Sagene Avis

Kritiserer byrådet for å ha brukt «ruspenger» på barn og unge

Etter at Sagene Avis skrev om mannen som lå død i flere uker uten å bli funnet, reagerer leder av Helse- og sosialkomitéen i bystyret på byrådets bruk av penger som var ment til opptrappingsplanen for rus.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO/BJØLSEN: Oslo kommune fikk for 2019 tildelt en pott på 246 millioner kroner i frie midler fra regjeringen.

Disse midlene ble av regjeringen foreslått brukt på opptrappingsplanen for rus. Likevel har Oslo kommune valgt å bruke 43,5 av de 246 millionene på tiltak som ikke går direkte inn i rusfeltet.

TV2 påpekte tidligere i år at deler av disse midlene i stedet gikk til blant annet gratis deltidsplass på Aktivitetsskolen for førsteklassinger, styrket innsats mot barne- og ungdomskriminalitet i Oslo, samt styrking av helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Midlene gikk også til barselomsorg gjennom prosjektet «Nye familier».

Komitéleder av Helse- og sosialkomitéen i bystyret, James Stove Lorentzen (H), reagerer på at pengene har gått til andre formål. For regjeringen Solberg har satsing på rusomsorgen vært en hovedsak, sier han.

– Regjeringen og vi forventer jo at pengene brukes på rusfeltet når det er så mange uløste problemer og mange gode tiltak som trenger en ekstra innsats. De bruker altså mye mindre og de bruker som unnskyldning en rekke formål, som vi mener ligger godt utenfor hva som det burde gå til, sier Lorentzen til Sagene Avis.

Besøkte kommunal bolig på Bjølsen

Stove Lorentzen syns dette er svært skuffende.

– Det er en uttalt satsing fra byrådet at flere skal bo i egne hjem istedenfor på institusjoner. Det er et faktum at mange sliter med ensomhet og har lav bo-evne, derfor trenger mange av disse beboerne tett oppfølging og hjelp for å kunne håndtere hverdagen i eget hjem. Det koster mye penger, men er helt nødvendig skal vi lykkes. Da blir det helt feil når byrådet ikke bruker alle opptrappingsmidlene som overføres fra staten.

Sagene Avis har flere ganger tidligere skrevet om det kommunale boligtilbudet på Bjølsen, der en mann lå død i flere uker uten å bli funnet, til tross for at dette er et tilbud med tilsyn:

– Det er sjokkerende å se den manglende oppfølgingen av beboere i bydel Sagene, som Sagene Avis har avslørt. Det viser med all tydelighet at det har sviktet totalt og det understreker behov for god og tett oppfølging, noe nettopp overføringene fra regjeringen skulle gå til. Det er viktig, ikke bare for dem det gjelder, men også for nabolaget. Naboene blir også skadelidende når det flyter av sprøyter utenfor, leilighetsbygget er infisert med skadedyr og hele bygget forfaller til en slum vi ikke forventer å se i Oslo. Her trengs det helt åpenbart midler til å styrke vaktmestertjenester og bo-oppfølging.


Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), har tidligere fortalt at hun har vært på besøk hos en av beboerne etter dødsfallet, for å høre hvordan de har det etter denne alvorlige hendelsen. Hun fortalte at beboeren bekreftet at det hadde vært tungt, men at det nå gikk bedre. For Tellevik Dahl var dette en tilbakemelding om at bydelen hadde tatt grep.

Dette reagerer Stove Lorentzen på, med tanke på hvor sjokkert han selv ble av å se forholdene i blokka.

– Hun kan umulig ha gått inn i blokka og møtt beboere inne i leilighetene.

Les om Høyres besøk i blokka her.

Forsikrer om at hun var i blokka

Tellevik Dahl bekrefter at besøket var inne i en av beboernes leiligheter i den gjeldende blokka på Bjølsen.


– Høyre må gjerne bruke tiden sin på å lure på hvor jeg har vært og ikke. Jeg bruker min tid hver uke på besøk på ulike tjenestesteder, hjemme hos folk og i prat med medarbeidere i hele kommunen. Og jeg kan forsikre om at jeg også var inne i en av beboernes leiligheter, nettopp fordi jeg er opptatt av dem som er vanskeligstilte i byen vår. Jeg håper vi heller kan bruke tiden på å erkjenne utfordringene, og ha en debatt om løsninger. Det fortjener alle som bor i våre kommunale boliger.

Byråden ville først ikke uttale seg i saken, men kom senere på banen da Høyre lurte på om hun var «skikket til jobben.»

