorud, Stovner, Alna, Østensjø, Nordstrand, Søndre Nordstrand. (Kilde: Helseetaten)
Tabell 2 viser andel vaksinerte i prosent av årskullet i bydelene i 2019 og 2020. Høyeste vaksinasjonsdekning i 2020 var i bydel Nordre Aker (79%) mens den laveste var i bydelene Sagene og Søndre Nordstrand (46%):

TABELL 2. Bydelene i rekkefølge i tabellen: Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen, Frogner, Vestre Aker, Nordre Aker, Bjerke, Grorud, Stovner, Alna, Østensjø, Nordstrand, Søndre Nordstrand. (Kilde: Helseetaten)
Andel unge som ikke fullfører videregående skole i Oslo er rundt 20 prosent (årene 2016-2018). Frafallet varierer fra 10 prosenr i bydel Vestre Aker til 33 prosent i bydel Gamle Oslo.
Tabell 3 viser andel vaksinerte nittenåringer, korrigert for frafall:

TABELL 3. Bydelene i rekkefølge i tabellen: Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen, Frogner, Vestre Aker, Nordre Aker, Bjerke, Grorud, Stovner, Alna, Østensjø, Nordstrand, Søndre Nordstrand. (Kilde: Helseetaten)
Det forklares videre at forskjellene mellom bydelene, som vist i tabell 2, blir mindre når man korrigerer for frafall i videregående skole, men forsvinner bare delvis.
«Vi er ikke kjent med noen tilfeller av meningokokksykdom blant russ eller elever i videregående skoler i Oslo hittil i år», skriver Helseetaten.
Helseetatens vurdering
Videre skriver etaten i sin vurdering:
«Vaksinasjons dekning en blant nittenåringene er uendret fra 2019 til 2020. Det er fortsatt betydelige forskjeller mellom bydelene, med høyest andel vaksinerte i vestlige bydeler og bydel Nordstrand. Som det fremgår av tabell 3, blir forskjeller mellom bydelene mindre når man korrigerer for frafall, som er størst i Groruddalen, indre øst og bydel Søndre Nordstrand. Andre årsaker til forskjellig vaksinasjons dekning kan være større deltagelse i aktiv russefeiring i vestlige bydeler og Nordstrand, og at det kanskje er større «helsebevissthet» blant foreldre og ungdommer i de samme bydelene.»
I vurderingen av at noen kommuner tilbyr gratis meningokokkvaksine allerede i 10. klasse, skriver Helseetaten at «Fordelene med en slik ordning er at man får en meget bedre vaksinasjonsdekning i VG1 og 2, trolig også i VG3. Ulempen er først og fremst at årlig kostnad til vaksinasjon blir noe høyere, og mer enn fordoblet i «overgangsperioden» de første tre årene.»
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!