Sykkelskole og sykkelkonkurranse, så rett opp til Gaustatoppen
Tirsdag vrimlet det av barn med «Jeg vil sykle»-t-skjorter på Voldsløkka, i regi av Green Cycle Norway-sykkelskole. Og jammen stakk kulturministeren også innom, før han klatret seg opp til Gaustatoppen.
Publisert: 05.08.2020 kl 12:41
Voldsløkka: – Vi må bygge vaner fra barna er små. Undersøkelser viser at det er for få barn og ungdommer som bruker sykler frem og tilbake fra skolen og til vanlig, sier Thomas Rem, som sammen med Jonas Orset er grunnleggere av Green Cycle Norway.
Green Cycle Norway er en ideell organisasjon som startet i 2018:
«Visjonen er å skape en bevegelse som vil fremme sunne verdier som bærekraftighet, idrettsglede og helse inn i sykkelsporten og samfunnet. Vi promoterer sykkelens rolle for fremtiden for helse og bærekraft. Vi setter fokus på sykkelen potensiale for ha for folkehelsen, glede og miljø og skal inspirere til økt bruk av sykkel», står det blant annet på hjemmesiden til organisasjonen.
Voldsløkka
Tirsdag var fokus å skape sykkelglede blant barna på Voldsløkka, og forhåpentligvis få flere til å bruke syklene mer.
– Jeg er veldig miljøengasjert, så det var det jeg kanskje brant mest for. Men vi håper at ved å bygge glede og lærdom rundt sykling, så vil sykler blir mer brukt og at man da får med seg miljøspekteret på turen også, sier Rem.
Sykkelskolen på Voldsløkka tirsdag startet med gruppering av barna, etterfulgt av forskjellige aktiviteter som skal gjøre barna tryggere på sykkel. Og selvfølgelig skal det være moro!
Sykkelskolen hadde sin første dag på Skullerudstua. Onsdag stiller de på Bøleråsen Skole i Langhus og torsdag på Arnestad skole i Asker.
Halvveis ut i sykkelaktivitetene på Voldsløkka kom også kulturminister Abid Raja innom:
Statsråden i snakker med barna.
– Utrolig moro å være her og møte dere, dere ser utrolig kule ut med trøyene og hjelmene! Dere har jo lært at man må ha på hjelp. Og så er det viktig å passe på hverandre og sykle der hvor det er sykkelfelt! oppfordret Raja til barna, før han kastet seg ut i sykkelkonkurranse mot Orset.
Hvordan det gikk kan du se her:
Sykkelrace mot Jonas Orset
– Stas for meg å få være med på syklingen i dag. Vi trenger slike ideelle organisasjoner som både stiller opp og gjør sykkelopplæring til en gøy aktivitet. All honnør til Green Cycling Norway for et viktig initiativ, legger ministeren til.
Etter sykkelskolebesøket og sykkelkonkurransen var det ikke sofa og TV som ventet ministeren, men derimot en planlagt tur til Gaustatoppen, med Norsk Friluftsliv. Onsdag legger kulturministeren ned grunnstein på Vemork - Tungtvannskjelleren.
Vil sykle mer
Green Cycle hadde også med ekstra sykler for de som ikke har sykler, som de får låne av Frigo Frivillighetssentral i Gamle Oslo.
– Det er moro å være her og sykle! Man bruker mange bevegelser, og man blir varm, sier Maya (8) i 3a fra Fernanda Nissen barneskole. Skolevenninnene er også enige at det er gøy å være sykkelskole.
– Det er også fint fordi det går fort, og man kan gjøre triks på sykkelen, skyter Marie (8) fra 3b inn.
Jentene forteller at de vil begynne å bruke sykkel mer med tanke på miljøet.
– Jeg bor rett ved siden av skolen, så da går jeg. Men jeg prøver å sykle av og til, sier Madeleine (8), også fra klasse fra 3b.
Første sykkelskole i fjor
Første sykkelskole var i 2019.
– I fjor så vi gleden i barna, og når de klarte ting de ikke har klart før. Nivået er veldig varierende, men det som er aller mest gøy er å se de som er litt mer forsiktig enn de andre, og som ender opp med å gi mest gass og bare vil sykle hele tiden.
– Det blir en negativ spiral hvis foreldre ikke vil la barna sykle til skolen, fordi de synes det er farlig, legger Rem til.
Han skulle ønske det var mer oppmerksomhet rundt det å lære barn trafikksikkerhet med sykkel.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!