ANNONSE

Tar tilbake de gode, gamle barnelekene

GAMLE LEKER: Ingrid Gilleberg stiller med "Kongen over gata" – en bok proppfull av gamle, gode leker. Foto: Janina Lauritsen

Ingrid Gilleberg savner barnekulturen som blomstret på 60- og 70-tallet. Nå arrangerer hun lekegruppe for å kunne høre lyden av slengtau og sangleker mellom bygårdene igjen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2018 kl 14:53

ANNONSE

SAGENE: «Ta den ring og la den vandre, fra den ene til den andre…» Vekker dette minner? Det høres kanskje kjent ut for de fleste som er født før årtusenskiftet, men det gir ikke nødvendigvis så mye mening for alle dagens tiåringer.

Det ønsker Ingrid Gilleberg å gjøre noe med. Hun vil ta den gode, gamle barndommen tilbake. Den tiden da barna lekte ute i gatene til foreldrene måtte dra dem inn døra ved leggetid – barn med knærne fulle av skrubbsår og hoppetauet på slep.

Finner frem hoppestrikken og tau

Gilleberg har tatt initiativ sammen med Gro Holm for å starte en lekegruppe. Dette er for barn fra 10 til 14 år og det starter opp på Sagene 8. mai. Da er det igjen tid for å hoppe tau, hoppe strikk, kaste ball, leke sangleker og blåse liv i den gamle barnekulturen igjen.

Og alle kan bli med, uavhengig av hvor man bor!

Sagene Avis møter Gilleberg utenfor Sagene Samfunnshus. Det er her alle lekeglade skal møte opp hver tirsdag fra og med 8. mai, så går ferden videre til et lekeområde rett rundt hjørnet som Gilleberg mener er midt i blinken for lek med ball og tau.

– Mye av den gamle barnekulturen har forsvunnet. Det var på 60- og 70-tallet den blomstret! forteller hun.

Gilleberg har jobbet i barnehage i hele sitt yrkesaktive liv. Hun er opptatt av leken, men også av at det må være på barnas premisser – de voksne må ikke overta styringen.

– Det var ikke bare fryd under leken, det var skrubbsår og gråt. Men da lærte man livets harde skole.

LEKEGRUPPE: Ingrid Gilleberg starter lekegruppe på Sagene, hver tirsdag fra og med 8. mai Foto: Janina Lauritsen

– For mye organisert aktivitet

Hun mener barnelekene dør fordi det er for få plasser å leke på, mye trafikk, mye organisert aktivitet og fordi folk kanskje er redde for å sende barna ut alene.

– Det var ikke organisert lek da jeg vokste opp. Vi drev på ute til sent på kvelden alene, kastet på stikka og hoppet tau.

– Jeg drev også med ball-leker da jeg var ung, sier hun og mimrer tilbake til da de slo ballen mot veggen og det var om å gjøre ikke å miste den i bakken.

Favoritten hennes er sangleker, som for eksempel "ta din ring og la den vandre" eller "slå på ring." Og stikkball.

Hun innrømmer også at de gjorde mye rart som de voksne ikke visste om.

– Men jeg skal ikke lære dem det, altså! sier hun og ler.

LES OGSÅ: Søstrene Kristine og Marie tilbyr utetrening i Torshovdalen

Barn fra 10 til 100

10-12-åringer er bærerne av barnekulturen, mener Gillenberg. Derfor er den nedre grensa satt til 10 år – de yngre trenger gjerne å ha voksne med seg for å organisere. Men selv om det står skrevet at 14 er er den øvre alderen, påpeker hun at dette er for alle barn fra 10 til 100 som ønsker å leke.

Og det er leketid klokken 18-20 hver tirsdag, ut juni.

– Så starter vi opp igjen til høsten hvis det blir en suksess. Høsten er tiden for å leke gjemsel i høstmørket!

Lekegruppen er gratis, men Gillenberg ønsker gjerne at man melder seg på slik at de vet hvor mange som er interesserte. Men man er likevel ikke forpliktet til å bli med.

– Det er ikke noe press i å kunne lekene altså, alle kan bli med! Men man må forstå lekekodene. Hvis man ikke kan innrette seg, kan man ikke være med på leken, sier hun og forklarer at i lek må man kunne bruke fantasien og ikke si "nei". En kasse kan for eksempel være en bil. Og selv leker har regler som må følges – helt til man blir enige om en ny regel underveis.

– Ungene må gjerne ta med leker selv, vi har ikke så mye, påpeker hun.

Så sitter du kanskje der og mimrer over barndommen med sykkel, knall og fall, og smått irriterer deg over alt som heter PlayStation, iPad eller PC-spill? Da er det bare å grave frem slengtauet, hoppestrikken eller krittet og bli med på moroa!

LEK: Ingrid Gilleberg viser frem gamle ball-kunster Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord