ANNONSE

Én fugl og én halvtime = tre middager, noen matpakker og null matsvinn

Én kylling og én halvtime. Foto: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Hjemmelaget, næringsrik mat, og uten å bruke hele dagen på kjøkkenet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2017 kl 09:19

ANNONSE

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Ingenting er bedre enn å vite at du gir familien hjemmelaget, næringsrik mat. Jo, en ting er bedre. Å gjøre det når du ikke har måttet bruke hele dagen på kjøkkenet.

Hel kylling er løsningen. Det er enkelt, saftig og passer til det meste. Lag det på vår måte så er halvparten av ukens måltider i boks, og du har knapt brukt en halvtime på kjøkkenet.

Og du kan i tillegg skryte av langtidstrukket kraft, som er proppfullt av næringsstoffer for både store og små.

DAG 1

Helstekt kylling i leirgryte
1 økologisk kylling
2 purre
5 løk
2 paprika
4 maiskolber
krydder (vi har brukt en egen sitronpepperblanding)
smør

Ha leirgryta i vann i 5-10 minutter (du kan også bruke jerngryte, eller vanlig form med lokk eller folje over), varm ovnen til 220 grader. Smør inn kyllingen med smør og krydder, kutt opp alt bortsett fra maisen og dander under og over kyllingen. Ta på lokket og ha i ovnen i 90 minutter. Kok opp vann med litt salt og ha maiskolbene oppi i 15 minutter.

Middagen er lår, vinger, grønnsakene og maisen. Ha litt smør og salt på maisen. Nam. Legg resten av kyllingen (og mais hvis det er noe til overs) i kjøleskapet. Gjør det samme med safta som har sivet ut.

DAG 2

Kyllingsalat
Kyllingrester
Salat
Tomater
Paprika
Maisrester (skrell av kolben)
Ekstra virgin olivenolje
Salt og krydder

Varm kyllingbrystene i ovnen. Kutt opp alle ingrediensene, legg kyllingen over, dryss olje og krydder på, og server. Enkelt og kjempegodt! Her er det alltid noe kyllingrusk igjen. Spar på både det og skroget.

DAG 3

Kraftsuppe (dette gjør du egentlig på dag 2 etter fortært middag)
Kyllingskrog
Grønnsaker etter smak
Chiliflak
Kimchi

Ha skroget i en gryte med vann og litt eplesidereddik, kok opp under lokk til hele gryta blir skikkelig varm. Fint å bryte opp beina litt hvis du kan. Putt gryta i Wonderbag, og gi det et nytt oppkok neste morgen. Du kan la det putre i 12-72 timer, avhengig av hva du har tid og lyst til.
Når du er klar for middag steker du/koker du grønnsakene du har lyst på, og har det, den safta etter dag 1, og kyllingrestene oppi den silte krafta. Ha i litt salt, chiliflak, og server med kimchi ved siden av. Tar man kimchien oppi etter suppen har begynt å kjøle seg ned litt beholder man de gode bakteriene og mer av smaken.

RESTEN

Det blir garantert rester, ennå etter alt dette. Kyllingsalaten og suppa er perfekt til lunsj, eller bland litt kyllingrester med hjemmelaget majones (se tidligere spalte) og ett egg. Perfekt niste!

Kyllingen vi brukte her var selvfølgelig fra vår egen butikk, den veide ca 2,5 kg og kosta oss drøyt 400,- Dette føles for mange som en høy pris for en kylling, men når den gir tre gode middager, og flere småmåltider, er det absolutt ikke så ille, og enda bedre er det når du faktisk bruker hele fuglen og ikke noe går til spille – også smaker det jo fantastisk! 🙂

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!