Sagene Avis

Melby: Lite sannsynlig at skolene blir stengt igjen

Smitteverneffekten av stengte skoler ser også ut til å være mindre enn antatt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Om koronavirusepidemien blusser opp igjen, er det veldig lite sannsynlig med en ny nasjonal nedstengning av skolene, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: – En stengning av skolene over hele landet virker veldig lite sannsynlig, sier Melby til NTB.

Melby peker på at både skolene og myndighetene nå er bedre forberedt, med veiledere og modeller for hvordan skole og barnehage kan holdes i gang i et samfunn med smitte.

– Hadde vi hatt en veileder klar 12. mars som alle var bevisst på, er det godt mulig at vi kunne holdt det gående lenger, men det hadde vi ikke, sier Melby.

Smitteverneffekten av stengte skoler ser også ut til å være mindre enn antatt, og Holden-utvalget, som har sett på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av koronatiltakene, anslår at kostnaden ved skole- og barnehagestengningen var 6,7 milliarder kroner i måneden.

Helsedirektoratet: Usannsynlig

Mens Folkehelseinstituttet ikke anbefalte skolestengning, anbefalte Helsedirektoratet regjeringen å stenge både barnehagene og skolene 12. mars. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til NTB at det ikke er sannsynlig at tiltaket er noe de vil anbefale på nytt.


– Det må naturligvis vurderes hvor alvorlig situasjonen er, og jeg vil ikke utelukke at vi kan anbefale det igjen, men det er usannsynlig og vil ikke være blant de første tiltakene vi vil iverksette om vi får en ny oppblussing, sier han.

Veldig mange land valgte å stenge barnehager og skoler, men smitteverneffekten har kanskje ikke vært like stor som man trodde, ifølge Guldvog.

– Vi har mer kunnskap i dag om at effekten kanskje ikke er like stor som vi fryktet i midten av mars, sier han.

Forventer full åpningstid neste uke

Onsdag ettermiddag varslet kunnskapsministeren en ny smittevernveileder for skoler og barnehager. Veilederen er utformet som et trafikklys, og fra mandag er det «gult lys» i norske skoler og barnehager. Gult lys betyr at driften kan gjenopptas omtrent som normalt, med normale gruppe- og klassestørrelser.

Mange skoler og barnehager har hatt et redusert tilbud etter at de åpnet i slutten av april. Ifølge Holden-utvalget har de reduserte åpningstidene kostet samfunnet 1,3 milliarder kroner i måneden. Men i løpet av neste uke forventer kunnskapsministeren vanlige åpningstider og et fullverdig tilbud.


– Skal man redusere tilbudet til barn, må man ha en god begrunnelse for det. Har man ikke plass til alle, så er det en begrunnelse, men når man nå kan gå tilbake til sine vanlige klasser, er det vanskelig å se en god begrunnelse for at man ikke kan gi et fullverdig tilbud, sier Melby.

– Så tror jeg vi må tåle at det for noen skoler og barnehager tar noen dager å omstille seg igjen, legger hun til.

(©NTB)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...