Sagene Avis

Slutt på 20 års tørke:

Skolesvømming på Sagene bad til høsten

Det har vært tomt og tørt på innsiden av Sagene bad de siste årene. Nå bekrefter eieren at det blir skolesvømming fra høsten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Ja!! Svarer rektor Peter Fossland på Sagene skole når Sagene Avis spør ham om han gleder seg til å sende sine elever ut i eget basseng til høsten.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2021 kl 15:04

SAGENE: Etter 20 år med bokstavelig talt ørkenvandring, er det omsider klart at det igjen blir vann og liv i bassenget på Sagene Bad. Det har vi Hans Kristian Lundblads ord for. Han er styreleder i Sagene Utvikling som eier og har pussa opp badet.

– Jobben er så godt som gjort. Stort sett gjenstår litt opprydning og klargjøring. Badet vil med god margin være klart for bruk til skolestart, lover han.

Og det er musikk i rektor Fosslands ører.

– Det er helt fantastisk. Da blir det slutt på at våre elever må gå forbi det tørrlagte badet og opp til Sinsen skole for svømmeundervisning. Det har vi lengta etter siden lenge før jeg kom hit, i 2016.

Historien

Her er det på tide med en liten historietime. Sagene bad ble bygd allerede i 1899. Det ble bygd med dusj- og karbadavdeling for å gi folk på Sagene en mulighet til å vaske seg i ei tid da innlagt vann var en.

I 1926 skjedde en aldri så liten revolusjon på Sagene, i forbindelse med at den nye skolen ble bygd, ble badet utvida med et svømmebasseng på 12,5 meter! Sagene ble den første skolen i Oslo (kanskje i Norge?) med eget bad. I hele byen fantes svømme basseng bare i Torvgaden, Torggata bad, og i Enerhaugens Folkebad. Som de andre badene ble også Sagene bad – i forbudstida – finansiert med spritpenger, over Kristianias Brændvinssamlags legat.

Bassenget i Sagene folkebad. Bildet antagelig tatt når svømmehallen var ferdigstilt i 1926. Foto: Fotograf Eyjolfsson/Oslobilder/Oslo byarkiv

Freda – og stengt

Bygningen ble freda i 1996, mens badet ble stengt i 2000. Det skulle rehabiliteres. Det tok tid. De neste 20 år kan kort beskrives med at det har vært mye kål. Badet ble solgt til private i 2006, uten at det ble mindre kål. Lite eller ingenting skjedde før Sagene Utvikling overtok i 2015.


– Det har vært en stor og omfattende jobb, men nå kan jeg love at resultatet blir flott. Badet kommer til å framstå som det gjorde ved åpning i 1926, men med moderne fasiliteter, sier Lundblad som har en tiårig leieavtale med Oslo kommune som for en million kroner får disponere badet fra 08.30 til 13.45 fem dager i uken i 38 uker.

Kamp om plassen

– Bassenget er lite, men stort nok til at vi kan drive meningsfull vanntilvenning og svømmeundervisning i det, sier rektor Fossland som er i full gang med å planlegge høsten.

– Det er flere skoler som kommer til å benytte badet, og vi veit ennå ikke hvor mange timer vi får.

Men det siste året har gjort alle som driver skoler enda flinkere til å planlegge for flere alternative scenarier.

Rektor på Sagene skole, Peter Fossland Foto: Janina Lauritsen


– Ja, pandemien har gjort oss gode på det. Opprinnelig planla vi for å komme i gang i dette skoleåret.

Det glapp, men Fossland er så sikker som det går an å være på noe som helt i disse tider, at det ikke skal glippe denne gangen.

– Vi har fått signaler fra etaten om at vi skal planlegge for at vi kan disponere badet fra skolestart. Da velger vi år tro på det, sier Fossland.

Avtalen mellom Sagene Bad-eierne og Oslo kommune ble signert i desember 2029. Her er eier Kenneth Høitomt, Jørgen Foss (Ap), eier Hans Lundblad, Gry B. Larsen (SV), byråd Inga Marte Thorkildsen (SV), BU-leder Almaz Asfaha (MDG) og direktør i Utdanningsetaten Marte Gerhardsen avbildet i samme anledning. Foto: Janina Lauritsen (Arkivfoto)

Fire trinn i vannet?

Men han får ikke være alene i badet, det skal deles med andre skoler. Det er et puslespll som skal legges.


– Det som er helt sikkert, er at 4. trinn skal gå i vannet neste skoleår. I tillegg håper vi å kunne slippe til et yngre trinn, 2. eller 3.. Dessuten har vi håp om å kunne slippe til både ett trinn fra 5. til 7. klasse og ett fra ungdomsskolen. Men det kan vi ikke si noe sikkert om ennå, sier rektor Fossland – som ser fram til å kunne gå i vannet til høsten!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...