Sagene Avis

Har fått klarsignal til å lage leiligheter i murvillaen

HAR FÅTT RAMMETILLATELSE: Sagveien 24 skal bli boliger. Foto: Janina Lauritsen

Plan- og bygningsetaten har gitt rammetillatelse til prosjektet i Sagveien 24. Den gamle murvillaen skal nå tilbakeføres til boliger.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2020 kl 15:48

SAGENE: Eierne av Sagveien 24, Green Living Oslo Sagveien AS, søkte i juni 2019 om bruksendring og ombygging til boliger, fasadeendringer og mer. Eiendommen med murvilla fra 1870-tallet og bakgårdsbygning fra 1910 skal rehabiliteres og tilbakeføres til bolig.

Fra 1900-tallet var eiendommen drevet som Ebenezer-hjemmet for løslatte, kvinnelige straffanger. Hovedhuset har kjeller og to etasjer, og sidebygningen har tre etasjer. Eiendommen er regulert til bevaring.

Nå har Plan- og bygningsetaten (PBE) gitt prosjektet rammetillatelse.

Dette er det søkt om

Det er søkt om bruksendring og ombygging av hovedhus og sidebygning til boliger, fasadeendringer, riving av eksisterende bod og oppføring av ny bod, opparbeidelse av hageanlegget, drening rundt hovedhus og senking av gulvet i kjeller i hovedhus.

Les mer utfyllende her:

Sagveien 24
Fasadeendringene består av tilbakeføringer til det opprinnelige utseende og nye endringer. Tilbakeføringene på hovedhus består av fjerning av et nyere vindu i fasade mot øst, gjenetablering av to vinduer i fasade mot nord og fjerning av et nyere overbygg over kjellernedgang på fasade mot sør.

Tilbakeføringene på sidebygning består av utskifting av nyere vinduer til gode kopier. I tillegg utskifting av nyere ytterdører og fasadsedetaljer (belysning, ringeklokker og post) til gode kopier på både hovedhus og sidebygning.

Nye endringer på hovedhus består av etablering av lysgraver, utskifting av verandadekke til industriglass og etablering av nytt tak i glass over kjellernedgang. Nye endringer på sidebygning består av etablering av ny dør på fasade mot nord og utskifting av taktekking til båndtekking i zink. Nye endringer på begge bygg består av etablering av nye ventiler i fasader som ikke vender mot gate og luftelyrer på tak og nye rekkverk i sort stål på franske balkonger.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

PBE gir dispenasjon fra følgende:

Reguleringsplan S-2421: formål spesialområde bevaring for endringer som ikke er tilbakeføringer til det opprinnelige utseendet
Kommunedelplan KDP-4: krav om reguleringssak for motstrid med gjeldende regulering
Reguleringsplan V140581: formål gangvei for kjøreadkomst til bilparkeringsplasser
Kommuneplan 2015: § 6.7 krav om parkering for antall bilparkeringsplasser

PBE gjør unntak fra byggteknisk forskrift TEK17: § 14-3 om minimumskrav til energieffektivitet
for takvinduer.

Du kan lese hele PBEs vurdering her (ekstern lenke).

Mener bydelen burde tatt kontakt

Bydel Sagene sendte 21. september inn administrativ uttalelse til søknaden. Kort oppsummert mener administrasjonen blant annet at området er egnet for boligformål, og motsetter seg ikke bruksendring til et slikt formål. De mener det er meget positivt at hageanlegget mot Sagveien foreslås opparbeidet og at hasseltreet ved Sagveien bevares.


For bydelen er det meget viktig at PBE sørger for at bevaringsverdien i de aktuelle byggene og kulturmiljøet ivaretas og at Byantikvarens innspill og vurderinger av saken må vektlegges tungt i saksbehandlingen. Du kan lese hele bydelens innspill her (ekstern lenke). Det administrative innspillet vil bli lagt fram for lokalpolitikerne i Miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen i oktober.

Einar Spurkeland, nabo i Løkkebakken Vel, er en av dem som har sendt inn merknader til prosjektet. Han mener det er synd at engasjement fra naboer «tydeligvis har liten betydning» nå som prosjektet har fått rammetillatelse.

– I utgangspunktet mener jeg bydelens administrasjon burde tatt kontakt med nabolaget dersom de skal uttale seg politisk om en sak der utbygger vil dele opp eiendommen i mange små hybelleiligheter og asfaltere bakhagen for å lage snu- og parkeringsplass i stedet, og benytte gangveien som kjørevei, sier han til Sagene Avis.

Spurkeland mener administrasjonens uttalelse ikke er tilstrekkelig opplyst eller forelagt naboer som blir direkte berørt av utbyggingen.
 
