Så mye har de lokale korpsene og idrettslagene søkt i krisestøtte
Idretten og frivilligheten søkte for «kun» 372 av de 700 millionene som var satt av til statlig kompensasjon, men likevel blir det ikke gitt lovnad om støtte til alle søkerne. I bydel Sagene kom det inn søknader for over en halv million.
Publisert: 26.04.2020 kl 10:50
Sist oppdatert: 26.04.2020 kl 12:37
BYDEL SAGENE/NORGE: Lotteri- og stiftelsestilsynet bekreftet fredag å ha mottatt i alt 2254 søknader fra idretten og frivilligheten om kompensasjon for tapte inntekter i mars og april.
Kompensasjonsordningen gjelder for arrangementer som var planlagt i perioden 5. mars til 30. april og som måtte avlyses, stenges eller utsettes etter pålegg eller råd fra myndighetene som følge av viruskrisen.
Totalt er det søkt om 372 millioner kroner. Støtteordningen er på 700 millioner kroner.
Søknadsfristen gikk ut tirsdag. Fredag offentliggjorde Lotteri- og stiftelsestilsynet hvor mye hver enkelt søker søkte om.
I bydel Sagene har det blitt søkt om tilskudd for over en halv million kroner, viser en oversikt Sagene Avis har laget. Se hvor mye hver søker har søkt om lenger ned!
Tapte utgifter
Idrettsarrangører har søkt om til sammen 264 millioner kroner, bekreftet tilsynet overfor NTB onsdag.
Det har vært framført kritikk mot at ordningen burde ha favnet bredere. Kulturminister Abid Raja har bekreftet at han vil justere ordningen.
– Jeg sa allerede da krisepakken ble lansert at jeg var åpen for justeringer om vi fant at kriteriene ikke traff godt nok, og vi ser nå at vi må gjøre slike justeringer, sa han til NTB på onsdag.
Har opprett dialog
Statsråden opplyste videre at han allerede hadde vært i kontakt med idrettspresident Berit Kjøll og generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge, og at det nå skal sees på kompensjonsordninger som omfatter mer enn bare frafall av billettinntekter.
Kulturministeren sa at han vil be Stortinget om utvidede fullmakter for å få til dette slik at ordningen skal treffe breddeidretten enda bedre.
Idrettspresident Kjøll er overfor NTB klar på at det er nødvendig.
– Ordningen er for smal og treffer på mange måter ikke inntektsmodellen norsk idrett er tuftet på. Det handler om de tapte arrangementsinntektene som kjennetegner frivilligheten og de store breddearrangementene i norsk idrett, sier hun og nevner kiosksalg, parkeringsavgifter og inntekter fra lokale sponsorer som eksempler.
De lokale søkerne
Det har kommet inn fire søknader fra lokale korps og idrettsforeninger. Lilleborg Skoles Musikkorps har søkt om mest støtte. De har søkt om 280 000 kroner.
Videre følger Skeid med nesten 200.000 og Sagene Idrettsforening med drøyt 50.000 kroner. IK Akerselva har søkt om nesten 45.000 kroner, ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynets oversikt.
Totalt er det søkt om 571.776 i kompensasjon for korps og idrettsforeninger, viser en oversikt Sagene Avis har laget.
Ullevål Skoles Musikkorps har søkt om en drøy halv million i kompensasjon. Det gjør at korpset er det i Oslo som har søkt om mest støtte. Smestad Skolekorps følger etter av korpsene, og de har søkt om drøyt 20.000 mindre.
Det lokale korpset er det skolekorpset i Norge som har søkt om mest i kompensasjon.
Som ventet
Idrettsforbundet er ikke overrasket over at det totale søknadsbeløpet ligger langt unna det beløpet Kulturdepartementet har satt av til ordningen.
– Nei, det var som ventet. Nå vil vi fortsette vår dialog med myndighetene for å sikre at differensen mellom tildelt ramme og omsøkt beløp vil inngå i nye, treffsikre støttetiltak fra myndighetene til idretten og frivilligheten, sa Kjøll til NTB tidligere denne uka.
Hun er også klar på at det fra idrettens side nå pågår et stort arbeid for å se på ringvirkningene av virussituasjonen.
– Vi jobber parallelt med å få fram et faktagrunnlag om de samlede konsekvensene som koronasituasjonen har påført norsk idrett. Dette faktagrunnlaget må legges til grunn når nye treffsikre støtteordninger for idretten iverksettes, sa idrettspresidenten.
Usikkert med utbetaling
Direktør Gunn Merete Paulsen i Lotteri- og stiftelsestilsynet vil ikke uten videre bekrefte at alle som har søkt om kompensasjon kan forvente å få sine søknader innvilget, selv om den totale søknadsbeløpet ligger betydelig under den rammen Kulturdepartementet har satt for ordningen.
Når penger kan komme på de aktuelle arrangørenes kontoer er foreløpig ikke klart.
– Målet er å gjøre det så fort som mulig, i tråd med intensjonen bak ordningen. Akkurat når vi kan betale ut, kan jeg ikke svare på før vi har litt mer oversikt over hva som ligger i søkermassen, sier Paulsen.
Av de 700 millioner kronene som er satt av til kompensasjonsordningen, er 600 av dem tiltenkt arrangører innen idretten og frivilligheten. De siste 100 millionene er øremerket den frivillige delen av kulturlivet.
Flere arrangører sitter med ubetalte regninger fra sine kreditorer og har likviditetsproblemer, og Raja understreker at de jobber med å utbetale midlene så fort som mulig.
(©NTB/Sagene Avis)
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!