Sagene Avis

Et sted hvor hjelpen alltid er og har vært nær

Sagenes meninghetshus Efatta https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no Foto: Wilse, Anders Beer/Oslo Museum

Menigheten prøvde å bekjempe den store fattigdommen og nøden på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2018 kl 16:16

BJØLSEN: Sagenes menighetshus, Efatta, på hjørnet av Maridalsveien og Bergensgata ble revet i 1965, men var lenge et sted for blant annet trengende og folk i nød. I dag er det fremdeles hjelp som står i fokus på tomta.

En viktig møteplass

Den første grunnstenen til Efatta menighetshus ble lagt i 1875, ifølge boken Livet langs elva.

Effata var en pakkbod i tømmer som pastor Storjohan fikk satt opp på en tomt gitt av en arbeider ved Myrens verksted.

Den 9. april 1876 sto huset ferdig til innvielse, og det var her gudstjenestene i Sagene menigheter holdt til frem til Sagene kirke ble reist på Gråbeinsletta i 1891.

I 1881 ble «Sagene Menighets frivillige fattigpleie» til. Formålet var å gi omsorg til de trengende i menigheten ved å:


– Saavidt muligt at fjerne Aarsagerne til Fattigdommen og avhjælpe dens skadelige Følger i moralsk og sociale henseende, sitert i boken Livet langs Elva.

Noen av menighetspleiens oppgaver innebar arbeid blant uteliggere, heldagsturer, utdeling av svenskesuppe og tran fra Efatta i krigsårene og årlige gratis julemiddager i etterkrigsårene, står det videre i Livet langs Elva.

Efatta menighetshus stod frem til 1965, og mange husker menighetshuset.

– Effata ble et viktig samlingshus på Bjølsen og Sagene, et sted for møtevirksomhet, barneforeninger, høytidsfestligheter, speidergrupper, basarer. Ja, til og med kaninutstilling og skytebane! står det i boken Livet langs elva.

Mange ulike minner fra Efatta menighetshus, her fra Sagene Torshov Historielags side på Facebook. Foto: Skjermdump Facebook

Viktig for korpset

Ikke bare for mennesker i trengsel og fattigdom var Efatta en viktig plass, men også for etableringen av Bjølsen ungdomskorps.

– Det første korpsets medlemmer startet derfor med å skaffe penger, og basarvirksomheten i EFFATA Menighetshus var første post. Etter circa tre år ble stiftelsesdatoen endelig bestemt. Den 1. august 1928, står det i en artikkel fra jubileumsskriftet som ble gitt ut i forbindelse med korpsets 50-års jubileum i 1978.

Og ikke bare for etableringen av korpset viste Efatta seg å være sentralt, men også for Bjølsens ungdomskorps aller første konsert:

– Vårt første spill skulle vi hatt i mai 1929, men på grunn av en veritabel snøstorm ble dette dessverre ikke noe av. Derimot avholdt vi vår første konsert i Effata menighetshus den 10. november 1929 hvor «BRUREMARSJ» av Nic. Wergeland ble spilt. Det ble overskudd i korpskassa med kr 30,-. Dette var vi fornøyd med, står det på Bjølsens ungdomskorps hjemmeside.

Huset rives

Etter 2. verdenskrig forfalt Efatta meninghetshus, og huset ble revet i 1965 og et nytt bygg ble reist på tomta nederst i Bergensgata, ifølge Oslo Byleksikon.

Hjørnet av Maridalsveien og Bergensgata i dag, hvor Efatta meninghetshus lå frem til 1965. Foto: MINA HAUGLI

I dag er det fremdeles en hjelpende hånd å få der det tidligere Efatta meninghetshus lå. Nå holder nemlig kirkens bymisjons A-senter til på samme tomt.

A-senteret gir tilbud om vurdering, utredning og behandling til personer med rusmiddelproblemer, ifølge deres hjemmesider.

Navnets betydning

Noen vil kanskje synes navnet Efatta er et merkelig navn på en bygning i Kristiania.

Ifølge Store norske leksikon er Efatta en gresk skrivemåte av et arameisk ord ethpattakh, som betyr «Lukk deg opp!». Ordet ble sagt av Jesus da han helbredet en mann som var døv (Mark. 7,34).

LES OGSÅ:

Morten Sanden er ny bydelssjef: – Opplever en stolthet i Bydel Sagene

Villa Biermann: «En av Oslo østkants mest herskapelige eiendommer.»

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...