Sagene Avis

Kommunen påpeker alvorlige avvik etter befaring i hyblene

Plan- og bygningsetaten har funnet mangler i hyblene i Vossegata 31-33. Bildet er fra da Sagene Avis møtte familien Pete, som sendte bekymringsmeldinger om muggsopp i hyblene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Plan- og bygningsetaten sier ferdigattesten i Vossegata 31-33 har blitt gitt på uriktig grunnlag. Nå må Torshovgata 46 AS rette opp i de ulovlige forholdene innen 1. november, for å unngå å miste ferdigattesten.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2021 kl 15:09

TORSHOV: Plan- og bygningsetaten (PBE) gjennomførte en befaring i «Vinkelbygget» på Torshovtoppen, i Vossegata 31-33, i september.

Tilsynet kom etter bekymringsmelding om funn av blant annet mugg i hyblene:

Nå varsler PBE om en mulig tilbaketrekking av ferdigattesten.

Torshovgata 46 AS, som er Bastia Eiendom AS' datterselskap, søkte om bruksendring til studentboliger og PBE ga ferdigattest den 01.02.2021. Bruksendring til boligformål medfører at alle krav i TEK10 utløses. Under befaringen i septemver, ble det avdekket flere avvik fra disse kravene og dermed fra rammetillatelsen som ble gitt 02.11.2015.

– Vi vurderer å trekke tilbake ferdigattesten. Tiltaket er ikke gjennomført i samsvar med tillatelsen og gjeldende bestemmelser. Ferdigattesten er gitt på uriktig grunnlag. Vedtaket om ferdigattest som ble gitt 01.02.2021, er derfor ugyldig, skriver PBE i sitt brev til tiltakshaver.

Disse avvikene ble funnet

Under PBEs tilsyn fremkom det at boligarealet ikke er utført med grunnventilasjon, og at flere kjøkken ikke er utført med forsert ventilasjon. Det ble opplyst om at flere av kjøkkenventilatorene er utstyrt med kullfilter, og uten noen form for avtrekk. Videre er baderom ikke utført med tilstrekkelig effektivt avtrekk. Det ble opplyst om at avtrekk på baderommene må styres manuelt, og er uten grunnventilasjon, står det i PBEs sakspapirer.

– Hybler uten mulighet for forsert ventilasjon vurderes som ikke tilfredsstillende. Dette er i strid med TEK10 og rammetillatelsen, skriver PBE.

Bildet viser muggsopp i en av hyblene. Nå har PBE også avdekket mangler i hyblenes ventilasjon. Foto: Skjermdump/ rapport, analyse av muggsopp utført av Fuktstopper (arkivfoto)


Bildet viser muggsopp i en av hyblene. Nå har PBE også avdekket mangler i hyblenes ventilasjon. Foto: Skjermdump/ rapport, analyse av muggsopp utført av Fuktstopper

Videre ble dør til rømningsvei målt til en fri høyde på 1,59 meter, noe som vurderes som et alvorlig avvik fra TEK10 og et brudd på rammetillatelsen, trapperom er ikke utført som egen branncelle, trappeløpet er tilsynelatende ikke utført i tråd med TEK10 og det ble observert at merking av branntekniske installasjoner og henvisning til sprinklersentral ikke var ivaretatt.


PBE observerte også at flere hybler er utført med innkledd mesanin/hems, med loftsstige/-luke som tilkomst. Disse brukes til soverom, men loftsstige gjennom luke kan ikke regnes som interntrapp. På den måten kan stigen heller ikke regnes som tilrettelagt for rask og sikker rømning i en rømningssituasjon. Mesaninene tilfredsstiller heller ikke krav til romhøyde, påpeker PBE videre.

Må rette opp innen 1. november

Da PBE ga sin rammetillatelse i 2015, ble det forutsatt at tiltaket i Vossegata 31-33 er i tråd med bestemmelsene i gjeldende lov og forskrift. Det ble kun gitt midlertidig dispensasjon fra heiskravet i TEK 10 jf. § 12 – 9, samt arealformålet i plan.

For å unngå å miste ferdigattesten, kan tiltakshaver rette opp i de ulovlige forholdene innen 01.11.2021. Det vil si at alle avvik fra TEK10 må rettes opp i.

Tek 10

§ 13-2. Ventilasjon i boenhet

(1) Boenhet skal ha ventilasjon som sikrer en gjennomsnittlig frisklufttilførsel på minimum 1,2 m3 pr. time pr. m2 gulvareal når rommene eller boenheten er i bruk og minimum 0,7 m3 pr. time pr. m2gulvareal når rommene eller boenheten ikke er i bruk. Dersom ventilasjon styres etter behov slik at luftmengden reduseres i deler av driftstiden må den forseres i andre perioder slik at tilfredsstillende luftkvalitet sikres i den tiden rommene eller boenheten er i bruk.

(2) Soverom skal tilføres minimum 26 m3 friskluft pr. time pr. sengeplass når rommet eller boenheten er i bruk.

(3) Rom som ikke er beregnet for varig opphold skal ha ventilasjon som sikrer 0,7 m3 friskluft pr. time pr. m2 gulvareal.

(4) Kjøkken, sanitærrom og våtrom skal ha avtrekk med tilfredsstillende effektivitet.

Sagene Avis har ikke lykkes i å få en kommentar fra tiltakshaver.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...