ANNONSE

Sortering er null problem for disse femåringene

MILJØAGENTENE: Isa Teisen (10) tok imot pengene fra barnehagen. Foto: Janina Lauritsen

Barna i Kongsberggata barnehage trår til når de ser søppel på bakken, og de viser at det faktisk går an å bruke det til noe spennende.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE

BJØLSEN: I vår hadde Kongsberggata barnehage en periode med fokus på plast i havet, der de lærte om temaet, ryddet plast på Huk og lagde kunst.

– Vi samlet sammen søppel av gjenbrukbare ting og lagde kunst av det, sier leder av barnehagen, Ingrid Lund Brende.

Barna hadde så en utstilling for foreldrene der de kunne kjøpe kunsten, kaker og kaffe. De bestemte seg for å gi bort halvparten av pengene.

– Vi samlet inn søppelet i miljømåneden, da passet det å gi pengene til Miljøagentene.

KILDESORTERING: Er du like flink til å sortere som disse femåringene og Isa? Foto: Janina Lauritsen

– Dumt om noen sklir på et bananskall og slår seg

Miljøagent Isa Teisen (10) er på besøk i barnehagen sammen med Oslo- og Akershusagent Marte Steinskog, for å ta imot pengene og lære barna enda mer om forsøpling og kildesortering.

– Miljøagentene hjelper til fordi det ligger mye søppel på bakken, og da kan dyrene spise det og bli syke eller dø, sier Isa til barna som syns dette er veldig spennende.

Isa og Marte vil også vite hva barna ser av søppel på bakken, og hva man skal gjøre med det.

– Sprøyter, plast, gammelt papir og glass. Da må vi plukke det opp og kaste det i søpla, svarer barna før en legger til:

– Det er dumt om noen tråkker på et bananskall, sklir og slår seg.

Men kan man for eksempel kaste bananskall og yoghurtbegre sammen, spurte miljøagentene. Og det hadde selvsagt disse femåringene et klart svar på.

– Nei, yoghurtbegre er jo plast!

GJØR NOE FOR HAVET: Isa og Marte forteller hva man kan gjøre for å forhindre at plast havner i havet. Foto: Janina Lauritsen

Super-sorterere

Miljøagentene og barna snakker ivrig om hva man kan gjøre for havet. Plast forsvinner nemlig aldri, får barna vite, og det er mye man kan gjøre for å redusere plastbruken.

– Man kan si nei til plast man ikke trenger. For eksempel plastbestikk, hva skal man med det? Det finnes jo i stål, sier Isa.

Så er det barnas tur. Nå får de muligheten til å vise at de faktisk er skikkelig gode på kildesortering. De er med på «fisketur» og får kun søppel på kroken. Så skal de kaste det i riktig avfallsbeholder.

Og det er null problem for disse femåringene.

– Se på dere, da! Dere er jo super-sorterere, sier miljøagentene fornøyd.

Barna stiller seg på rekke og rad igjen og igjen, fisker og kaster glass og metall, papp/papir/drikkekartong, elektrisk og elektronisk avfall, restavfall og pant helt uten problemer og nesten uten betenkningstid.

FISKETUR: Barna fikk søppel på kroken, men det var ikke noe problem å plassere det i riktig avfallsdunk! Foto: Janina Lauritsen

TATOVERING: Anna (5 1/2) og Anna (5) har fått Miljøagent-tatovering Foto: Janina Lauritsen

Skal inspirere andre

Isa har vært miljøagent i to år og forteller at hun snakker med andre barn og unge om miljøet, for eksempel på skolen. Hun ønsker å bruke pengene de har fått fra barnehagen til å arrangere flere aktiviteter.

– Jeg verver andre til å bli miljøagenter og jeg sier ifra om klimaendringer og sånt, sier hun.

– Det er så hyggelig at de har gjort en strålende innsats for miljøet. Og det er hyggelig at de tenkte på oss. Vi skal bruke pengene til å inspirere videre, sier Marte Steinskog til Sagene Avis.

MORO: Så gøy kan man faktisk ha det med kildesortering! Foto: Janina Lauritsen