Fikk fakturagebyr på 750 kroner:
– Mener Skeid å bli enda mer eliteklubb?

750 KRONER: En Skeid-mamma og tidligere hovedlagleder reagerer på denne fakturaen. Foto: Arkivfoto Nordre Aker Budstikke/Privat
En Skeid-mamma fra Torshov reagerer kraftig etter å ha fått et fakturagebyr på 750 kroner.
Publisert: 06.02.2019 kl 14:50
Sist oppdatert: 08.02.2019 kl 17:05
TORSHOV: Torshov-damen, som ikke vil navngis, fikk 28. januar faktura fra Skeid i posten. Og gebyret for å motta papirfaktura var på hele 750 kroner.
– Jeg setter store spørsmålstegn ved om dette er lovlig. Og hvordan kan en klubb som skal være en breddeklubb tillate seg den type «oppmuntring?» Personlig lurer jeg på hva de pengene skal brukes til. I tillegg virker det urimelig at en treningsavgift på 1800 kroner skal ha en fakturagebyr på 750 kroner. Er Skeid ment å bli enda mer eliteklubb? Jeg tenker også at dette betyr at mange barn ikke lenger har råd til å spille på Skeid, sier hun til Sagene Avis.
Har gått over til digitalt system
Skeid benytter Superinvite med månedlige trekk for spilleravgiften fra og med sesongen 2019, for å dele kostnaden over flere måneder. Derfor må man melde seg på det tilbudet man ønsker for hver sesong og normalt skjer dette hver november måned, informeres det om på Skeids nettside.
«Vi er en liten administrasjon med kun én fulltidsansatt, og det skaper mye merarbeid for oss når vi må bruke ressurser på å følge opp de som ikke har registrert seg i Superinvite. Dermed et fakturagebyr for merarbeidet på 750 kroner. Ved å registrere seg i perioden 01.11.2018 til 01.01.2019 ville man unngått dette gebyret, samt spart Skeid og vårt regnskapskontor for mye unødig administrativt arbeid. Vi ønsker ikke å sende en eneste faktura med dette gebyret», skrives det videre.
– Vi var klar over denne løsningen, og vi har vår sønn (16) registrert der. Men vi ventet litt med vår datter (8). Det var jo litt tidlig å melde seg på i oktober/november, sier moren.
Hun fikk første e-post fra Skeid om Superinvite den 29. oktober, med påminnelse 3. og 6. november. Ingen av disse påminnelsene nevnte fakturagebyr på 750 kroner.
– Jeg har spurt Skeid om de har sendt ut informasjon om dette høye fakturagebyret, men det kunne de ikke bekrefte. Jeg vet at man bare kan pålegge fakturagebyr hvis dette er avtalt. At man legger ut informasjon på nettet holder ikke juridisk. Jeg er ikke imot fakturagebyr, men 750 kroner er vel helt urimelig og står ikke i forhold til arbeidet i det helt tatt.
– Ikke godt nok informert
Tidligere hovedlagleder for gutter 09, Liv Arnhild Romsaas, kritiserer også Skeids valg om å ilegge medlemmene et fakturageybr på 750 kroner. Hun er i dag en del av trenerteamet.
– Føler du medlemmene har blitt godt nok informert om størrelsen på fakturagebyret?
– Nei. Jeg har fått mange e-poster om å lese om innmeldingen i Superinvite, og den vedlagte linken gir god informasjon, det skal Skeid ha. Men det finnes mange foreldre i bydel Sagene som ikke har sjans til å få dette med seg. Folkene som ender opp med å få gebyret er folk som sliter med å skjønne nettsidene. Og de har overhodet ikke mulighet til å betale dette.
Skeid legger opp til å være en klubb for dem som er flinke til å orientere seg på internett, og det ekskluderer mange, mener hun. Hun syns også det er for vanskelig å få kontakt med klubben, da man må sende e-post.
– Hvis man ikke snakker godt norsk og får dette fakturagebyret i posten blir man jo helt fortvilet, sier hun og legger til at hun har snakket med flere foreldre om dette.
– Ikke enkelt å forstå Superinvite
Romsaas sier hun forstår at papirfakturaer gir merarbeid og at Skeid har dårlig økonomi.
