Inngår ny samarbeidsavtale:
Nå skal bydelen sikre musikken også

SAMARBEIDSAVTALE: Bydel Sagene og skolekorps, drilltropp og barneorkester har inngått samarbeidsavtale. Bakerst fra venstre: Kulturkonsulent i Bydel Sagene Andreas Fætten, Leiv Holm (Lilleborg Skoles Musikkorps), Tove Thomassen (Bjølsen strykeorkester), May Hansen (Tigerstaden Drill), enhetsleder for kultur og nærmiljø i Bydel Sagene Fredrik Monclair. Foran fra venstre: Tone Dahl (Bjølsen Skoles Musikkorps) bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG), Nils-Petter Bergersen (Sagene Skoles Musikkorps) og Gro K. Hendriksen (Nordpolen Skoles Musikkorps) Foto: Janina Lauritsen
Bydel Sagene har inngått samarbeidsavtale med bydelens skolekorps og barneorkester.
Publisert: 24.01.2020 kl 15:10
Sist oppdatert: 24.01.2020 kl 15:11
BYDEL SAGENE: Tidligere i januar skrev Sagene Avis om at Bydel Sagene inngikk en samarbeidsavtale med idrettslagene Sagene IF og Skeid, for å jobbe sammen om å få med alle i idretten.
Inspirert av dette samarbeidet, har bydelen nå også inngått en flerårig samarbeidsavtale med bydelens skolekorps og barneorkester. Hensikten med avtalen er å gi korpsene mulighet til å arbeide målrettet med å skape gode og inkluderende tilbud.
Avtalen vil de neste fire årene gi årlige driftstilskudd til disse aktørene i form av en «hodestøtte», altså et tilskudd for hvert medlem under 18 år. I tillegg er det også avsatt midler for å dekke noe av manglende innbetalte medlemsavgifter. Det er et overordnet mål å sikre at alle barn og ungdom som ønsker det får delta i organiserte fritidsaktiviteter, uavhengig om hindringen er lav inntekt i familien, sosiale eller helsemessige utfordringer, eller spesielle behov for tilrettelegging.
– En unik avtale
Torsdag 24. januar signerte skolekorpsene fra Lilleborg, Sagene, Bjølsen og Nordpolen, i tillegg til Bjølsen strykeorkester og Tigerstaden drill, samarbeidsavtalen. Denne avtalen gjelder i fire år, fra 1. januar 2020 til 31. desember 2023.
– Dette har vi jobbet med siden 2018. Jeg er kjempeglad for at vi er her i dag. Dette er en type samarbeid som ikke er så vanlig i Oslo, dette er ganske unikt, sa kulturkonsulent i Bydel Sagene, Andreas Fætten under signeringsmøtet i Sagene samfunnshus.
– Vi lever i en tid hvor penger er et knapphetsgode. Selv i tider med nedskjæringer, er det særdeles hyggelig å finne penger til dette. Jeg er veldig glad for at politikerne ser og erkjenner dette her. Å gi dere forutsigbarhet er viktig, jeg håper dette bidrar til å skape trygghet for å satse, fortsatte Fredrik Monclair, enhetsleder for kultur og nærmiljø i Bydel Sagene.
Bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG) var også til stede under signeringen. Hun påpekte at bydel Sagene er en bydel med store forskjeller, og at denne avtalen gjør det enklere for barna å kunne delta.
– Jeg er veldig glad for denne avtalen. Vi vil at bydelen skal ha små forskjeller. Og musikk er med på å utvikle hjernen, det er flott at vi kan tilrettelegge, sa Asfaha.
Bydelens drilltropp, skolekorps og barneorkester virket også veldig fornøyd med å få litt ekstra trygghet i driften.
– Norge er ikke bygget opp på olje, men på frivillighet. Det verner dere om her, sa leder i Sagene skoles musikkorps, Nils-Petter Bergersen.
Bygger på FNs konvensjon om barnerettigheter
Samarbeidsavtalen ses som en konkretisering av Fritidserklæringen fra 2016. Fritidserklæringen bygger igjen på FNs konvensjon om barnets rettigheter:
- Partene anerkjenner barnets rett til hvile og fritid og til å delta i lek og fritidsaktiviteter som passer for barnets alder og til fritt å delta i kulturliv og kunstnerisk virksomhet
- Partene skal respektere og fremme barnets rett til fullt ut å delta i det kulturelle og kunstneriske liv og skal oppmuntre tilgangen til egnede og like muligheter for kulturelle, kunstneriske, rekreasjons- og fritidsaktiviteter.
- For å realisere dette må alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.
Avtalens forpliktelser
Ifølge avtalen forplikter Bydel Sagene seg til å gi et årlig driftstilskudd per medlem på kroner 1100, som utbetales når organisasjonene har rapportert om medlemstall. Bydelen skal også gi en refusjon på hele eller deler av manglende innbetalinger, basert på en rapport over manglende innbetalte kontigenter. Totalt gir avtalen 350.000 kroner i året, altså totalt 1,4 millioner kroner i løpet av avtaleperioden.
Her kan du se hva de ulike partene prioriterer og forplikter seg til:
Korpsene:
Korpsene prioriterer:
- Å rekruttere bredt blant bydelens skoleelever, og lage et tilbud som kan inkludere alle som ønsker å delta i aktivitetene.
- Å være synlige kulturformidlere i bydelen, og opptre eller på andre måter bidra til ulike felles arrangementer i bydelen og i byen.
Korpsene forplikter seg til:
- Å ha upersonlige eposter som kontaktpunkt for bydelen, og sørge for at informasjon fra bydelen når de(n) ansvarlige i styret for å følge opp denne avtalen.
- Å ha gode rutiner for å få inn medlemskontingenter og avgifter, med muligheter for betalingsutsettelse, og å dele opp innbetaling.
- Å sende oversikt over antall medlemmer foregående år innen 1. februar hvert år, samt sende inn årsmelding med årsregnskap, som synliggjør arbeidet med prioriteringene i denne avtalen, når denne er vedtatt.
- Å sende inn en anonymisert rapport over manglende innbetalte kontingenter foregående år, innen 1. februar hvert år.
Bydel Sagene:
Bydel Sagene prioriterer
- Å jobbe for at alle korpsene har gode øvingslokaler i bydelen, også korps for voksne.
- Å synliggjøre for bydelens befolkning de ulike tilbudene korpsene har.
- Å samarbeide med korpsene om aktiviteter som bidrar til å rekruttere blant barn som ikke er med i organiserte fritidsaktiviteter.
- Løfte fram de utfordringene manglende dugnadsinnsats og økonomisk egenbetaling gir, og bidra til å få fram nye virkemidler som kan redusere disse utfordringene.
Bydel Sagene forplikter seg til:
- Å sende ut en påminnelse med standard rapporteringsskjema til korpsene tidlig i januar, slik at korpsene kan rapportere for antall medlemmer og manglende innbetalte kontingenter foregående år innen fristen.
- Å gi et årlig driftstilskudd pr medlem på kr 1100 som utbetales når organisasjonene har rapportert om medlemstall.
- Å gi en refusjon på hele eller deler av manglende medlemsinnbetalinger, basert på den anonymiserte rapporten over manglende innbetalte kontingenter organisasjonene sender inn.
- Å arrangere korpsforum minst en gang i året, der blant annet prioriteringene i avtalen drøftes.
- Styrke kontakten mellom korpsene og relevante samarbeidspartnere på skolene i bydelen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!