ANNONSE

– Nå har vi ventet lenge nok!

Helge Stoltenberg - bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene. Foto: SAGENE AVIS

Lørdag er det 22. juli. – Jeg er helt sikker på at vi i Bydel Sagene skal kunne finne et godt og verdig sted for et slikt minnesmerke, skriver Stoltenberg.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 21.07.2017 kl 12:55

ANNONSE

OSLO: Lørdag er det seks år siden tragedien i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap) i Bydel Sagene har skrevet en kommentar om behovet for et minnesmerke. Kommentaren blir gjengitt i sin helhet her:

Vi har vente lenge nok!

Lørdag er det seks år siden det helt ufattelige skjedde, bomben i Regjeringskvartalet og terroren på Utøya. Fortsatt kjenner jeg en enorm tristhet hver gang jeg tenker på dette og jeg kan ikke forestille meg hvordan de som mistet en av sine kjæreste, eller de som var midt oppe i terroren må føle det.

Vi som nasjon ble forandret denne dagen og det er en dag vi aldri må glemme. Det skylder vi alle de som mistet livet.

Det har altså gått seks år og Oslo har enda ikke fått på plass et minnesmerke over denne
tragedien. Det så lenge ut som om vi kunne få på plass et minnesmerke i Stensparken i bydel St.Hanshaugen.

Et minnesmerke bestående av over 900 jernroser som overlevende, pårørende og smeder fra hele verden har laget. Men bydelsutvalget i bydelen som etter først i 2014 har sagt ja til å plasser et minnesmerke her nå har snudd og sier nei til et minnesmerke.

Begrunnelsen fra Bydel St.Hanshaugen er at en gammel prestebolig skal pusses opp og
benyttes til et tilbud for barn og unge. Dermed mener bydelen at parken vil bli benyttet mer enn før og at «Området kan etterhvert bli preget av fysisk aktivitet, piknik, og annen til tider høylytt aktivitet».

Samtidig sier bydelen: «Bydelen har mindre grøntareal pr. innbygger enn noen annen bydel i Oslo. Av denne grunn finner bydelsdirektøren det også vanskelig å beslaglegge grøntarealer i bydelens parker med et monument i den størrelse dette ser ut til å kunne bli».

Har det blitt mindre grønt arealer i bydel St.Hanshaugen etter 2014 da bydelen sa
ja? Nei det er det ikke! Finnes det en sentrumsnær park i Oslo som ikke brukes av folk? Selvsagt gjør det ikke det.

Begrunnelsen fra bydel St.Hanshaugen er merkelig og hører ingen sted hjemme. Av respekt
for de som omkom 22. juli 2011, for de som ble skadde, for de som mistet sine kjære og for alle oss andre som ble dypt berørte, så bør bydelsutvalget i bydel St.Hanshaugen snu og si ja til minnesmerke. Vi har ventet lenge nok!

Det burde være en ære for en bydel å kunne huse et slikt minnesmerke og ikke en byrde som det ser ut som om Bydel St. Hanshaugen føler. Som BU-leder i Bydel Sagene ville jeg vært stolt og jobbet alt jeg kunne for at et slikt minnesmerke kom raskt på plass. Hvis det er slik at bydel St.Hanshaugen ikke ønsker et minnesmerke velkommen, så er jeg helt sikker på at vi i Bydel Sagene skal kunne finne et godt og verdig sted for et slikt minnesmerke.

På et lager ligger det nå over 900 jernroser, 900 jernroser som kan bli et flott monument over de som ble revet bort. 6 år er en lang tid vente på et minnesmerke. Vi har ventet lenge nok nå!

Helge Stoltenberg
Bydelutvalgsleder i Bydel Sagene

Bydel St. Hanshaugen

Sagene Avis har vært i kontakt med Bydel St. Hanshaugen og bydelsutvalgslederen der, Anne Christine Kroepelien (H).

Hun skriver følgende i en mail til lokalavisa.

– Det er en del feil i dette. Bydelsutvalget i St. Hanshaugen har ikke snudd i saken, den er bare behandlet en gang og da ble det foreslåtte stedet nedstemt. For øvrig har jeg foreslått mange alternative steder i bydelen, sist Blåsen i Stensparken.

– Det er et veldig fint historisk sted som hadde passet bra til monumentet. Hvis Bydel Sagene gjerne vil finne plass til minnesmerket hos dem er det selvfølgelig også helt fint. Jeg er enig at det bør finne en plass i Oslo til minnesmerket. Monumentet fortjener det, ifølge Kroepelien.

Også behandlet i 2014

I referatet fra et møte i Arbeidsutvalget i Bydel St. Hanshaugen 20. februar 2014, går det frem at monumentsaken også ble behandlet for tre år siden.

«Det er kommet en forespørsel om å sette opp et smijernsrosemonument som minnesmerke over 22. juli i Stensparken. Arbeidsutvalget anbefaler dette,» står det i sakspapirene fra bydelen (ekstern lenke).

LES OGSÅ: