Sagene Avis

Sagene Avis

Se video:

Produserer 300 kilo honning på storsenter-taket

BIRØKTING: Alexander Du Rietz er Storo Storsenters egen birøkter. Foto: Janina Lauritsen

Visste du at Storo Storsenter har egne bikuber på taket? I denne videoen får du se hvordan en birøkter arbeider for å samle inn naturens gull.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

STORO STORSENTER: På Storo storsenters tak, bor det opp mot 80 000 bier. Senteret startet opp med birøkting i mai 2018, med sin egen husbirøkter Alexander Du Rietz.

– Jeg har blitt fast inventar her nå. Jeg passer på biene og får senteret til å fokusere på pollinerende insekter, sier han til lokalavisa.

Visste du at 1/3 av det vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av de pollinerende insektenes arbeid?

– Det er mye vi liker som vi bare kan glemme om biene forsvinner.

STOROBIENE: Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard var med opp for å se birøkter Alexander Du Rietz samle inn honning. Foto: Janina Lauritsen

Inntektene går til humle-formål

I fjor, da senteret kun hadde to bikuber, produserte de 80 kilo honning. Dette har blitt gitt bort i gave til gjester og foredragsholdere.

– Det blir en høytidsstund å få denne gaven, det er jo naturens gull! Jeg har fått e-poster der folk ber om å få et glass til, fordi honningen er så god. Det har vært så hyggelig å gi det bort! sier senterdirektør Unni Merethe Aasgaard.

Med sine seks bikuber produserer Storo-biene i år mellom 250 og 300 kilo honning. Og mesteparten av dette skal selges på Coop Mega Storo fra og med mandag 26. august. Men inntektene går ikke tilbake til senteret.

– Coop gleder seg til mandag! Vi har en historie vi kan dele med kundene, som ikke andre har. Men alt overskuddet går til veldedig formål, og i år er det La humla suse som skal få midlene. Inntektene går uavkortet til humlene, forsikrer hun og fortsetter:

– Vi har lært mye om humler, de er jo fascinerende vesener. Men humler og bier er konkurrenter, så vi kan ikke ha dem ved siden av hverandre her på taket. Vi jobber med å finne ut av hva vi selv kan bidra med for biene til neste år.

Lurer du på hvordan det ser ut inni en bikube? Og hvordan en birøkter arbeider? Lokalavisa fikk på seg birøkterdrakt og fikk se alt på kloss hold, her kan du også få se:

Avhengig av gode dronninger

Alexander Du Rietz driver også oppdrett av bidronninger. Å kunne drive bra birøkting er avhengig av en god dronning, sier han.

– Det er en viktig del, spesielt her i byen, for her vil vi ikke at biene skal sverme.

Men det har hendt at han har måttet reise ut for å samle inn svermer fra Storo Storsenter. Han fanger først dronningen, da vil de andre følge etter.

– Men nå er vi så profilerte at vi får skylda for alt, he he.

SER DU DRONNINGA?: Dronninga er større enn de andre, og er merket med grønt. Foto: Janina Lauritsen

Lindehonning

Etter å ha fått se innsiden av bikubene, er det tid for å smake på godsakene.

– Dette er lindehonning, en av de mest eksklusive honningtypene, forklarer Du Rietz og stikker en skje ned i bivoksen.

– Honningen har et hint av mint i seg, sier han mens de andre rundt bordet smatter fornøyd.

60 prosent av honningen som spises i Norge er import, forteller han videre.

– Hvis man kan få folk til å spise mer norsk honning, så er det bra. Og det er sunt å spise honning, man kan for eksempel unngå å bli forkjølet. Jeg kjenner meg i hvert fall for det meste sunn og frisk.

Og ja, honningen fra Storo bigård er kaldslynget. Det betyr at den ikke er bearbeidet gjennom oppvarming, og dermed ikke har mistet de gode næringsstoffene fra produksjonsprosessen.

LINDEHONNING: Honningen som produseres på Storo Storsenter er Lindehonning, og har en smak av mint. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...