ANNONSE

Avslått:

Raades Hagekafé får ikke selge sveler hele uka

AVSLÅTT: Raades Hagekafé får ikke selge sveler seks dager i uka (arkivfoto) Foto: Mina Haugli

Raades Hagekafés søknad om å få holde åpent seks dager i uken ble avslått av Plan- og bygningsetaten.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2018 kl 16:29

ANNONSE

SAGENE: I desember i fjor søkte Joachim Raade om å få ha Raades Hagekafé åpen tirsdag til lørdag klokken 11-16, og søndag klokken 12-17, i stedet for de 20-25 søndagene han da hadde tillatelse til.

Nå er denne søknaden avslått av Plan- og bygningsetaten.

LES BAKGRUNNEN: Nå vil Raades Hagekafé selge sveler hele uka

– Helt ufattelig

– Dette er helt ufattelig. Jeg ble veldig sjokkert da jeg fikk avslaget, sier Joachim Raade.

Men han har ingen planer om å gi seg, nå skal han klage. Det skylder han gjestene sine, mener han.

– Det er ikke dokumentert bråk her, det er ikke støy! Det er fakta. Ingen har forståelse for at et så positivt tilbud har blitt behandlet så negativt. Jeg føler en sterk urettferdighet. Men jeg skylder gjestene mine å ikke gi opp!

Raade forteller at han nå har bestått etablererprøven for å få serveringsbevilling – som han ikke var klar over at han trengte for å ha åpent de 20-25 søndagene han allerede hadde tillatelse til. Derfor er Hagekaféen midlertidig stengt på søndagene fremover, men innen et par måneder regner han med å holde åpent igjen.

Raade ba folk om å sende kommentarer med sin støtte til Plan- og bygningsetaten, og han fikk 35 underskrifter fra positive naboer, men disse veide likevel ikke tungt nok i avgjørelsen.

Mange naboer støtter

Inne på Plan- og bygningsetatens saksinnsyn kan man lese støtteerklæringene som har blitt sendt inn. Styreleder i Markens Grøde skriver blant annet:

«Jeg ville legge inn et ord for Raades Hagekafé som venter på beslutning om hvorvidt han får servere kaffe og sveler i sommer/fremtiden. I dag har han lov å holde kaffe i hagen 25 ganger per år. Vi håper at dere leser igjennom dokumentene som er innsendt i saken og bilder en egen mening (…)».

Nabo Cathrine Haanes har også sendt sin støtte:

«Jeg er en av de nærmeste naboene til Raades Hagekafé og skriver til dere for å gi Joakim Raade min fulle støtte til å utvide driften av hagekafeen i henhold til søknad. Jeg har aldri hørt en lyd derfra og kan ikke skjønne hva klagene går ut på. Arrangementer på Vøyenvolden Gård derimot kan jeg høre, enda gården ligger enda lenger unna med bygninger i mellom (ikke at jeg klager på gården, lydnivået er helt innenfor). Jeg håper PBE kan bruke litt skjønn i denne saken, og ikke la en nabo med dårlig personkjemi være avgjørende»

Tor og Stephany skriver:

«Noe som vi ser på som helt sjokkerende er at noen eldre naboer ikke bare ønsket å forby utvidet åpningstid, men å ikke en gang la det være mulig å holde åpent de få timene det er åpent på søndager. (…) Litt som de eldre herremenn som har som sitt livs oppdrag å forby salting på veier siden de ikke liker at det kommer salt på bilen deres, noe som er viktigere for dem enn trafikksikkerhet eller andre større samfunnsproblemer (…) Ønsker man total stillhet til absolutt alle tider hele uken, kan man heller flytte til Kvalavåg i stedet for å bo i hovedstaden. Vet at det er ganske stille der.»

Avslått

Til tross for støtteerklæringer fra naboene avslo Plan- og bygningsetaten søknaden med følgende grunnlag:

«Søknaden avslås da tiltaket er i strid med reguleringsplan S-2521 formål bolig, plan- og bygningsloven § 29-4 annet ledd om avstand til nabogrense.»

Her er nevnte lov:

«Plan- og bygningsloven § 29-4 annet ledd gir at byggverk skal ha en avstand til nabogrense som minst svarer til byggverkets halve høyde og ikke under 4 meter. Begrepet byggverk er en samlebetegnelse, som dekker alle former for tiltak som omfattes av loven, herunder både bygninger, konstruksjoner og anlegg».

– Med hånda på mobilen

I forkant av avgjørelsen kom det inn klager fra et par naboer, som også bydelsadministrasjonen vektla i sin høringsuttalelse. De skrev blant annet:

«(…) Bydelsadministrasjonen mener at en slik utvikling i området vil være uheldig og medføre belastninger for naboene i et omfang som er større enn hva som kan forventes i et område som er regulert til bolig (…) Basert på redegjørelsen over kan ikke bydelsadministrasjonen anbefale den omsøkte bruksendringenfra uthus/stall til servering. Bydelsadministrasjonen anbefaler i stedet at den midlertidige tillatelsen opprettholdes og at hagekaféen driftes i tråd med denne tillatelsen.»

Raade var tilstede under bydelsutvalgsmøtet 26. april, der de stemte over søknaden før Plan- og bygg skulle avgjøre.

– Halvparten av politikerne sitter med hånda på mobilen sin. De har tydeligvis avgjort dette på forhånd. Jeg visste at politikerne var positive før møtet, så rekker de ikke opp hånda under avstemmingen? Jeg forstår det ikke i det hele tatt. Bydelspolitikerne har ikke tatt dette seriøst, de har ikke lest saken ordentlig.

– Det er 1066 skjenkesteder i Oslo, det er bare én hagekafé!

LES BAKGRUNNEN: Nå vil Raades Hagekafé selge sveler hele uka

LES OGSÅ: Mener Voldsløkka-grusen er «helt katastrofe»: – Har de prøvd å gå her med noe annet enn grove fjellstøvler?

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!