– I motsetning til Høyre tar jeg ikke alltid med meg media når jeg er på jobb. Kommunens medarbeidere og politikere jobber også når blitzlampene er slukket, har hun tidligere fortalt lokalavisa.

– Denne er ikke så lite frekk. Hun ønsker å legge lokk på dette, hun har med seg presse i alle mulige «positive» anledninger, men burde være åpen og ærlig også når det går galt. Hun gikk til valg på åpenhet og viktigheten av å rapportere avvik, være åpen om utfordringer og så videre, men når hun har ansvaret går hun og gjemmer seg, sier Stove Lorentzen videre.

Tellevik Dahl forteller at dette for henne ikke handler om å «legge lokk på» situasjonen, da hun mener det er stor forskjell på å «brette ut» det som er vanskeligstilte menneskers hjem, og å være pådriver for åpenhetskultur og viktigheten av å rapportere avvik.


– Denne svært alvorlige hendelsen har blitt tatt åpent opp i bydelen. Lederen av helsekomitéen er invitert inn av beboerne og han ser like godt som meg at her er det behov for kraftfulle grep. Her er det ingen som gjemmer seg. Bydelen har tatt ansvar, de har beklaget, de rydder opp i egne rutiner og er i gang med ny opplæring. Jeg har forsikret meg om at bydelen gjør nødvendige endringer, det er det som betyr noe for brukerne.

Sikker på et bedre tjenestetilbud i Oslo

Byrådets Russtrategi, som bystyret sluttet seg til i november i fjor, har som ett av sine tiltak at bydeler og etater får på plass rutiner for systematisk evaluering av alvorlige hendelser og dødsfall med tanke på læring og forebygging.

En annen viktig føring i russtrategien er at bydelene får på plass avtaler med egne sektorsykehus for utvikling av arenafleksible, oppsøkende og tverrfaglige tiltak for personer med alvorlige rusproblemer, for eksempel rus-FACT team, eller liknende, sier byråden.

– Når disse tiltakene nå settes i verk, er jeg helt sikker på at vi får et bedre tjenestetilbud i Oslo, sier hun og fortsetter:

– Høyre har hatt ansvaret for boligpolitikken i 18 år. Dette er ikke en situasjon som har oppstått over natten. Vi pusser opp og investerer i våre kommunale boliger i et helt annet tempo sammenlignet med tidligere. Vi har nettopp åpnet nye boliger i Ljabruveien for personer som har store helse og adferdsutfordringer. Jeg håper Stove Lorentzen tar en titt på disse, for det er blant annet slik vi mener det skal bygges og tilrettelegges for at hver enkelt skal få et så godt liv som mulig her i Oslo. Så vil jeg råde Stove Lorentsen til å ta en prat med sine partikollegaer i Stavanger. Der har de bygget opp noen dyrekjøpte erfaringer som jeg håper alle vi i de store bykommunene kan ta lærdom av.

Tre innsatsområder

Tellevik Dahl presiserer hva byrådet valgte å bruke 43,5 millioner av de frie midlene på.

– Det som først og fremst slår meg, er hvor tydelig skillet mellom oss i byrådet og høyresiden er når det kommer til forebygging. Høyre klarer ikke tenke både forebygging og oppfølging etter at rusen har blitt et problem. Stove Lorentzen vet godt at opptrappingsplanen har tre innsatsområder: 1. Tidlig innsats, 2. Behandling og 3. Ettervern/oppfølgingstjenester. Vi kan ikke bare bruke penger på brannslokking, vi må også forebygge brannen, mener hun.

– Dette byrådet bruker derfor midler på tidlig innsats, i tråd med opptrappingsplanen. Vi skal lindre og hindre. Det vil spare samfunnet for både mer lidelser og kostnader.

Byråden sier opptrappingsplanen for rusfeltet er sterkt ønsket, og at dette er midler som er sårt tiltrengt i en stadig mer presset kommunehelsetjeneste.

– Men denne saken handler om så mye mer, og løsningen er ikke bare mer penger. Her handler det om hvordan vi følger opp en svært utsatt gruppe, hvordan vi kan hjelpe dem på beina, inn i arbeid eller aktivitet, hvordan sykehus og kommune, NAV og boligsektoren må samarbeide – og om den enkelte får rettighetene den har krav på. Her er det mange hårfine linjer, og jeg vet at også Helsedepartementet og Helsedirektoratet er opptatt av hvordan vi kan balansere dette på en god måte, sier hun og avslutter:

– Jeg imøteser en god debatt og en diskusjon om hvordan dette kan løses, men den debatten Høyre nå legger opp til tror jeg få av de som trenger vår hjelp har særlig nytte av.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...