Sagene Avis

Foreldre raser mot opptaket:

Søsken splittes – får ikke plass i samme barnehage

MARIDALSVEIEN BARNEHAGE: Alexander og Olivia Buhmann, Torkell Dobbe, Sigrid Køhn Dobbe, Karianne Rydstrøm, Marianne Van Der Wel og Linn Hoppestad Art-iam. Foto: Janina Lauritsen

– Er det urimelig å kreve at noen løser dette nå? Bydelen må få fullmakt til å utøve skjønn, så barnehageplassene går til bydelens barn. Småsøsken bør prioriteres, sier foreldrene i Maridalsveien barnehage.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

SAGENE: Foreldrene i Maridalsveien barnehage fortviler over kommunens nåværende regelverk for barnehageopptak, og spesielt hvordan prioriteringen av bytteopptaket foran det ordinære opptaket får uheldige konsekvenser for familier med søskenprioritet.

I Maridalsveien barnehage ligger det an til at ingen småsøsken får plass til høsten.

Grunnen er at kommunen, gjennom en forskrift vedtatt av byrådet, prioriterer å tildele plasser til større barn som søker om bytte av barnehage framfor små barn med storesøsken i barnehagen. Åtte familier i Maridalsveien barnehage må dermed belage seg på å levere barna sine i to ulike barnehager fra høsten, forteller foreldrene.

De påpeker at nåværende regelverk for barnehageopptak gjør det lett å få plass i Maridalsveien barnehage, dersom veien går via andre barnehager, men tilsvarende vanskelig å få plass for barn som skal begynne i barnehage for første gang, til tross for at noen av disse har søskenprioritet.

Her kan du lese Forskrift om kommunale barnehager, Oslo kommune

– Folk bytter barnehage innad i bydelen

Sagene Avis treffer en gruppe foreldre i forkant av bydelsutvalgsmøtet, torsdag 14. mars, der de skal ta opp saken i åpen halvtime.

– Forskriften har hatt til hensikt å ivareta familier som flytter, slik at familiene skal få en barnehageplass der de bor. Det finnes ingen dokumentasjonskrav til dette, slik det gjør for andre prioriterte grupper. Dette har medført at foreldre «shopper» barnehageplass innad i den samme bydelen, forteller de.

Sigrid og Torkell Dobbe har to barn på tre og snart fem år i Maridalsveien barnehage, og en ettåring som er klar for barnehagen til høsten. De er én av syv familier som ønsker å få minsten med i samme barnehage som sine søsken, men det ser dårlig ut.

– Alt er feil med den nye barnehageforskriften, og det ble påpekt i fjor. Man kunne gjort bedre, hvis det var politisk vilje til det. Vi må splitte barna i to barnehager, det er ille for oss foreldre. Det føles brutalt, og det er ikke bra for Tarjei. Han har begge søsknene sine der, han kjenner barnehagen og de ansatte. Det hadde vært en stor trygghet for oss hvis han gikk der. Vi forstår ikke at politikerne står med rak rygg og forsvarer dette, sier en opprørt Sigrid Dobbe.


Foreldrene må kanskje belage seg på å levere og hente barna i to barnehager som ligger langt unna hverandre.

– Hva har politikerne tenkt? At vi skal plukke opp barna overalt med kollektivtrafikken, når vi er i full jobb? Det går ikke opp. Vi taper i år, og vi kommer nok til å tape til neste år, hvis de gjør en like dårlig jobb med å rette opp.

Og det går også utover barna på flere måter. Det gjelder ikke bare tryggheten, mener foreldrene, men også oppfølgingen. Blir foreldrene nødt til å ha barna i ulike barnehager, vil ikke barna få like god oppfølging fordi foreldrene må fordele oppmerksomhet og engasjement i ulike barnehager - som for eksempel ved Lucia-feiring, påskefrokoster, FAU-engasjement og andre arrangementer.

Foreldrene mener bydelene bør gis fullmakt til å utdele skjønn når de skal dele ut barnehageplassene.

– Vi klamrer oss fast til det. Første runde med barnehagetildeling er mandag 18. mars. Nå bør politikerne hive seg rundt eller sette opptaket på vent. Kommunen har vært klar over konsekvensene i et år, uten å gjøre noe.

– Ingen vinnere

– Dette er kun i Oslo kommune, det er jo vanlig å prioritere søsken. Det skaper en kronglete hverdag, og det er heller ikke særlig miljøvennlig å skulle kjøre rundt og plukke opp barna overalt, sier Marianne Van Der Wel.

Forskriften er negativ for alle parter, mener foreldrene.

– Barnehagene får også flere familier å forholde seg til. Det er ingen vinnere, det gjør oss sinna og frustrerte, sier de til Sagene Avis.

