Sagene Avis

Se hvordan denne parken kan bli i 2023

ØNSKER INNSPILL: Arkitekt Rivertz' plass avbildet i høst. I 2023 kan parken bli «ny». Men før den tid vil bydelen høre fra deg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Arkitekt Rivertz' plass skal oppgraderes, og beboerne har samlet seg for å diskutere hva som bør gjøres. Nå er bydelen ett skritt nærmere å ferdigstille forprosjektet, men det er ikke ferdig før du har sendt inn dine meninger.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2021 kl 15:07

SAGENE: Bydel Sagene har i to runder invitert til beboermøte, i tillegg til et eget møte med ungdommene, for å diskutere hva som skal skje på Arkitekt Rivertz' plass i årene som kommer.

Blant forslagene som kom inn i det første møtet var amfi, klatrestativ, grill, sittegrupper, skaterampe og treningsapparater. Et ønske som gikk igjen blant beboerne var å beholde basketbanen, da denne er svært mye brukt av bydelens barn og ungdom.

Les mer om den første idérunden og se alle forslagene her:

Vil beholde basketbanen

Forslagene for en oppgradert park har så langt vært mange, og onsdag denne uka var det tid for å foreta prioriteringer av hvilke elementer som er viktigst å få med for beboere og brukere.

Her ser du skisse over dagens situasjon:

Dagens situasjon på Arkitekt Rivertz' plass Foto: Blå Landskapsarkitekter AS


12 beboere fra både bydelen og utenfor, møttes i Sagene samfunnshus for å se Blå Landskapsarkitekters planskisse.

Oppgraderingen har fått visse føringer fra bydelen. Det skal være et nærmiljøanlegg, altså et sted som er åpent for alle og ikke er tilpasset kun én spesiell gruppe. Det skal være biologisk mangfold, lek og idrett, en møteplass, parken skal være universelt utformet og være skjermet fra trafikkårer.

I tillegg ser bydelen behovet for å beholde to basketballbaner, etter sterkt ønske fra beboere.

– Vi har fått veldig klar beskjed fra naboene om at basketbanene er i kontinuerlig bruk. Det tror jeg står veldig høyt i kurs, vi fjerner ikke dem, sa park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene, Mads B. Nakkerud, i møtet onsdag kveld.


Han la til at bydelen gjerne ser det blir nyskapende elementer i parken, da det vil bli enklere å få midler om forslaget skiller seg ut.

Her ser du planskisse med forslagene til ny park:

Skisseforslag for ny park Foto: Blå Landskapsarkitekter AS

Og her er forklaringene til de ulike elementene i skissen:

Planskissen med forslag

Her følger forklaring til innholdet i skisseforslaget innenfor dagens avgrensning (tegning L-2):

  • Basketbaner

Basketbaner beholder sin lokalisering. Asfalt og oppmerking bør oppgraderes. Forslaget viser banestørrelse 15x23m på midten som tilsvarer dagens bane. Basketbane langs hekk i øst nedskaleres til treningsbane 9x16m. Mellom baner anlegges en «løper» med innbytterbenker. Om vinteren kan den ene banen islegges.

  • Fotballbane 7’er-bane

Samme lokalisering som dagens grusbane. Justering og oppmerking av bane. Grus erstattes med gress. Ballnett, høyde ca 5m opprettholdes på kortsider. Gjerde med overligger på begge langsider inkludert åpninger inn til banen på midten. Fotballpublikum kan dermed lene seg mot gjerder og se på kamp. Eksisterende hekker fjernes, unntatt mot øst der motivet beholdes, men med en ny art som ikke har torner – f.eks. agnbøkhekk.

  • Padelbane

Padelbane 10x20m kan best la seg innpasse på «ledig» asfaltareal mot Uelandsgate. Banen har høye vegger, høyde=3m + nettinggjerde 1m på toppen. Vegger i hver ende kan enten være glass eller betong. Her anbefales betong med oppfylling av terreng inntil vegg på øst- og nordsiden. På øst- og sørsiden kan veggen benyttes som buldre/klatrevegg.

  • Trimfelt

Styrketreningsfelt sør for buldring/klatring. Ribbevegg og armgangstativ? I dette området kan det være mulighet for en enkel drikkevannsfontene (påkobling eksist. kum i bakken).

  • Trampolinefelt

Mulig med vist plassering dersom basketbane lages mindre. Artig med 3 trampoliner etter hverandre (hoppe fra den ene til den andre).

