ANNONSE

Flere hundre på vandring gjennom Sagenes historie

SAGENE-VANDRING: I hvert fall et par hundre møtte opp for å lære mer om Sagenes historie Foto: Janina Lauritsen

Visste du at Sagene hadde den første ekte drabantbyen? Og hagebyen? Og at det slett ikke er Akerselva som markerer skillet mellom øst og vest!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE

SAGENE:Leif Gjerland, Oslo-historiker, skribent i Aftenposten og tidligere informasjonssjef i Bydel Sagene, inviterte torsdag 11. oktober til Sagene-vandring.

Det var mange som møtte opp på Gråbeinsletta foran Sagene kirke. Og derfra gikk ferden til Det Rivertzke kvartal, bort til trehusbebyggelsen der Thurmanns gate møter Maridalsveien, og til Arendalsgata rett overfor Myraløkka.

– Akerselva skiller ikke øst og vest

– Det er Uelands gate som skiller øst og vest i Oslo, ikke Akerselva, sa Gjerland utenfor det Rivertzke kvartal.

Det kom flere lettere sjokkerte reaksjoner, og heller ikke alle var nok enige i dette, men alle spørsmål og innvendinger måtte pent vente til slutten av vandringen. Men før det var det en del historie de oppmøtte skulle få høre om.

– Industrien langs elva krevde at folk bodde tett og trangt. I 1900 kom det en ny aura. Da lærte man noe av tuberkulose-behandlingen, og man skulle ta vare på folk. De oppdaget at man ble friskere av å puste frisk luft og ha tilgang til mye lys. Nå bygde man ikke lenger for å bygge penger, men folk, sa Gjerland.

– I 1912 foreslo Kristen Rivertz å bygge frittstående blokker som var godt adskilt. Han bygget nord-Europas første frittstående blokker og det kom mange europeiske arkitekter hit for å se hvordan dette gikk an. Disse 15 blokkene var helt enestående. Og det var dra-do inne, ikke sånn klaskedo. Det var noe den gang!

Slik fikk Sagene navnet sitt

Har du noen gang tenkt over hvordan Sagene fikk navnet sitt? Det stammer fra den gang det var fullt av sager langs Akerselva. Navn overlever alt, påpekte historikeren.

På 1500-tallet revolusjonerte oppgangssagene trelasthandelen i Norge og førte til nye muligheter for eksport.

– Med den kunne man sage flere planker om dagen, uten å jobbe! De bygget langs de største fossene, det var 23 oppgangssager langs elva. Og her fikk vi dermed Norges første drabantby.

En drabantby skal oppfylle fire kriterier, fortsatte han:

  • Boliger

  • Passe langt fra byen
  • Service-tilbud
  • Arbeidsplasser

Mens 1950-tallets drabantbyer bare oppfylte de tre første kriteriene, utviklet Sagene seg til en ekte drabantby flere hundre år tidligere, da oppgangssagen ble tatt i bruk langs Akerselva, skriver han også i Aftenposten.

– Og fra Norges første drabantby, skal vi nå over til Kristianias første hageby, sa han og ledet an mot Myraløkka.

HISTORIKER: Leif Gjerland tok oss med på en vandring gjennom Sagenes historie Foto: Janina Lauritsen

Fryktet opprør

Og med noen hundre mennesker, ble det et skikkelig folketog gjennom Myraløkka og over Arendalsgata. Og naturlig nok også en del kø.

– Slipp bilene forbi, de har vel en slags rett de også. Men mennesket var her først, sa han til latter fra de oppmøtte.

– Hageby er et så godt begrep at det har grodd vilt. Vi må tilbake til Englands «garden city». Og prinsippet er som følger: En fabrikk har kjøpt området, arbeiderne eier boligene selv og det må være noe grønt rundt.

Nå nærmer vi oss år 1900, fortalte han videre. Det er streik og fabrikkeierne skjelver i redsel for opprør. Stiftelsen Egne Hjem skulle sørge for at arbeiderne hadde sine egne hjem, og dermed sørge for at folk ikke søkte den sosiale revolusjon.

– Kristianias første ekte hageby kom da Myrens Verksted i 1914 bygde 25 småhus langs Arendalsgata og solgte dem til arbeiderne.

Det er slett ikke nok at det heter hageby, det må være fabrikkindustrien som har bygget boligene på en felles tomt. Og her hadde beboerne Myraløkka som felles grøntområde.

– Nå har vi passert Nord-Europas første frittstående boligblokker, den første drabantbyen og landet i den første hagebyen. Nå står vi på vestbredden, her het det vestre Sagene, sa Gjerland.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!