– I utbyggingssaker bør bydelen søke råd hos lokale velforeninger og berørte nabogrupper. Det er skuffende at bydelens administrasjon ikke tar seg tid til å undersøke grundigere konsekvensene av utbyggers forslag. Det er så langt ikke presentert en samlet plan for utbyggingen, noe Plan- og bygningsetaten har etterlyst. Det mangler et samlet utbyggingsprosjekt til tross for at det er sendt inn flere naboprotester til utbyggingsplanene.

– Bydelen bør nok sette seg bedre inn i lokale forhold og forsikre seg om at nabolaget har blitt hørt før man avgir uttalelser til Plan- og bygningsetatens arbeid.

– Har vært en grønn lunge

 
I forslaget fra utbygger heter det at bygningsmassen skal ombygges til åtte boenheter og at bakhagen skal asfalteres og omgjøres til snu- og parkeringsplass, fortsetter han. Han sier denne bakhagen de siste 50 årene har vært en åpen grønn lunge for nabobarna.

– Det siste året har bakhagen vært preget av den planlagte ombyggingen med et omfattende stillas og søppel som har gjort området farlig for mindreårige. Våghalsen er også skolevei til og fra Sagene skole for mange av barna som bor i området.

Våghalsen var opprinnelig en ridevei og er regulert til gangvei med kun tillatt kjøring til eiendommer som sokner til Våghalsen, påpeker han.

– Sagveien 24 hører til Sagveien. Forslaget fra utbygger krever at man må omregulere Våghalsen til kjørevei.

Spurkeland mener eiendommen har forfalt og at den gjennom årene har blitt stadig utvidet med flere parkeringsplasser.


– Selv på siden av bygget som vender mot den smale gangveien i Våghalsen har det blitt vanlig å hensette biler til tross for at det er alminnelig forbud mot parkering i gangveier. Området har blitt benyttet til omfattende parkering av biler basert på utleievirksomhet. Utbygger bør pålegges å følge dagens regulering og ha inn-/utkjøring mot Sagveien samt tilbakeføre både bakhagen og forhagen til sitt opprinnelige preg. Brukere av eiendommen skal ikke kjøre gjennom Våghalsen. De skal benytte Sagveien. Kommunen har heller ikke gjort noe for å stramme opp parkeringen i Våghalsen.

– Har gjort en grundig vurdering

Bydelsplanlegger Martin Svingen Refseth sier Spurkeland i likhet med berørte parter og øvrige naboer i nærområdet har hatt anledning til å legge frem sine synspunkter på ombyggingen av Sagveien 24, til Plan- og bygningsetaten.

– Bydelsadministrasjonen har gjort en grundig vurdering av saken, sier han.

Bydelen har tidligere svart på den bekymrede naboens uttalelser i et eget brev. De påpeker blant annet at utbygger oppgir at det er 22 parkeringsplasser tilknyttet eiendommen, og at det i utomhusplanen innsendt den 11. september er lagt opp til to parkeringsplasser på eiendommen. Grøntarealet i bakgården skal også bevares.

«At 20 parkeringsplasser fjernes og hagen mot Sagveien reetableres ser bydelsadministrasjonen som et positivt bidrag til bevaring av områdets verneverdier,» skriver bydelen i sitt svar.

Bydelen mener også inn- og utkjøring til to parkeringsplasser vil gi en begrenset trafikkbelastning i Våghalsen. Med faste biloppstillingsplasser vil avkjørselssituasjonen til eiendommen bli mer oversiktlig enn i dag og gi et trafikkbilde som er lesbart både for skoleelever og andre brukere av gang- og sykkelveien i Våghalsen, skriver de.

– Informasjon om byggesaken i Sagveien 24 er oversendt Miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen. Saken vil behandles som en orienteringssak på komitéens førstkommende møte den 21.10. Hvis Spurkeland ønsker å fremlegge sitt syn på administrasjonens innspill til byggesaken, har han anledning til å meddele dette til komitéens medlemmer i åpent kvarter i starten av møtet, sier Svingen Refseth til Sagene Avis.

– Forstår ikke klagene

Tiltakshaver Green Living Oslo Sagveien AS, ved Teresa Ribu, syns det er synd med naboer «som ønsker å ødelegge for andre.»

– Men både jeg og Julia (arkitekt, journ.anm.) har forholdt oss helt rolige og svart på merknadene så godt vi kan til enhver tid.

– I dag er byggene preget av lite vedlikehold og en stor parkeringsplass med 22 plasser. At vi lager boliger med grøntarealer og to parkeringsplasser forstår vi ikke hvorfor naboene klager over, men dessverre er det slik at folk flest ikke liker forandring, selv om det eneste vi vet med sikkerhet i livet er at ting alltid er i forandring, sier hun til Sagene Avis.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...