Fortviler over situasjonen her, men blir ikke hørt

HISTORISK OMRÅDE: Beboerne i Løkkebakken Vel har kommet med flere forslag for å få mindre trafikk og parkering, og sikre en tryggere skolevei for barna. Foto: Inger Marie Munch/Oslo museum
Beboerne i Løkkebakken Vel har kontaktet både Bymiljøetaten og Byantikvaren for å få løst problemene de opplever med trafikken gjennom Sagveien og Maridalsveien. Byantikvaren anser det som positivt med blant annet en opprydding av parkeringssituasjonen, men de er redde for å svekke opplevelsen av det historiske miljøet.
Publisert: 17.01.2019 kl 14:15
SAGENE: Sagene Avis har flere ganger tidligere skrevet om Løkkebakken Vel, som fortviler over situasjonen i Sagveien og Maridalsveien nedenfor ring 2.
– Hele strekningen fra Ring 2 til Beierbrua er skolevei for barna i området. Det er en av de glemte veiene i byen til tross for at den ligger i et historisk område med hundrevis av turister på byvanding hver uke. Siden 1985 har vi som bor på denne siden av elven prøvd å få lagt inn fartshumper og fortau. Sykkelfelt får vi nok heller ikke, har trafikkansvarlig i Løkkebakken Vel, Einar Spurkeland, tidligere fortalt lokalavisa.
Løkkebakken Vel har kontaktet Bymiljøetaten flere ganger, men har fått et «surmaga svar» tilbake.
– Vi foreslo enkle virkemidler. Først hadde vi en god dialog med bydelen, de var positive. Vi sendte så et brev til Bymiljøetaten og fikk et negativt svar tilbake. Det virker som om de bare fant negative ting, de kom ikke med noe positivt, sa de tidligere.
Nå kan det se ut som at de må leve med utfordringene, i hvert fall en stund til.
Se gamle bilder fra dette historiske området lenger ned i saken!
Spurte Byantikvaren om områdefredning
Beboerne tok kontakt med Byantikvaren med spørsmål om områdefredning for torvet mellom Hønse-Lovisas hus og Arbeidermuseet.
«Kulturmiljøet rundt Akerselva på Sagene har meget høy verdi som det mest helhetlige industrimiljøet langs elveløpet. Dette er vuggen til den industrielle revolusjon i Norge og representerer et viktig kapitel i nasjonens historie. Byantikvaren har prioritert området i sin fredningsstrategi med målsetting om en kulturmiljøfredning for å sikre sammenhengen i miljøet som inkluderer produksjonsanlegg, administrasjon, boliger, skole, bad og annen teknisk og sosial infrastruktur. Området består av en rekke bygninger med svært høy verdi som i seg selv må sikres et solid vern. Videre er det vesentlig å videreføre anleggenes forhold til elva», svarte antikvarene Berit Johanne Henjum og Gry Eliesen hos Byantikvaren.
Det som i dag oppleves som et torg vest for Beierbrua, har historisk sett vært veiareal og atkomst til fabrikkene, med fortau langs gjerdet mot veveribygningen til Graah spinneri (revet i 1979-1980), opplyste de videre.
Vil svekke opplevelsen av det historiske industrimiljøet
En eventuell oppgradering av veiareal, fortau og plasser må ta derfor ta utgangspunkt i områdets høye kulturminneverdi som industri- og arbeidermiljø, og videreføre stedets historiske kvaliteter.
«En opparbeiding med beplantning og trær mellom Graahs spinneri og Hjula veveri vil svekke opplevelsen av det historiske industrimiljøet, da plassen historisk sett har vært benyttet for transport og atkomst til fabrikkene. Byantikvaren anser det imidlertid som positivt med en opprydding av parkeringssituasjonen, oppgradering av gategrunn og etablering av benker. Ved oppgradering bør blant annet områdets opprinnelige/eldre brosteinsdekker settes i stand.»
Byantikvaren påpeker at det er Bymiljøetaten som er rette instans for praktiske spørsmål knyttet til parkeringsplasser, opparbeidelse av fortau og oppgradering av gatestandard, da det er Bymiljøetaten som forvalter og skjøtter byens gater, byrom og parker.
Ingen planer for dette området
Sagene Avis tok kontakt med Byantikvaren for å høre om de har noen konkrete planer for dette området.
– Det foreligger ikke konkrete planer for dette området fra Byantikvarens side, utover at kulturmiljøet rundt Akerselva på Sagene er prioritert i Byantikvarens fredningsstrategi, sier antikvar Berit Johanne Henjum.
– Byantikvaren har i svar på henvendelse fra Løkkebakken vel gjort rede for etatens vurdering av områdets kulturminneverdier, og har for øvrig vist til Bymiljøetaten som rette instans for spørsmål knyttet til parkeringsplasser med mer, legger hun til.
– Kan ikke ha gater som utgjør en fare
Helge Stoltenberg (Ap), leder av Sagene bydelsutvalg, har tidligere fortalt at det er skuffende at det etter snart 30 år ikke har skjedd noe i denne saken.
– Vi kan ikke ha det slik at vi har gater som er så usikre for barn og andre at de utgjør en fare. Jeg er glad for at beboere i området opplever en god dialog med Bydel Sagene, men det er ikke bra at Bymiljøetaten ikke tar beboerne på alvor, sa han.
Kristoffer Gustavsen (H) i Oslo bystyre har bedt byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), om å finne en løsning.
– Høyre ber byråd for miljø og samferdsel om å finne løsninger, og hun bør ha tett dialog med Løkkebakken Vel. Byrådens ansvar er å se på forslagene og finne ut hva som er best egnet for beboerne. Høyre støtter å gjøre noe i denne gaten, det er viktig for oss å støtte innbyggernes behov.
Her kan du se gamle bilder fra området rundt Arbeidermuseet, Sagveien og Maridalsveien:
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!