Sagene Avis

Støre lover rosa busser i hele landet

Ap-leder Jonas Gahr Støre og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk mandag rulle med en av de rosa bussene i bydel Bjerke i Oslo. Om bord i bussen er 85 år gamle Randi Fuglesang. Foto: Torstein Bøe/NTB

Seks bydeler i Oslo har nå fått rosa busser som tilbyr transport til eldre. Arbeiderpartiet vil spre ordningen til hele landet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2021 kl 16:53

OSLO: – Det er en russebuss for eldre! sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Sammen med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og et kobbel journalister fikk opposisjonslederen mandag rulle med en av de rosa bussene i bydel Bjerke i Oslo.

De rosa bussene er en ordning som tilbyr transport for eldre i hovedstaden. Siden oppstart i 2017 er det kjørt mer enn 140.000 turer med de rosa bussene, og ordningen har nå godt over 4.000 kunder i åtte bydeler.

– Det å ha et tilbud som gjør det mulig for mange å komme ut av isolasjon og få tilbud om å bli kjørt, om det er til frisøren, til gravlunden eller til venner, det er veldig populært. Det oppleves som trygt og godt, og sjåførene blir også veldig godt kjent med de som bruker tilbudet, sier Johansen til NTB.

Nå går Støre til valg på å løfte ordningen til nasjonalt nivå.


– Vi ønsker rosa busser i hele landet. Det er ambisjonen. Men da må vi ha en kommuneøkonomi som gjør det mulig, sier han.

De rosa bussene begynte først å kjøre i bydel Nordre Aker i 2017, før de kom til bydel Sagene i november 2018. I dag kan man kjøre på kryss og tvers i bydelene Sagene, Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern, Alna og Bjerke. I tillegg er Nordmarka lagt til i kjøreruta.

Flere kommuner er interessert

Støre innrømmer at rosa busser nok ikke kommer til å dukke opp i alle landets kommuner. Men flere har vist interesse, som Kristiansand, Stavanger og Lørenskog.

Altfor mange eldre blir i dag sittende hjemme, advarer Ap-lederen. Hans håp er at rosa busser skal gjøre det lettere for eldre å komme seg ut.


Støre tillater seg også å komme med et stikk til Høyre:

– Høyresiden snakker ofte om valgfrihet. Da handler det om å kunne velge hvem som skal komme med hjemmetjenester. Men når jeg møter eldre, så sier de at valgfrihet for oss er å kunne velge å gjøre ting i løpet av dagen. Komme seg ut, møte andre, ha et tilbud, sier han.

– Hvor mye penger vil dere sette av til å gjøre dette nasjonalt?

– Det må være innenfor rammen av en romsligere kommuneøkonomi, sier Støre.

Veteraner på Årvoll

På den rosa bussen på Årvoll har Ap-toppene med seg 85 år gamle Randi Fuglesang, som er mor til Lars Erik Fuglesang (Ap), leder i Bjerke bydelsutvalg. Hun har ikke brukt de rosa bussene så mye selv og sier hun pleier å ty til sønnene for transport.


– Men det er veldig hyggelig for alle de andre som er enslige. Jeg ser det er mange som bruker de rosa bussene hos oss, sier Fuglesang, som bor på Årvoll omsorgssenter i bydel Bjerke.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk mandag rulle med en av de rosa bussene i bydel Bjerke i Oslo. Med på turen var også 85 år gamle Randi Fuglesang. Foto: Torstein Bøe/NTB

Fuglesang legger til at hun ikke er veldig politisk interessert, men at hun heier på Støre i valget.

Det samme gjør Anne Jensen, en annen av beboerne på Årvoll omsorgssenter. Hun kunne skilte med diplom for 70 års medlemskap i Arbeiderpartiet da Støre og Johansen kom på besøk.

– Jeg har tro på Jonas. Jeg tror at folk våkner, sier Jensen til NTB.


Hun forteller at hun selv ble født inn i arbeiderbevegelsen og vokste opp med en far som var fagforeningsmann og måtte streike i månedsvis. Selv ble hun aktiv i Arbeidernes ungdomslag, og hun var ofte på Utøya.

Nå håper hun politikerne vil kjempe for å bevare sykehjemmene og bygge flere omsorgsboliger.

– Det er løsningen, for jeg stortrives med det.

Under et besøk ved Årvoll omsorgssenter i bydel Bjerke i Oslo mandag fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre møte Anne Jensen, som har vært medlem i Ap i 70 år. Foto: Torstein Bøe/NTB

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...