Politiet drone
På to minutter når politiets droner området innenfor ring 2. Gjør dronene det vanskeligere å være kriminell?
Publisert: 17.06.2020 kl 20:56
MAJORSTUEN: De siste ukene har Oslo politidistrikt brukt drone som et verktøy på enkelte vaktsett som en del av et prøveprosjekt. Politidistriktene Troms, Trøndelag og Agder har hatt et politprosjekt med droner i rundt ett år.
Onsdag fikk politidirektør Benedicte Bjørnland og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) en demonstrasjon av hvordan dronene brukes og kan hjelpe politiet. Begge lot seg imponere.

Politidirektør Marie Benedicte Bjørnland og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Christian Fredrik Borg / Sagene Avis
Reddet liv
På demonstrasjonen forklarte politioperatører som har jobbet tett med droner at de mener minst ett liv har blitt reddet som en følge av at politiet brukte drone i oppdraget.
På landsbasis er dronene brukt i 209 oppdrag som er evaluert. I Oslo har dronene blitt brukt fire kvelder. Hovedstadspolitiet vil i kveld benytte verktøyet i operative oppdrag for siste gang i denne omgang.
- Vi har droner og droneoperatører plassert på hustak i Oslo. De hadde tett dialog med operasjonssentralen. Når det kom inn nødmeldinger til politiet, fløy man dronen til stedet for å innhente relevant informasjon til oppdraget når, sier Jørgen Lunde Ronge, som er prosjektleder for droner i politiet.
Han forteller at de har brukt dronene på oppdrag det er ansett som nødvendig og et nyttig verktøy. Det kan være om det er fare for publikum eller søk etter bortkomne mennesker eller andre personer politiet ønsker å komme i kontakt med.
- Gjør dronene det vanskeligere å være kriminell?
- Innenfor visse oppdragsnisjer er dronene veldig egnet. Men det å søke etter folk fra lufta i områder det er mange i fra før, er veldig krevende med disse dronene. Dette er ikke det perfekte verktøyet for å greie å holde kontinuerlig oppsikt med folk, svarer Ronge.
Raskt på stedet
Under demonstrasjonen kjørte de et testoppdrag: en kiosk i Smestadkrysset var utsatt for ran. Fra taket til Politidirektoratet på Majorstuen sendte de en drone i søket etter den mistenkte, som også var mistenkt for vold mot offentlig tjenestemann. I løpet av kort tid kunne Rogne ved hjelp av av dronen fange opp den mistenkte personen utenfor kiosken.
En engasjert justisminister lurte på hvor langt unna dronen var. Droneoperatøren forklarte at den var såpass langt unna at mannen trolig ikke ville legge merke til at den fulgte etter ham - fra rundt 200 meters avstand.
Videre kunne droneoperatøren følge med da mannen satte seg inn i en bil og plukke opp registreringsnummeret.
Bildene kan også sendes direkte til politiets operasjonssentral. Operasjonssentralen styrer den operative innsatsen, og bedre situasjonsforstålese har vært etterspurt.

Under en demonstrasjon i Oslo brukte politiet drone for å skaffe oversikt. Foto: Christian Fredrik Borg / Sagene Avis
Beslutter til høsten
Politiets evaluering av dronebruk er nesten ferdig, og veien videre vil trolig snart stakes ut.
- Den beslutningen tas nok nærmere høstferien. Hvis man beslutter å rulle ut videre, blir det et oppskaleringsløp fra de tre politidistriktene i dag til å utdanne flere piloter og anskaffe flere droner.
I Oslo når dekker dronene området innenfor ring 1 på 50 sekunder og ring 2 på to minutter.
Politiet har flere ulike droner. En av modellene som ble vist frem onsdag, var DJI Martrise 210. Den er også tilgjengelig for kjøp av privatpersoner og har en listepris på rundt 200 000 kroner.
Erstatter ikke helikopter helt
- I instruksverket vårt skal det være et konkret politioppdrag de skal brukes til etter politiloven, sier Per Øyvind Haugen, politioverbetjent i Oslo politidistrikt.

Politioverbetjent Per Øyvind Haugen i Oslo politidistrikt. Foto: Christian Fredrik Borg / Sagene Avis
- Hva gjør dere hvis dere oppdager noe annet politiet burde sett nærmere på?
- Det er blir en vurdering der og da om det skal brukes videre i saken. Men det er naturlig at det politiet får kjennskap til må kunne benyttes. Vi har ikke droner for overvåking, de reiser ut på et konkret oppdrag, understreker han.
- Kan droner erstatte politihelikopter?
- Det kan ikke erstatte politihelikopteret slik det er nå. Ser vi frem i tid, kan informasjonsinnhentingen fra en drone gjøre mye av politiets jobb. Det er mindre værbestandig og har kortere rekkevidde, så det er foreløpig en del svakheter. Hvis utviklingen går samme vei, er vi ikke langt unna om ti år, tror jeg, sier Haugen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!