ANNONSE

Nå får Ebba (89) gjøre det som betyr mest for henne

Fysioterapaut Hanne Holmemo (t.v) har vært til god støtte for Ebba Vogt i opptreningsfasen. Foto: Synne Sofie Christiansen

– Det å få hjelp både psykisk og fysisk til å ville mestre mer, det er bare bra. Og, jo mer man etterhvert klarer selv, jo bedre er det, sier Ebba Vogt på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2017 kl 11:47

ANNONSE

SAGENE: Tirsdag 6. juni er dagen hvor helsepersonell retter fokuset mot brukernes helse, og stiller heller spørsmålet "hva er viktig for deg" i stedet for "hva er i veien med deg."

Helsepersonell oppfordres til å lytte, reflektere og følge opp pasienten sine ønsker.

Hjemmetjenesten i Bydel Sagene er med på markeringen, og Sagene Avis har blitt invitert hjem til ei som har vært med på hverdagsrehabilitering, som er en del av tillitsmodellen for pasienter i bydelen.

Målrettet nittiåring

Ebba Vogt (89) bor på Sagene. En vinterdag før jul var hun uheldig og falt. Det var ikke kjempealvorlig, og hun ble derfor sendt hjem fra sykehus noen dager senere. Et innsatsteam henviste henne til hverdagsrehabilitering, og Hanne Holmemo var en av fysioterapautene som satt sammen et opptreningsprogram for Vogt.

– Vi satt oss ned og skrev mål som var viktig for Ebba. Blant annet var det å kunne dusje selv, gå i trapper og til butikken, noen av dem, forteller Holmemo.

Fysisk aktivitet er veldig viktig for Ebba. Hun er en aktiv dame, som liker å være selvstyrt. Om noen måneder fyller hun nitti, men det er vanskelig å se. Hun går uten rullator og bor i tredje etasje. Hun forteller om turer hun ønsker å gå, og hendelser der hun glemmer at hun er blitt eldre.

– Jeg skulle gå til bussen her om dagen, så da gikk jeg til busstoppet. Men så kom jeg på at jeg hadde glemt stavene mine, og det tenkte jeg var litt overmodig. Så da gikk jeg hjem igjen og henta de, sier hun spøkefullt.

Hvitveis og blåveis langs Akerselva

Ebba Vogt er ferdig med opptreningsprogrammet, men det er fortsatt noen mål hun jobber aktivt mot. Det ene er å komme seg på trening på Ullern, og det andre er turen fra Kjelsås til Sagene som hun pleide gå.

– Den betyr mye for meg. Den turen. Jeg pleide ta bussen til endestasjonen på Kjelsås og går turveien langs elva tilbake til Sagene. Da ser jeg på hvitveis og blåveis, og på barn som bader i Maridalsvannet. Målet er å gå hele veien hjem igjen, forteller Vogt.

«Og det koster jo ikke noe en gang!»

Vogt fikk hjelp av pleiere tre dager i uka, i fem uker totalt. Der fokuserte de på målene hun satt seg, og dette syns hun var veldig hyggelig.

– Jeg fikk til litt mer for hver dag, og nå trenger jeg ikke rullator en gang. Hjelpepleierne oppmuntret og presset meg til å utfordre meg selv, sier hun.

Denne hverdagsrehabiliteringen som Bydel Sagene tilbyr, skal gjøre pasienter mer selvstendige.

– Det er en investering for bydelen, at pasienten klarer seg lengst mulig selv. Det er positivt for oss, men også for pasienten. Det gir økt frihet, å slippe å være avhengig av andre, sier Holmemo.

Ebba Vogt er enig med Holmemo, og er ikke i tvil om at dette er et bra tilbud.

– Det å få hjelp både psykisk og fysisk til å ville mestre mer, det er bare bra. Og, jo mer man etterhvert klarer selv, jo bedre er det. I tillegg koster jo det ikke noe en gang, sier Vogt.

Markering både lokalt og internasjonalt

«Hva er viktig for deg»-dagen ble markert i 132 kommuner og 21 land i år. Den startet opp for første gang i 2014 og det er Folkehelseinstituttet og Kommunespeilet som står bak satsingen. Målet er at pasienten skal oppleve at tjenestene pleierne tilbyr er trygge og koordinerte.

Helseminister Bent Høie og Helse-og Omsorgsdepartementet støtter opp. Her kan du se Høies appell til markeringen:

Helseminister Bent Høie. Video fra Folkehelseinstituttet.

Les mer:
Marius har planene klare for Sagene