Sagene Avis

Skolene jublet da badet åpnet:

Nå setter lydforholdene en demper på gleden

Sagene bad ble gjenåpnet ved skolestart 2021. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Skolebarna kunne hoppe i bassenget ved skolestart, men lydforholdene i badet har skapt noen utfordringer.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Ved skolestart i år åpnet endelig Sagene bad igjen, etter over 20 år med tørre basseng.

Da kunne elevene på skolene Sagene, Fernanda Nissen, Nordpolen, Bjølsen, Den tysk-norske skole og Grünerløkka, dra til Sandakerveien 3 for svømmeundervisning.

Men ikke fullt så mange elever som planlagt, kan benytte seg av svømmehallen. I hvert fall ikke samtidig.

Det viser seg at lydforholdene i Sagene bad dessverre legger begrensninger på bruken, bekrefter pressekontakt i Utdanningsetaten, Andrea Mikalsen Rodriguez, til Sagene Avis.

Sagene Avis fikk bli med inn i badet for å se resultatet etter oppussingen, i mai. Her kan du se bildene:

Må dele opp klassene

Årsaken til dette er vernehensyn der Byantikvaren har satt begrensninger i forbindelse med ønskede akustikktiltak.

Det er snakk om akustiske tiltak for å redusere etterklang, forteller Rodriguez.

– I dette tilfellet kunne vi ønsket oss mye mer støydempende materialer på flere flater, kanskje også utformet flatene slik at lydbølger ble mer separert. Byantikvaren godtok imidlertid ikke tiltak som forringet det opprinnelige verneverdige utseende på Sagene folkebad i slik grad, og derfor ble ikke det gjennomført.

– Fordi vi ikke kan gjennomføre disse akustikktiltakene, og akustikken er svært dårlig med mange i badet samtidig, har Utdanningsetaten bestemt at det kun er lov til å være 15 barn om gangen, og at lærerne kun kan oppholde seg der 2 timer av gangen.


Skolene har ikke kuttet i svømmeundervisningen, men de har måttet dele opp klassene. Noen av skolene som benytter seg av Sagene bad har derfor også reservert Sinsen bad.

Utdanningsetaten signerte avtalen med eierne av Sagene bad, Sagene Utvikling AS, i desember 2019. Leieforholdene løper i ti år fra badets ferdigstillelse, og leiekostnadene er ca. 1,4 millioner kroner per år (eksklusive mva), informerte Caroline Bremer, kommunikasjonsrådgiver i Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, da Sagene Avis var med på signeringen.

Rodriguez påpeker at situasjonen med lydforholdene i Sagene bad foreløpig ikke har noe å si for Utdanningsetatens leieavtale med Sagene Utvikling AS.

Sagene Avis har kontaktet en av badets eiere, Hans K. Lundblad, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Sagene bad

Sagene bads historie

  • Bygd i 1899 som et sted arbeidsfolk kunne vaske seg, da ingen hadde innlagt vann hjemme
  • Badet hadde dusj- og karbadavdeling. Det fikk svømmebasseng på 12,5 m under gymsalen da Sagene skole sto ferdig i 1926
  • Badet var det tredje offentlige badet i Kristiania etter Torvgadens bad og Enerhaugens Folkebad, og det ble finansiert av Kristiania Brændvinssamlags legat. Sagene skole var den første i byen, den andre i landet, med eget svømmebasseng.
  • Bygningen ble freda i 1996, og badet ble stengt i 2000 i påvente av rehabilietering. Det ble solgt første gang i 2006.

Siden badet ble stengt i 2000 på grunn av forfall, har flere ønsket å gjøre noe med badet. Oslo kommune bestemte seg for å privatisere badet i 2001, og det ble lagt ut for salg i 2003. Fra 2006 til 2013 var det Trygve Bjarkø som var eier av badet. I slutten av mai 2013, la private Bjarkø Eiendom AS badet ut for salg. Det tok tid å selge badet, men det ble til slutt solgt til Hans Kristian Lundblad og Kenneth Høitomt i Sagene Utvikling AS i 2015.

(Kilde: Oslo byleksikon m.m.)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...