Må ordne opp i bydel Sagenes «hemmelige» hage

BJØLSEN VALSEMØLLES HAGE: Dette var en gang en flott hage, og et friområde, men er nå avstengt på grunn av rasfare. Foto: Line Bårdseng/Riksantikvaren
Hagen er kanskje ikke hemmelig for alle, men den ser i hvert fall glemt og forlatt ut mellom trærne på Bjølsen. Hagen er avstengt på grunn av rasfare, men nå er eierne pålagt å sikre hagen slik at den igjen kan være tilgjengelig for befolkningen.
Publisert: 20.11.2018 kl 13:02
BJØLSEN: «Ned mot Akerselva finner en spor etter det som en gang var en staselig hage.
«(…) I dag er hagen i forfall. Skogen tar over trapper og flotte murer som vitner om en fordums prakthage. Vegetasjonen kryper opp langs murene og fletter seg inn i rekkverkene på trappene for å dekke over alt det som en gang var. Det som var en prydhage, er ikke det lenger. Murene, rekkverkene og trappene er der fremdeles, men slitt av tidens tann. Men stemningen fra fortidens hage fins der fortsatt» står det skrevet på digitalt museums nettside.
Denne hagen ligger i tilknytning til direktørboligen til Bjølsen Valsemølle fra 1865. Hagen er avstengt og har lenge vært i forfall, men nå kan det se ut til at det endelig vil skje forbedringer på eiendommen.
Allmennheten stengt ute av friområde
Den 09.08.2016 sendte Plan- og bygningsetaten (PBE) et varsel om pålegg til eierne av hagen. Delen av eiendommen som må forbedres eies av Treschows gate 2 AS.
I PBEs saksinnsyn står følgende:
«Varsel om at det i medhold av plan- og bygningsloven § 31-3, 1. og 2. ledd, er vurdert pålegg om sikring av en steinmur og to støttemurer for å hindre at fare eller vesentlig ulempe oppstår for person, eiendom eller miljø og for at byggverket ikke skal virke skjemmende.»
PBE mottok en henvendelse fra Byrådsavdeling for byutvikling den 20. april 2016 om at hageanlegget som er på Treschows gate 2 AS' eiendom er i svært dårlig stand.
Hageanlegget er i romantisk stil fra 1890-årene, og kommunedelplanen for Akerselva Miljøpark utrykker at slike kulturminner skal bevares, og gjøres tilgjengelig for befolkningen.
«I dag er området gjerdet inn, og det er satt opp flere skilt hvor det står «adgang forbud pga. rasfare. (…) På eiendommen er det et gammelt steingjerde som har rast ut og to støttemurer eller mer som er i dårlig stand. Vi forstår det slik at dette er bakgrunnen for at allmennheten er stengt ute av området som skal anvendes som friområde» står det videre i brevet oversendt eierne.
Steingjerdene har rast ut
PBE besøkte eiendommen 26.04.2016 og 17.10.2016, og oppdaget følgende «farlige forhold»:
- Steingjerdene har rast ut på tre ulike steder, og gjerdene er i dårlig stand
- Det er to store sprekker i den største støttemuren, en på hver side, den ene sprekken går fra bakkenivå og fire meter opp
- Den største støttemuren har blitt forskjøvet ut, og en del av anlegget er på vei til å rase ut
- Det er sprekker i den mindre støttemuren og muren heller utover
- Skiferplater som tidligere var plassert oppå gjerdene har løsnet flere steder
PBE påla Treschows gate 2 AS å gjennomføre sikring av steingjerder og to støttemurer, som utgjør størstedelen av hageanlegget. Dette innebærer at alle løse deler må tas ned og bygges opp på nytt med samme materiale og utforming, slik at det ikke representerer en fare for person, eiendom eller miljø.
Plan- og bygningsetaten ga Treschows gate 2 AS frist for igangsetting av sikringsarbeid 01.3.2018, og fristen for ferdigstillelse av sikringsarbeidet ble satt til 01.07.2018.
Dette er Treschows gate 2 AS svært kritiske til, står det i saksinnsynet. De mener hjemmelen ikke er der for å pålegge bygging av byggverk, heller ikke vedlikehold. De klaget til Fylkesmannen, men fikk ikke medhold.
I dialog om videre fremdrift
Sagene Avis tok kontakt med PBE for å høre hvorfor det ikke har blitt gjort noe, til tross for at den opprinnelige fristen gikk ut i sommer.
– Status i saken er at Fylkesmannen har opprettholdt vårt pålegg om sikring av muren. Fylkesmannens vedtak er nå klaget inn for Sivilombudsmannen. Klager hevder at Fylkesmannens vedtak legger feil faktiske forhold til grunn, at vedtaket er mangelfullt begrunnet og at lovanvendelsen er uriktig. Klager hevder at resultatet på denne bakgrunn er blitt galt og har bedt ombudsmannen om å se på saken. Plan og bygningsetaten er i dialog med eier om videre fremdrift i saken, sier Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten.
Treschows gate 2 AS ønsker ikke å kommentere saken.

TRESCHOWS GATE 2 AS: Tomta tilhører Treschows gate 2 AS. Plan- og bygningsetaten har sendt dem pålegg om å sikre hagen. Foto: Line Bårdseng/Riksantikvaren
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!