ANNONSE

Hønselovisa er i full drift igjen:

– Nyt elva og en vaffel!

HØNSE-LOVISAS HUS: Huset er åpent igjen etter å ha fått tilbake sine gamle farger innvendig Foto: Janina Lauritsen

– Gå over brua og inn i historieformidling, oppfordrer leder av Arbeidermuseet, Gro Røde, som drifter Hønse-Lovisas hus.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE

SAGENE: Hønse-Lovisas hus har endelig åpnet igjen etter å ha fått ny drakt og Gro Røde inviterer inn til de kjente og kjære vaflene igjen.

Fått tilbake fortidens farger

Arbeidermuseet har skrapet seg gjennom lagene med maling og funnet igjen fargene fra fortiden. Det har med andre ord blitt nytt, men slik det var en gang i tiden.

Og på veggene henger fotografier tatt av Ingrid Marie Munch – Edvard Munchs søster. 


– Jeg ser folk i døra som sier «Åh, nei! Så fint!» Folk blir skikkelig begeistret. Det er hyggelig å vise frem en slik hemmelighet, sier historiker og formidlingsansvarlig industri- og arbeiderhistorie ved Arbeidermuseet og Oslo museum, Gro Røde.

– Vi har en interessant samling. Hun var ingen dårlig fotograf! Hun får honnør for den linsa hun har brukt, hun fanget øyeblikket på en fin måte. Vi ser at folk fenges av bildene, de har perspektiv – de er ikke glatte og intetsigende, fortsetter hun.

Men selv om Hønse-Lovisas hus har fått en oppgradering, er det fortsatt de kjente vaflene til tidligere drifter, Anne Mette Hegdahl, du får kjøpt i kaféen. Men det vil nok komme noe nytt etter hvert, sier Røde.

– Kanskje vi kan gjøre noe spennende fremover på kjøkkenet? Men vi prøver oss forsiktig frem med det vi er kjent for.

Og alle varene er lokalbasert. De bruker kun lokale produkter - brusen er fra Ringnes og Sagene Bryggeri. De har også Tøyen-colaen og sukkertøy fra Dropsfabrikken i Groruddalen.

– Og tingene våre må ha tilhørighet til Arbeidermuseet, Oskar Braaten, Akerselva eller Bydel Sagene, sier Røde videre.

SERVERER: Hønse-Lovisas hus skal fortsatt by på det de er kjent for, men vil også prøve seg på noe spennende etter hvert (Gro Røde, Trine Rolland og Samer Dandashli) Foto: Janina Lauritsen

Åpnet pinsehelgen

Hønse-Lovisas hus hadde sin første offisielle åpningshelg 19. og 20. mai.

– Da vi åpnet kom det voldsomt mye besøk av grupper. Det kom pensjonister fra Eidsvoll som gikk tur fra teknisk museum og nedover elva. Da er det godt å tilby et slikt pustehull. Og de var overbegeistret!

Det har kommet mange gjester som ikke har vært i huset før. Folk har oppdaget området i større grad – det har skjedd noe med tanke på å sette pris på lokalområdet, mener Røde.

– Noen ganger glemmer vi hvor flott det er å gå langs elva. Vi byr på åpen kafe, men vi har også utvidede åpningstider på Arbeidermuseet. Det vi har å by på er en sirkel med aktiviteter på sommerstid – du kan nyte elva og en vaffel, gå over brua og inn i historieformidlingen på Arbeidermuseet. Og i helgene kommer du gratis inn i arbeiderboligen Brenna.

– Nå syns jeg vi har en utrolig fin trio å by på! Og jeg syns Oslo kommune skulle skrytt mer av slike tilbud, dette er byens egen historie. Nyt det!

Bli med på vandring i fabrikkjentas fotspor

Hver torsdag klokken 12.00 har du mulighet til å bli med på byvandring i fotsporene til fabrikkjenta Marie Olsen - moren til Oskar Braaten.

– Vi vil at Braaten skal være nerven i alle aktivitetene våre. Under turen får man se arbeidsplassene, huset hun døde i, og hvor hun lekte i barndommen.

Røde ønsker også at huset skal få et lite bibliotek.

– Når det blir kaldere ute kan dette bli et sted for å nyte en kopp kaffe og en lesestund!
Vi ønsker å få inn generell arbeiderlitteratur og Oskar Braatens bøker fra forskjellige opplag, det er en evigvarende utgivelse. De blir gitt ut og gitt ut! Vi vil også at dette kan bli et sted for boklanseringer.

Spiller på navnet

Det er morsomt å spille på Hønse-Lovisa-navnet, sier Røde. I navnet ligger høne og egg, derfor passer det med vafler. Men det kan også passe å ha en samling av eggeglass!

– Hadde det ikke vært gøy om folk kan komme med eggeglassene sine? Så kan vi få historien og sette dem på hyller under takbjelkene. Kanskje folk ikke har plass til dem lenger, eller er lei av eggeglasset de kjøpte i Bulgaria eller arvet av onkel Peder? Det kunne vært artig! 

Røde vil også jobbe med å sette i gang salg av ting som har med sagarbeiderhistorien å gjøre – forskjellige ting som forklær, grytekluter og kjoler som er sydd av stoff som passer med det som ble laget i fabrikkene i området.

– Vi har også uteambisjoner, sier hun og viser vei i hagen rundt huset.

– Vi har et ønske om å tilby rabarbra dyppet i sukker til barna! Da blir det nok noen lykkelige voksne, også. Og vi vil få i stand insektshotellet som Anne Mette Hegdahl hadde med Sagene skole. Det hadde vært gøy!

HØNSE-LOVISAS HUS: Huset er åpnet og byr på de kjente og kjære vaflene. Foto: Janina Lauritsen

Hønse-Lovisas hus er en stue med en hage for alle, påpeker Røde. Huset har åpent gjennom hele sommeren, onsdag til søndag.

LES OGSÅ:

Hønse-Lovisas hus får venneforening

Snart åpner Hønse-Lovisas hus igjen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!