– Gruer meg til å fortelle at lillebror ikke kan gå der

Det var ikke bare foreldrene som var opprørte under åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet, flere av politikerne virket beveget av det de hørte.


– Maridalsveien barnehage er populær i bydelen, med lang venteliste. Den har ti førskolebarn, så det blir ti ledige plasser til høsten. 16 har søkt om å få bytte plass til vår barnehage. Slik det nå ligger an, er det ingen småsøsken som får plass. Sønnen min på ett år kjenner søsknenes barnehage og personalet, der kan han føle seg trygg. Men nå må han skilles fra sine søstre hver dag. Det går utover vår sønn, og det er utrolig sårt for oss. Er det urimelig å kreve at noen løser dette nå? Bydelen må få fullmakt til å utøve skjønn, så barnehageplassene går til bydelens barn. Småsøsken bør prioriteres. Vi har en regjering som oppfordrer til å få flere barn – vi har bidratt, sa Sigrid Dobbe til politikerne.

Linn Hoppestad Art-iam har en datter som elsker å gå i Maridalsveien barnehage.

– Helt siden hun fikk en lillebror i juli, har hun vært bestemt på at han skal gå i hennes gamle småbarnsavdeling, og han skal passes på av hennes favorittansatt - Lina. Jeg gruer meg til den dagen jeg må fortelle henne at lillebror ikke kan gå der.

Foreldrene påpekte også at tiden ikke strekker til, hvis de må levere og hente barna i flere barnehager.

– Skal vi ta en deltidsjobb, da? Da har vi ikke råd til å bo her lenger.

Foreldrene kan forstå tanken om at familier som skal bytte barnehage også må få plass, men de skjønner ikke at det må gå utover småsøsknene i en liten barnehage.

– Det er urettferdig hvis det går utover oss bare fordi politikerne ikke innrømmer at dette var en dårlig idé. Tiden er knapp, opptaket er mandag 18. mars. Nå må man gjøre alt man kan. Vi vises stor forståelse, da håper vi det er en stor vilje også.

Eventuelle endringer gjelder ikke før 2020

Arbeiderpartiet, ved Eli Skartlien, tok opp saken i spørretimen.

– Jeg slutter meg til dem som forstår at dette er krevende for foreldrene dette rammer. Det er en mager melding å få, men vi forstår det og vi har, før henvendelsen kom fra representanten, allerede opplevd tematikken løftet frem, sa bydelsdirektør Morten Sanden.

Ett av spørsmålene fra Skartlien var: «Er det aktuelt for bydelen å henvende seg til byrådsavdelingen for å løfte uinformerte konsekvenser av regelendringer og hvilke tolkningsmuligheter regelverket gir?»

– Bydelen har vært i kontakt med byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap og vist til hvilke konsekvenser dagens opptaksordning får for foreldre med søskenprioritet, begynte Sanden, og refererte til svar fra byrådsavdelingen:

– Byrådsavdelingen er klar over denne problemstillingen og det er igangsatt et arbeid for en del av opptaksordningen, herunder behandling av søknader om bytte av barnehage. Endringer som følge av dette arbeidet vil ikke få konsekvenser for årets opptak, disse eventuelle endringene vil først bli gjeldende for opptak i 2020. Byrådsavdelingen gir overfor bydelen klart uttrykk for at det ikke er mulig å fravike eller dispensere fra opptakskriteriene og forskriften som er fastsatt av bystyret.

Skartlien ville også vite hvordan regelverket ble praktisert i bydelen i fjor, og om regelverket ble praktisert likt i alle bydeler.

– Ved fjorårets hovedopptak, det første etter forskriftsendringen, ble det da mot forskriftens krav, gjort en saksbehandlingsfeil i Bydel Sagene. Dette ved at det i noen tilfeller ble holdt av plasser til søsken. Vi oppfatter ikke, og det er presisert i svaret fra byrådsavdelingen, at det ligger tolkningsrom i forskriften. Vi kjenner ikke til at andre har gjort tilsvarende saksbehandlingsfeil.

Han påpekte videre at forskriften ikke gir rom for bydelen å skille mellom dem som flytter til bydelen, og dem som ønsker å flytte barnehager innad i bydelen.

Arbeiderpartiet ville også vite om det bør vurderes å utsette tildelingen til flere uklare forhold er nærmere avklart.

– Vi ser konsekvensene. Vi vurderer ikke at forskriften er uklar, det er heller ikke i vår makt å beslutte at vi skal utsette opptaket. Vi er opptaksmyndighet og utfører av politiske vedtak i byrådet. Vi står maktesløse med tanke på å påvirke ytterligere. Dette starter mandag 18. Jeg vil oppfordre politiske partier til å ta det den veien. Dette er reelle og alvorlige historier, men vi har liten kraft fra vår side i dette nå, sa Sanden.

Her kan du lese Forskrift om kommunale barnehager, Oslo kommune

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...