Sagene Avis

Reiste til Colombia:

Men havnet på bondegård i Indre Agder - nå er hun tilbake på Sagene

Emma bor på Sagene og stortrives. Foto: Tiril Haga

Resultatet av oppholdet på bondegården ble blant annet til kokeboka «Forsynt? En solidarisk kokebok».

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2021 kl 15:03

SAGENE: I februar i fjor reiste Emma Holen (24), sammen med ni andre til Colombia. Der skulle de lære om landet og kulturen, med hovedfokus på colombianske bønders kamp for tilværelsen. Reisen var en del av Solidaritetsbrigaden, arrangert av Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG). Emma skulle være i Colombia i fem måneder, men måtte reise hjem til Norge etter seks uker på grunn av pandemien.

– Mange hadde gledet seg lenge til turen, så vi ble jo bare veldig lei oss. Det var en trist frokost den dagen vi skulle hjem, sier Emma.

Vi også snakket med Emma og venninnen Oda før de dro ned i fjor.

16. mars var Emma tilbake i Oslo igjen, og fikk tilbudet om å fortsette brigaden hjemme i Norge, hos norske bønder i stedet.

– Vi hadde selvfølgelig lyst til å fortsette da vi kom hjem, så da vi hørte at det var våronna her og at bøndene trengte hjelp, ønsket vi å bidra. Det var faktisk noe som var mulig å gjøre da, og en veldig fin følelse å kunne gjøre noe nytte av seg, forteller Emma.


I hele mai i fjor bodde Emma på en sauegård i Indre Agder hvor hun hjalp til med alt fra lamming, stelle i fjøset og rydde skog.

– Det var fantastisk å bo der, mener Emma.

Emma Holen reiste til Colombia, men havnet så på en gård i Indre Agder. Foto: Privat

– Ikke ta jordbruket for gitt

Da Emma først kom ned til Colombia fikk de to uker med spanskundervisning og foredrag om landet. Etter det ble de plassert ut på en bygd hvor de fikk gjøre intervjuer, opptak og ble kjent med lokalsamfunnet.

– Det var et hektisk opplegg og lange dager, men Colombia er et fantastisk land. Mange av de lokale som vi møtte er også engasjerte og politisk aktive, som var en av hovedgrunnen til at vi var akkurat der, for å lære om hvordan de står opp for sakene de synes er viktig. Det var veldig verdifullt og inspirerende å se.


Emma legger til at hun synes det er interessant å se hva som skjer fra grasroten av, og at i bistandsbransjen så er ikke alt like bra: Hvor som mange kaster penger inn til et prosjekt for å «hjelpe», og så er det egentlig ikke så mye til hjelp.

– Det er mange organisasjoner og selskaper som bestemmer alt fra toppen av, og om hva om skal skje i et prosjekt. Da får man ofte ikke med seg hva menneskene det gjelder vil. Og det fikk vi oppleve.

På sauegården i Norge lærte Emma hvor viktig det er å sette pris på jordbruk.

– Vi lærte så masse, men det jeg satt igjen med er å ikke ta jordbruk for gitt. Det blir færre bønder, det stilles høye krav. Det er viktig å gi dem den støtten vi kan så vi har for eksempel mat i fremtiden. Og så lærer man mer om hvor maten man spiser kommer fra, og hvor mye jobb og tid det tar å produsere maten.

Hun forteller også at hun ikke visste at mange bønder i Norge må ha andre jobber ved siden av gårdsbruket for å tjene nok til livets opphold.


Emma koste seg med sauene fra gården hun bodde på i en måned. Foto: Privat

Kokebok og radiodokumentar

Da Emma og de andre var ferdige med gårdsoppholdet i mai, begynte hun og fire andre på kokeboka «Forsynt? En solidarisk kokebok», og resten på en radiodokumentar som tar utgangspunktet i deres opplevelser og lærdom:

– Vi vil lære og inspirere andre. I kokeboken finnes det både tekster om viktigheten av norsk matproduksjon, og hvorfor det er lurt å spise norsk mat, men også med flere oppskrifter, sier Emma.

Det tok dem litt over et halvt år å gjøre ferdig boken, som hadde digital lansering i slutten av januar, men ble sendt ut til medlemmer av LAG allerede i desember. Boken kan også bestilles. Radiodokumentaren ble lansert i midten av april.

Etter reisen, har Emma blitt en del av LAGs brigadestyre.


– Det er en veldig viktig organisasjon, jeg er enig i mye av det de står for - LAG sitt fokus på solidaritet er viktig for meg, og helt grunnleggende når man skal drive det arbeidet de gjør.

Emma forteller at det er gjensidigheten innen solidaritet hun liker best.

– Det er noe mer enn å bare donere eller gi penger til et formål, men at man står sammen i en sak. Man skal ikke kjempe noen andres kamp for dem, men støtte hverandre. Du er du, jeg er jeg, men vi har forståelse for hverandre og viser vår gjensidige støtte.

Hun kunne godt tenke seg å dra på en sånn reise igjen:

– Jeg anbefaler reisen på det sterkeste. Nå fikk ikke jeg opplevd det fullt ut, men jeg fikk en smakebit. Det er en fin måte å kunne reise til utlandet med trygge rammer, samtidig veldig gøy å kunne drive med informasjonsarbeid etterpå, for da føler man kanskje at turen gir enda mer mening.

Foto: Privat

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...