ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Realfagsskolen jubler over å få komme til Torshov

Nå er de klare for skolestart!

HELTBERG: Daglig leder Liv Bjørkgård og rektor Joanna Kinga Horczak ved Oslo Realfagsskole Heltberg, gleder seg til skolestart på Torshov. Foto: Janina Lauritsen

– Det er helt unikt å ha 5000 kvadratmeter å boltre seg på, og her får elevene mye grønt, sier Oslo Realfagsskole Heltberg, som kastet seg rundt og fikk skolen klar i løpet av seks uker.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2020 kl 19:13

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

TORSHOV: Oslo Realfagsskole Heltberg er mandag 17. august klar for å ta imot 7. til 10. klasse i Johan Selmers gate 5.

På denne skolen er realfagene en del av alle fag. Skolens mål er å forberede elevene best mulig til videre utdanning hvor realfagene står sentralt. Fokuset er på realfagene matematikk, naturfag, forskning, teknologi og programmering.

Tidligere lå både Heltberg Ungdomsskole og Heltberg Private Gymnas på Ullevaal Stadion, med 40 elever på ungdomstrinnet. Nå flytter ikke bare ungdomstrinnet til Torshov, de øker også antall plasser.

– Det er stor interesse for skolen, det er veldig positivt. Vi har fått mange søkere fra bydel Sagene, og vi har noen elever herfra fra før. Tanken var å ha tre ganger så mange elever her i år, så fyller vi på flere til neste år. Vi har fortsatt noen ledige plasser på 7. trinn, sier rektor Joanna Horczak og daglig leder Liv Bjørkgård.

Elevene som begynner på 7. trinn er også sikret skoleplass videre på ungdomstrinnet.

ANNONSE

Stor boltreplass

Skolen har flyttet inn i Lønnebakken skoles gamle lokaler. Bygget hadde mange små rom, nå er vegger tatt ned for å få større og åpne klasserom og noen av vinduene er byttet ut. De har i tillegg malt både inne og ute.

– Nå er bygget mer tilpasset realfagsskolen, sier de og fortsetter:

– Det er helt unikt å ha 5000 kvadratmeter å boltre seg på, og her får elevene mye grønt!

Innflyttingsprosessen gikk fort for skolen. De var på sin første befaring i påsken og tok over lokalene 1. juli. Samme dag begynte de å rive veggene.

ANNONSE

– Vi er veldig fornøyde. Dette blir så bra, skolen blir fantastisk, åpen, lett og lys. Vi er veldig glade i åpne skoleløsninger, og vi er så stolte av Joanna som har fått i stand skolen på seks uker. Vi er vant med å snu oss fort, men ikke så fort som her. Det er mye som skal skje, vi har vært veldig heldige, sier styreleder i Heltberg Kjetil Eide og daglig leder av Akademiet Norge, Jan Ove Otterlei.

Styreleder Kjetil Eide og daglig leder i Akademiet Jan Ove Otterlei Foto: Janina Lauritsen

De har sett etter et slikt bygg sentralt i Oslo i ti år, før Horczak fant Finn-annonsen helt tilfeldig.

– Vi tenkte først det var urealistisk, vi hadde bare 40 elever til dette store bygget. Men vi hadde ventelister, så vi tenkte det ville gå. Vi er veldig glade for muligheten! Dette blir et godt alternativ til offentlige skoler, midt mellom øst og vest. Det er en bra plassering for oss, forteller de videre.

Og skolen ligger sentralt til, selv om T-banen ikke ligger rett utenfor døra.

ANNONSE

– Vi tenker det er bra at elevene kan komme seg til skolen selv, vi vil helst ikke at foreldrene skal kjøre dem, sier Bjørkgård.

– Mange skoler har bare asfalt

Sagene Avis er på besøk torsdag før skolestart, og da er fortsatt ikke alt inventaret på plass, men de er ikke stresset av den grunn.

– Alt er i rute og alt som skal være klart til skolestart blir klart. Så har vi god tid til å fikse andre ting etter det. Vi må nok bo oss til litt etter hvert, jeg kan planlegge så mye jeg vil, men lærerne og elevene må få komme sine tanker også, sier rektoren.

I skolegården blir det huskestativ, bordtennis og badminton. Og til våren planlegger skolen å ha dyrkingskasser og frukthage.

En del av eplehagen er også innenfor skolens område.

ANNONSE

– Vi skal ta vekk kratt, men epletrærne blir. Det skal bli mer gangvennlig og vi skal ha mindre fotballmål som kan flyttes på. Det blir godt for elevene med en grønn skolegård, mange skoler har bare asfalt. Her kan de sitte under et tre og lese. Og det er rom for å være ungdom – løpe og rulle rundt på plenen, sier Horczak og Bjørkgård.

Skolegården forblir ulåst etter skoletid, slik at den er tilgjengelig for nærmiljøet.

– Da er det viktig med en dialog om å ta vare på skolegården, slik at den blir uten glasskår og andre ting som ikke skal være her, sier de.

Skolen er veldig glad for det store grøntområdet ungdommene får å boltre seg på. Foto: Janina Lauritsen

Utfordrer elevene etter nivå

På realfagsskolen settes timeplanene ut ifra de ulike gruppenes behov, så er det fastsatte temaer i løpet av skoleåret.

Elevene samarbeider i aldersblandede grupper, og lærerne veileder elevene til trinnløs forsering. Da kan elevene arbeide uten å være bundet til sitt klassetrinn.

– Det er en stor fordel. Her er det aldri «dette lærer du om neste år», her utfordres elevene på det nivået de er. Og nesten alle lærerne våre har kompetanse for å undervise på videregående skole. Hvis noen av elevene våre vil videre, kan lærerne veilede slik at de er klare for VGS-fag, selv om de bare er tiendeklassinger. Det er en stor fordel, det er alfa og omega å ha gode lærere, sier en stolt rektor.

På skolen er også lunsjen integrert i faget mat og helse, og elevene er selv med og lager maten sammen med skolens kokk.

– Lunsjen er samlingsstedet for elevene. Det er mye sosialisering som skjer der, de får en fin flyt og et rolig måltid. Maten skal være sunn og variert, elevene er med på å lage menyen og vi tar med bærekraft inn i faget, sier Bjørkgård og fortsetter:

– Mange elever tar to boller på Kiwi, men våre elever får et ordentlig måltid. De betaler 300 kroner i matpenger hver måned, og da får de lunsj hver dag.

Rektor Joanna Kinga Horczak og lærerstaben. Foto: Janina Lauritsen

Inviterer til åpen dag

Oslo Realfagsskole Heltberg er veldig opptatt av å ha et godt forhold til nabolaget, og de håper å være et lokalt tilbud alle kjenner til. De vil gjerne være et bydelshus, og gymsalen kan være tilgjengelig for leie. De ønsker forespørsler velkommen og påpeker at skolen skal være et positivt sted for naboene.

Derfor inviterer de også nabolaget til åpen dag 19. august klokken 18.00. Da vil de fortelle kort om skolens historie og hvordan de driver skole. De er også åpne for alle spørsmål.

Skolen har kontrakt i fire år, men de håper å få bli i mange år.

Skolegården får blant annet huske, bordtennis, badminton og mindre fotballmål og dyrkekasser. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE