Øker prisene, og det er slutt på gratis elbilparkering
1. mars settes prisene for beboerparkering opp, og fritaket for elbiler oppheves. Se her hvor mye de ulike biltypene må betale.
Publisert: 18.01.2020 kl 07:00
SAGENE: Bydel Sagene innførte beboerparkering i mai 2018, og flere bydeler har nå helt eller delvis innført ordningen, som har til hensikt å redusere fremmedparkering i boligområder, og sikre parkeringstilgang for dem som bor der.
Bymiljøetaten har nå evaluert beboerparkeringsordningen, og resultatene fremkommer av en rapport som var ferdig i fjor høst. Blant annet konkluderer etaten med at «Innføringen av beboerparkering har vært vellykket. Det er langt flere av de som bor i områder med beboerparkering som er fornøyd med ordningen enn de som ikke er det og de som har beboerparkeringslisens er mest fornøyd.»
Samtidig varsles det økte priser og ny prisstruktur fra og med 1. mars: Fra 1. mars må du nå betale parkeringsavgift for elbil på kommunale plasser, og prisen for beboerparkering settes opp med 20 prosent.
Endringer for privatpersoner
Elbiler:
- Beboerparkering vil koste 600 kroner for elbiler.
- På avgiftsbelagte kommunale parkeringsplasser må du betale 20 prosent av prisen for fossile biler i 2019. For eksempel vil det koste mellom 3 og 13 kroner for én time avhengig av hvor i Oslo du skal parkere.
Fossile biler:
- Prisen for beboerparkering for privatpersoner blir satt opp fra 3000 kroner til 3600 kroner. Hvis du allerede har beboerparkering, skal du ikke betale noe mer før neste gang du fornyer.
Motorsykkel:
- Beboerparkering for fossil motorsykkel vil koste 1800 kroner. Hvis du allerede har beboerparkering, skal du ikke betale noe mer før neste gang du fornyer.
- Beboerparkering for el-motorsykkel vil koste 300 kroner. På avgiftsbelagte kommunale parkeringsplasser må du betale 20 prosent av prisen for fossil motorsykkel i 2019.
Endringer for næring
Elbiler:
- Hvis du skal ha beboerparkering for næring for el-personbil, koster dette 20 prosent av beboerparkering for fossile biler i 2019. For én bil blir dette 1200 kroner.
- El-varebiler vil fortsatt kunne parkere gratis på alle kommunale plasser.
Fossile biler:
- Prisen for beboerparkering for næringsdrivende blir satt opp med 20 prosent. For én bil blir dette 7200 kroner. Hvis du allerede har beboerparkering, skal du ikke betale noe mer før neste gang du fornyer.
Skal lønne seg å kjøre elektrisk
Til Aftenposten sier Arbeiderpartiets miljøpolitisk talsperson i bystyret, Andreas Halse, at beboerparkeringen har vært en suksess, og at det at elbiler også nå må betale litt, vil gjøre ordningen bedre for beboerne. Han mener heller ikke at økningen for fossilbiler, til 3600 kroner er oppsiktsvekkende høy.
– Vi ønsker ikke at boligområder skal brukes til pendlerparkering for folk som bor utenfor Oslo. Beboerparkering reduserer trafikken inn til Oslo og flere blir motivert til å bruke andre løsninger som kollektivtrafikk og bildeling, sier han til Aftenposten.
Eirik Lae Solberg, bystyremedlem og nestleder i Oslo Høyre, mener ordningen burde være selvfinansierende, og slik den er nå vil gi kommunen store inntekter. Høyre mener en rimelig pris for beboerparkering ville vært 1500 kroner i året, og vil ha fortsatt fritak for elbiler.
Fungerende miljøbyråd Arild Hermstad (MDG), sier til avisen at det alltid skal lønne seg å velge elbil foran fossilbil.
– Men også elbiler tar opp plass i gatene, og derfor mener vi at også elbiler må betale noe for å parkere, sier han. Les mer om hva politikerne mener, i saken i Aftenposten.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!