Nå skal alle toåringer få bokgave

DEICHMAN: Nå skal alle byens toåringer få tilbud om en gratis bok, på sitt lokale Deichman-bibliotek. Her fra åpningen av nye Deichman Torshov i desember i fjor. Foto: Janina Lauritsen
– Barn som har vokst opp med høytlesning stiller godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar de med seg hele livet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.
Publisert: 05.02.2020 kl 14:58
OSLO/SANDAKER: I 2020 skal Deichmans biblioteker i Oslo dele ut en gratis bokgave til alle hovedstadens toåringer, som en del av Bokstart, et prosjekt for å styrke barns språkutvikling.
Helsestasjonen gir ut invitasjon fra Deichman til toåringene når når de er til kontroll, og så kan boka «Æsj, sier Nora» av Irene Marienborg og et Bokstart-bærenett hentes på biblioteket. Samtidig skal familien få en introduksjon til biblioteket og tilbud om bibliotekkort.
I 2017 begynte Bokstart som et pilotprosjekt, initiert av Foreningen !les og støttet av Oslo kommune, i bydelene Alna, Holmlia og Gamle Oslo. Pilotprosjektet besto i å dele ut en ordløs bok til åtte måneder gamle barn på helsestasjonen. I 2019 mottok Foreningen !les en gave på 1, 3 millioner kroner fra danske Egmont Fonden, som muliggjør en utvidelse av prosjektet til hele Oslo i 2020.
Fin måte å nå ut til de yngste på
– På Deichman gleder vi oss over dette samarbeidet. Bokstart er en fin måte for bibliotekene til å nå ut til de aller yngste, sier Mari Eeg, avdelingsdirektør for Deichmans lokalbiblioteker, i en pressemelding.
– Vi mener alle barn må få tilgang til bøkenes verden. Fra før har vi Lesefrø for barnehagene, nå kommer også Bokstart inn i vårt sortiment. Dette tror jeg veldig på, sier Eeg videre.
Bokstart er et vellykket prosjekt i mange land, blant annet i Sverige og Finland. Målet er at det også blir etablert i hele Norge.
– Vi er selvsagt veldig glade for at en så sentral aktør som Deichman vil være samarbeidspartner for Bokstart-prosjektet i Oslo. Deres bidrag er helt avgjørende for at prosjektet skal nå ut til toåringer og deres familier i hovedstaden, sier daglig leder Silje Tretvoll i Foreningen !les.
– Bokstart skal legge til rette for leselyst, styrke foreldrenes rolle for barnas språk- og identitetsutvikling, og på sikt også lese- og skriveferdigheter. Høytlesning knytter barn og foreldre sammen og er samtidig med på å øke barns ordforråd og språkutvikling. Å sørge for at småbarnsfamilier har tilgang til bøker gir likere muligheter for alle barn, legger hun til.
– Det viktigste bibliotekarbeidet foregår lokalt
5. februar lanseres samarbeidet mellom Foreningen !les, Deichman og flere helsestasjoner, på Deichman Tøyen, hvor byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Marian Hansen (Ap), og byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), vil være til stede.
– Vi vet at om lag hvert fjerde barn som begynner i Osloskolen har utfordringer med å lese og skrive godt nok. Barn som blir lest for før de kan snakke, utvikler et større ordforråd og kan i gjennomsnitt flere ord når de begynner på skolen enn barn som har blitt lest lite for. Barn som har vokst opp med høytlesning stiller derfor godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar de med seg hele livet, sier Thorkildsen.
– Det er en kjempegod ide å koble helsestasjon og bibliotek, og all ære til Foreningen !les for å ha invitert Oslo kommune på dette. Det å åpne døra til biblioteket for unger og foreldrene deres er veldig viktig. Deichman har økt besøkstallene enormt de siste åra, og det nye hovedbiblioteket gir oss en stor kapasitetsøkning. Det viktigste bibliotekarbeidet foregår likevel lokalt, med å få med flere til å dele på det fantastiske tilbudet som bibliotekene gir, sier Hansen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!