– Men 750 kroner er altfor mye, det er nesten halvparten av det det koster å være medlem. Det er et drøyt beløp.
«Tidligere år har Skeid gått glipp av beløp i hundre tusen kroners-klassen pga. ikke betalte kontingenter. Midler vi sårt trenger for å skape aktivitet; kjøpe utstyr, melde på lag, lønne ungdomstrenere, måke baner og i det hele tatt ha en administrasjon som kan bistå frivilligheten. Våre betalingsrutiner skal sørge for at vi får inn disse midlene, men også hjelpe oss i å få oversikt over de som trenger støtte tidlig nok til at vi faktisk kan hjelpe», står det på Skeids nettside.
Men Superinvite er for vanskelig å skjønne, fortsetter Romsaas.
– Det er et system som ekskluderer barna som trenger hjelp til å få spille. Skeid sier dette systemet er for å fange opp dem som trenger hjelp, det skjønner jeg ikke. Mange jeg kjenner har falt av før de fikk registrert seg.
– Enkelt å unngå
– Dette er en veldig enkel sak. Vi har siden månedsskiftet oktober/november i fjor brukt Superinvite. Vi satte en frist for å registrere seg til 10. januar og vi har purret i alle våre kanaler. Dette har 95 prosent av medlemmene klart, sier daglig leder av Skeid, Daniel Holmeide Strand.
– Forstår du reaksjonene på det høye gebyret?
– De 750 kronene er merkostnadene vi får ved å sende ut papirfaktura. Dette var enkelt å unngå, enten ved å registrere seg i Superinvite eller ta kontakt med klubben for å be om en utsettelse.
Holmeide Strand forteller at Skeid også har et godt samarbeid med Bydel Sagene, hvor de dekker deltakelse i Skeid for et stort antall deltakere boende i bydelen.
– Ved å ha gode rutiner på innbetaling, som tidlig fanger opp dem som behøver hjelp, kan vi søke støtte tidligst mulig. I tillegg til Bydel Sagene har vi søkt ulike fond som har dekket deltagelsen for medlemmer med betalingsvansker. En av våre største utfordringer er å identifisere dem som faktisk behøver hjelp.
– Alternativet er å ansette flere folk
Han forteller at det ble sendt ut informasjonsskriv til Skeids lagledere i høst, hvor de ble bedt om å fortelle sine utøvere at de må registrere seg i Superinvite innen fristen 10.01.2019. I dette skrivet kommer det frem at de som ikke registrerer seg får tilsendt papirfaktura, med et merarbeidsgebyr som reflekterer ekstra oppfølging. Her forklarer de også hvilke støtteordninger som finnes for dem som har behov for fritak eller redusert pris.
– Vi har også bedt laglederne om å bistå dem som trenger hjelp med registrering. I tillegg har Skeids administrasjon registrert enkeltutøvere som har tatt kontakt. Vi har også et godt og omfattende samarbeid med Bydel Sagene, hvor bydelen dekker deltagelse for over femti utøvere. Alle disse har fått bistand til å registrere seg i systemet av Bjarte Dyrhaug og Reza Rezae som jobber med dette i bydelen.
Så er det en kjensgjerning at klubben må lage selvhjelpsløsninger, plenumsinformasjon og lignende for å ta unna alle henvendelser, fortsetter Holmeide Strand.
– Alternativet er at vi må ansette flere folk i klubben for å drive én til én-oppfølgning, noe som ville medført økte priser for alle. Anslagsvis 95 prosent av medlemmene våre har registrert seg i tide, og et lite fåtall har ikke fått med seg dette. Det lille fåtallet krever da langt mer arbeid fra klubben enn de øvrige 800 som registrerte seg i tide under den 2,5 måned lange registreringsperioden.
Skeid har også frivillige lagledere som fanger opp dem som trenger hjelp med registrering, nettopp der det finnes språklige barrierer, påpeker han.
– Vår oversikt over de resterende medlemmene som ikke registrerte seg gir oss ikke grunn til å tro at det er språkutfordringer som gjør at disse ikke har fått med seg informasjonen, selv om vi ikke kan utelukke det, sier Holmeide Strand.
LES SISTE KOMMENTAR I DENNE SAKEN HER: «Skeid må finne summetonen»
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!