  • Multisvinghuske el.lign., gressamfi, grill og benkebord

Dagens lekeområde virker bortgjemt bak hekken. Hekken fjernes derfor. Området er en lun krok og et hjørne av parken med mye sol. Gressamfi med mange sitteplasser i gress-trinn. I forkant av amfi plass til et lite scenegulv, grill og benkebord. Dyrkingskasser som i dag står noe skyggefullt i sørøstre hjørne av parken, flyttes hit ut i solen. Dyrkingskassene kan bli et hyggelig innslag ved benkebordene og fungere som overgang til basket treningsbane. Dagens lekeapparater erstattes med én stor huske som mange kan bruke samtidig og som heller ikke har noen «aldersgrense».

  • Sykkelløype rundt anleggene for ballspill etc.

En «smalsporet» og krevende løype i kupert terreng kan legges rundt aktivitetsflaten. Bredde ca. 70cm med fast dekke. Lengde ca 295m. Bakke opp og ned, skarpe svinger. Delvis åpent på hver side, delvis «tuneller» av vegetasjon underveis. Sykkelløypa vil være i kombinasjon og på «toppen» av støyskjermingstiltak.

  • Skjermingsvoll

Det er stor trafikk både i Griffenfeldsgt. og Uelandsgt. Det er ønskelig med tiltak som både kan dempe hjulstøy og forbedre miljøet. Det er mange og flotte trær som rammer inn parken på tre sider. Trærne i vest mot Uelandsgt. danner nærmest en allé – med et stitråkk mellom trerekkene. Ved å bygge opp voller som beplantes kan disse både dempe støy og redusere veistøv inn mot parkens kjerne. Vollene bygges av lave murer kombinert med overskuddsmasser. Viktig at dette skjer utenfor trærnes nærmeste rotsone. De nye terrengformene vil danne en buffer mellom trafikkerte gater og opphold inne på selve plassen. Vollene beplantes og vil overta rollen som «romdanner». Når dagens hekker fjernes (unntatt hekk i øst) vil opplevelsen av flere og mindre rom forsvinne. Med én skjermplanting i tilknytning til nye terrengformer og tilbaketrukket fra aktivitetsflaten kan det bli ett stort uterom som oppleves både større og mer oversiktlig enn i dag

  • Skisseforslagene tilrettelegger for et bredt spekter med rom for:

- Mange og ulike aktiviteter, også nyskapende. Folkehelse for alle.
- Ulike alders- og brukergrupper. Universell tilgjengelighet.
- Lokalklimatisk skjerming og forbedring av luftkvalitet.
- Dyrking av nyttevekster, frukttrær og for tilberedning av mat utendørs – flerkulturell møteplass. Sosialt liv.
- Estetikk og kvalitet i gjennomføring med utgangspunkt i de flotte trærne som omkranser stedet i dag. Stedsidentitet.
- Gode samarbeidsprosesser – idédugnader er gjennomført v/bydelen.
- Planprosess som kan styrke folks tilhørighet til plassen og øke forståelsen for offentlige arealer som sosial arena.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Ber folk sende sine innspill

Etter første runde med idémyldring i sommer, fikk interesserte beboere onsdag kveld se planskisse med alle forslagene til nye Arkitekt Rivertz' plass. Foto: Janina Lauritsen

Beboerne tok godt imot planskissen i møtet, spesielt at bydelen ønsker å beholde basketbanene. Etter møtet forteller Nakkerud lokalavisa at bydelen blant annet må vurdere om fotballflaten kan reduseres til en 5'er-bane, om de kan gi bedre plass for lek og skape litt mer rom der ting i skissen var pakket for tett.

Men det meste er fortsatt ganske åpent, og bydelen kommer tilbake med nytt planutkast om noen uker. Før den tid har Nakkerud en oppfordring til Sagene Avis' lesere:


– Publikum kan komme med innspill innen torsdag 4. november, sier Nakkerud til Sagene Avis. Han ber alle interesserte om å sende ham en e-post.

Når alle innspillene er samlet inn, og landskapsarkitektene har laget den reviderte skissen, er forprosjektet ferdig.

– Da går vi i gang med søknad for tilskudd til prosjektet. Det kan bli endringer, men vi må ha en plan som henger sammen som vi kan sende inn. Jeg håper vi er nære det som bør bygges her. Så ser vi hva vi får av napp av tilskudd, og hvor raskt det går an å starte.

Det vil skje lite fysisk bygging på Arkitekt Rivertz' plass i 2022, det kommer nok ikke før i 2023.

– Men det er ikke utenkelig at vi klarer å reise midler til biter av oppgraderingen, som å fjerne hekker. Noen av hekkene i parken har torner, og vi har fått inn klager på at de punkterer fotballene. Braathen Landskapsentreprenør vil fjerne disse nå i høst, sier Nakkerud til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...