ANNONSE

Nå skal de samarbeide om å gjøre hverdagen bedre

Bydelsdirektør Marius Trana og generalsekretær i Nasjonalforeningen for Folkehelse, Lisbeth Rugtvedt. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Kanskje har du også noe å bidra med? – Dette er vinn-vinn - forleden var vi på Østre Toten, der var eldste aktivitetsvenn 93 år! forteller generalsekretær i Nasjonalforeningen for Folkehelse, Lisbeth Rugtvedt.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2017 kl 13:30

ANNONSE

SANDAKER: I strålende solskinn og med fantastisk utsikt over Oslo i 15. etasje på kommunens bygg bak Sandakersenteret, markerer bydelsdirektør Marius Trana og generalsekretær Lisbeth Rugtvedt formelt at avtalen er i boks, mellom Bydel Sagene og Nasjonalforeningen for Folkehelse.

En avtale som skal gjøre det bedre for personer med demens å få en bedre hverdag. Gjennom vinn-vinn prosjekter mellom frivillige og personer med demens.

Pilotprosjektet

Men litt forhistorie. For snart to år siden startet pilotprosjektet Alders- og demensvennlig by og bydel opp i nabobydel Nordre Aker. Med Heidi K. Nordal som prosjektleder.

Prosjektet fikk to millioner kroner fra byrådsavdelingen for eldre og sosiale tjenester, og skal etter planen gå frem til sommeren i år. Vellykkede tiltak fra pilotprosjektet skal inngå i en framtidig modell for hele Oslo.

LES OGSÅ: Med retten til vind i håret - meld deg som frivillig!

Følgebydel

Men pilotprosjektet har også følgebydeler, som Bydel Sagene, som er med og tester ut forskjellige aktiviteter og tiltak, nettopp for å gjøre byen vår mer raus og imøtekommende overfor eldre og personer med demens.

Og det trengs nok en god plan og et prosjekt. For prognosene tilsier at fra 2030 vil 20 prosent av befolkningen i Oslo være over 67 år, og fram mot 2040 vil antall personer med demens i hovedstaden trolig dobles, fra nå rundt 7000.

Avtalen

Og det trengs gode samarbeidsavtaler. Sagene bydel, ved bydelsdirektør Marius Trana, inngår faktisk nå to samarbeidsavtaler med Nasjonalforeningen for folkehelsen, om å bli et mer demensvennlig samfunn og ordningen med aktivitetsvenn.

- Kampanjen er et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen og norske kommuner, og tar sikte på å tilrettelegge lokalmiljøet slik at også personer med demens lettere kan delta i vanlige hverdagsaktiviteter, utdyper generalsekretær Lisbeth Rugtvedt i Nasjonalforeningen.

Bydel Sagene blir den 64 kommune/bydel som signerer avtalen. I dag lever over 77 000 nordmenn med en demenssykdom og mange av disse bor fortsatt hjemme.

Kampanjen retter seg mot alle som kan bidra til en bedre hverdag for personer med demens.

- Kampanjen går også ut på å spre kunnskap blant ansatte i ulike yrkesgrupper som for eksempel i butikker, banker, apotek, transport med mer om hva demens er og hvordan gi god service til personer med demens, videre ifølge Rugtvedt.

Her kan du også lese om Boots Apotek på Storo, som nettopp er kurset til å bli et alders- og demensvennlig apotek.

Hverdagsaktiviteter

Og bidra til at det blir lettere for personer med demens å utføre vanlige hverdagsaktiviteter. Som for eksempel å handle, bruke offentlig transport, gå til frisøren, handle på apoteket, ta taxi, være i fysisk aktivitet, bruke kulturaktiviteter, for eksempel bibliotek, kino og konserter.

- Mange personer med demens blir isolerte. Gjennom frivillige aktivitetsvenner så kan de lettere komme seg til, og følge opp de forskjellige aktivitetene, forteller Rugtvedt videre.

Frivillig og kurs

Aktivitetsvenn er et prosjekt utviklet av Nasjonalforeningen for Folkehelsen, og ble startet og er drevet med innsamlede midler fra TV-auksjonen 2013.

En aktivitetsvenn er en frivillig som ønsker å bidra. Alle potensielle aktivitetsvenner må gjennom et kurs utarbeidet av Nasjonalforeningen. Kurset varer i seks timer, hvor det blant annet blir gitt opplæring i det å være aktivitetsvenn, og veiledning i hva det betyr å ha demens. I tillegg vil man treffe andre aktivitetsvenner på kursene.

De frivillige følges opp gjennom samtale og veiledning.
 

Vinn-vinn

- Vi er veldig glade for at Bydel Sagene, som Nordre Aker, har gått inn i dette samarbeidet. Vi har en base med mange frivillige som har registrert seg på frivillig.no. Er det folk i Bydel Sagene som vil verve seg der, så er det veldig hyggelig, sier Rugtvedt.

Hun legger til.

- Dette er vinn-vinn! Forleden var vi også på Østre Toten. Der var eldste aktivitetsvenn 93 år! Det er så mange eldre som har mye å bidra med.

Inger-Lise Myklebust, leder for Bydel Sagenes helse og mestringsavdeling, er veldig fornøyd med samarbeidsavtalen. Og enig i at dette er vinn-vinn.

- Og en veldig positiv samarbeidsavtale. Det skal gå en rød tråd gjennom samarbeidet mellom bydel og Nasjonalforeningen. Så bare skal vi fortsette å jobbe lokalt med å gjøre hverdagen enda bedre for personer med demens, og også jobbe videre med de lokale tilbudene i bydelen.

Holdningskampanje

Bydel Sagenes demenskordinator, Stine K. Lampe, legger til at dette også handler om en holdningskampanje.

– Vi ønsker at nærmiljøet og næringslivet skal få kunnskap på demens slik at de kan møte personer med demens med forståelse og respekt. Være oppmerksom dersom de tenker noen kan ha ekstra behov for bistand, og da kunne gi situasjonen ro og være tålmodig, sier Lampe

Meld deg!

Om næringslivet eller noen i nærmiljøet er interessert i å være med på opplæringen kan de ta kontakt med Lampe, telefon 995 37 431 eller mail stine.lampe@bsa.oslo.kommune

Ønsker du å bli aktivitetsvenn kan du delta på kurs 19. og 20. april, klokken 17 - 20.00. I Seniorhuset i Pastor Fanges gate 22 på Tåsen. Kurset er i samarbeid med bydel Nordre Aker. Påmelding telefon 995 37 431 eller mail stine.lampe@bsa.oslo.kommune.

LES OGSÅ: