STORO: Nordre Aker Budstikke har nylig omtalt gangbroplanene, over t-banestasjonen ved Storo. Det er Sweco som utreder saken på oppdrag fra JM Bolig AS og Grefsen Boligutvikling AS.
I nabovarselet fra 11. februar sto det:
«Saken gjelder oppføring av gangbro over Storo t-banstasjon. Adkomst fra boligområdet i sydvest til broen vil forekomme via trapp eller rampe. Det vil bli etablert trapp fra broen og til Storo t-banestasjon.» «Fra øst vil tilkomst forekomme via rampe til gang- og sykkelvei. Tiltaket er i henhold til reguleringsplan og tilhørende reguleringsbestemmelser med unntak av arealformål som er nevnt i dispensasjonssøknad B01. Det søkes om dispensansjon for plassering av deler av tiltaket utenfor regulerte formålslinjer både for adkomst i vest, trapp og rampe, samt rampe i øst.»
Også for syklende
Plan- og bygningsetaten har tidligere avslått en søknad om ganbro.
– Vi har hatt møter med søker og tiltakshaver etter at den første søknaden ble avslått. Søknaden ble avslått da gangbroen ikke var utformet i tråd med reguleringsplanen. Plan- og bygningsetaten mente blant annet at det er avgjørende at gangbroen også skal være en bro for syklende, og må derfor ha ramper på begge sider av sporområdet. Vi er orientert om at de jobber med en ny søknad, sa Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, mandag 12. mars.
Dette er rundkjøringen, og hvor Kolvig peker på de tror beboere fra hundrevis av leiligheter lenger ned, kommer til å gå gjennom. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Trafikkfarlig
Tom Kolvig er en av styrelederne i Hans Nordahls gate, fra høyblokkene som grenser mot t-banelinjene ved Storo og Grefsen. Han kan fortelle at beboerstyrene ikke er spesielt positive til den foreslåtte nye gangbroa. Det har de også uttrykt i høringsuttalelsen.
– For det første så frykter vi at en gangbro, og hvor det blant annet er søkt om dispensasjon til en trapp rett opp til t-banestasjonen herfra, vil føre til at beboere fra hundrevis av leiligheter rett nedenfor vårt boområde tar raskeste vei over plenen, og strener rett ut i gaten og rundkjøringen her. Den etablerte rundkjøringen ved eiendommene i nummer 96, 98 og 88-94 er eneste snuplass innenfor prosjektet Grefsen stasjon, og blant annet brukt til varelevering til matbutikken her.
– Trafikksituasjonen ved rundkjøringen representerer allerede en vesentlig fare for beboerne i området, og den situasjonen vil jo ikke bli mindre farlig med mange flere myke trafikanter i trafikkbildet, sier Kolvig.
Trappen det er søkt dispensasjon for å bygge, kommer i tillegg til påstigningsrampen fra omtrent der nedgangen til t-banen er i dag – ved rundkjøringen i Grefsenveien/Vitaminveien før trikkeholdeplassen.
Sjenanse
Kolvig og bostyrene mener også at en «folkevandring» over deres eiendommer vil bli til sjenanse for bomiljøet.
– Ikke minst om kveldene og nettene når folk kommer hjem fra sentrum og blir rekende mellom bolighusene. Til alle døgnets tider, kanskje også høylydt.
I tillegg protesterer beboerne mot at en ny gangbro skal ta av uteområdet til Hans Nordahs gate 96, 98 og 88 og 94.
– De mottatte tegningene gir grunnlag for vår antakelse om at gangbroen som søkes etablert, blir til sjenanse ved tømming av våre avfallscontainere. Disse er konstruert slik at kun spesielle biler fra Renovasjonsetaten kan tømme dem. De må heises høyt opp, og hver containerne utgjør et betydelig omfang som allerede nå gjør det utfordrende å manøvrere innretningen. Det er allerede merker i taket over sykkelstativene ved siden av containerne, sier Kolvig, og legger til at en gangbro uansett bør etableres så langt inn mot t-banen som overhodet mulig.
Gangbroa er ifølge illustrasjonene tenkt å starte ved nedgangen til Storo t-bane, ved Storolokket, og så følge t-perrongen, og krysse t-banene og toglinjene like etter enden av perrongtaket. Pluss i tillegg planlegges trapp rett opp fra der Tom Kolvig står, og opp til brua over linjene. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Innsyn
Kolvig og styret frykter i tillegg at broa kan bidra til innsyn i leilighetene i første til og med fjerde etasje.
– Gangbroen vil etter det vi erfarer bli opp mot 7,5 meter over bakken. Fra gangbroen vil en derfor få innsyn i boligene til dem som bor i de fire nederste etasjene i de omkringliggende husene. Dette er lite ønskelig.
– Det er ikke lett å forstå hvorfor gangbroen må etableres nå når det likevel ikke kan være så lenge til man skal gå i gang med regulering og bygging av nytt Storokryss, avslutter Kolvig.
Skisse av gangbroforslaget, slik det ble presentert i forbindelse med nabovarselet, vedlegg B01 Dispensasjonssøknad. Foto: SWECO/PLAN- OG BYGNINGSETATEN
Bymiljøetaten
Det er Bymiljøetaten som skal lage plan og forslag til nytt Storokryss. Vi spurte om følgende: Er denne nye planlagte gangbroa tatt med i betraktning, med tanke på sykkeltilpasning ved og gjennom Storo-krysset?
– Arbeidet med reguleringsplan for Storokrysset er bare så vidt kommet i gang. Det er alt for tidlig å si noe om løsningen og hvilke andre tiltak som vil bli tatt i betraktning, er den korte kommentaren i anledning saken, fra Line Holand, kommunikasjonsrådgiver i Bymiljøetaten.
LES OGSÅ:
Borettslaget har fått egen postautomat
Er folk bare late, eller kan jula lyse helt til påske?
Oslo Ap har vedtatt at Sagene bad skal gjenåpnes
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!