Sagene Avis

Folk strømmer til for å hjelpe:

Tusenvis av kroner er samlet inn til Ekte Vare

Sadie Lawler og Øyvind Våge stenger dørene for godt. Nå takker de alle for både de gode samtalene, handlingen og for innsamlingen på Spleis. Foto: Janina Lauritsen

– Takk for oss! Takk for støtte og gode samtaler og at dere har brukt oss. Så håper jeg virkelig folk vil lære seg å sette pris på det vi har, og tenke på fremtiden og hva slags land og by vi har lyst til å leve i, sier Sadie Lawler.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2021 kl 22:18

SAGENE: Onsdag kveld denne uka, meldte den økologiske dagligvaren og kafeen Ekte Vare at de nå stenger dørene for godt.

Etter fem og et halvt års drift er det ikke lenger lønnsomt for Øyvind Våge og Sadie Lawler å holde butikken gående.

– Vi har de siste tre årene lånt penger privat, for å få det til å gå rundt. Siden starten har dette vært et kjærlighetsprosjekt til småskalaprodusenter og små leverandører. Det å kunne bygge en bro mellom alle leverandørene som ikke får solgt varene sine til de store kjedene, og til dem som faktisk vil ha tak i varene. Vi ville hjelpe folk til å kunne få tak i ordentlige, norske råvarer. Men vi kan bare ikke fortsette å holde butikken i live med private midler, sier Lawler til Sagene Avis.

Ekteparet har prøvd mye forskjellig. Og ting begynte å ta seg opp igjen, før koronapandemien kom. Som følge av alle restriksjonene, mistet de inntektsgrunnlaget fra samlinger, eventer, kurs og kafévirksomheten. Det var disse tingene som gjorde at butikken kunne holdes i gang.

– Det har vært veldig uforutsigbart under korona. Det har vært umulig å planlegge og å kontrollere svinn. Korona var den siste dråpen. Det er ikke sikkert vi hadde klart å holde det gående uansett, men vi var i hvert fall på vei oppover.


Våge og Lawler kjenner nesten alle som driver samme type virksomheter. Og de aller fleste går i minus de første tre til fem årene. De så selv at det begynte å ta seg opp hos dem også, men det hjalp likevel lite da koronaen kom.

– Ikke minst fordi vi ikke har fått noen som helst støtte, vi havnet mellom to stoler. Vi er små og har stadig vært i vekst, og da kan vi ikke vise tilbake til tre-fem år med stabil inntekt.

Samlet inn over 10.000 kroner

Lawler driver Hypopressiv trening Norge. Det er denne bedriften som har holdt Ekte Vare gående, forteller hun.

– Overskuddet fra bedriften har gått til å finansiere Ekte Vare det siste halvannet året. Og vel så det. Det kommer til gå greit med oss. Men vi er litt mer bekymret eller skuffet over at vi må slå oss konkurs, og ikke bare legge ned. Det vi prøver å gjøre nå, er å få så mye ut av de siste salgene som mulig. Sånn at så mye som mulig av pengene som blir igjen kan gå til leverandører, det er det største ønsket. Så vi ikke blir skyldige noen.

Siste åpningsdag er onsdag 22. september. Frem til da har de alle butikkvarene på tilbud. Den økologiske dagligvaren Reindyrka, som ligger i Bergen, har opprettet en Spleis for Ekte Vare. Flere har også sendt penger på Vipps.


Spleisen ble opprettet torsdag ettermiddag og i skrivende stund, lørdag morgen, har det blitt samlet inn 10.441 kroner. Fredag kveld var det drøye 8000.

– Det er ekstremt hyggelig. Alle pengene går til å betale de utestående regningene hos leverandørene. Vi ønsker ikke å påvirke dem negativt, hele poenget har jo vært å støtte dem og gi dem et utsalgssted.

Siste åpningsdag er onsdag 22. september. Foto: Janina Lauritsen

– Sagene endrer seg

Lawler syns tiden på Sagene har vært veldig koselig. Ekte Vare har blitt en del av lokalsamfunnet, folk har brukt dem til alt mulig rart, forteller hun.

– Folk har hentet nøklene til en kompis, spurt om de kan la mobilen stå, eller «jeg fant noen sine nøkler». Det har vært et knutepunkt. Og det var jo det vi ønsket oss også, at det skulle bli et sted for liv og kunnskap om mat.


– Og ikke minst har vi kommet i kontakt med mange så fantastiske leverandører i hele Norge. De aller fleste som driver med småskalaproduksjon lever ikke av det, de lever av å være lærere, elektrikere og så videre. Så er landbruket en hobby. Men det er jo en fulltidsjobb og vel så det. De har på en måte viet livene sine til å produsere disse matvarene. Det har vært helt fantastisk å være en del av det, vi skulle bare ønske vi kunne gjort mer for å støtte og fremme det.

Lawler sier Sagene endrer seg. Og kanskje ikke mot det positive nå, med tanke på at flere små stenger. Det syns hun er det aller mest bekymringsverdige.

– Såpass mange små legger ned, mens alle lokalene blir tatt over av store kjeder. Hva slags by har vi lyst til å leve i? Jeg har ikke lyst til å leve som i en typisk engelsk småby, hvor alt er kjeder. Og det er den veien det går, for det er de som har klart seg, det er de som har fått støtte under korona. Det er de som har mulighet til å kjøpe opp bygårder, mens de andre prøver å få betalt leia si. Det syns jeg er veldig leit, sier hun og fortsetter:

– 70 prosent av matvarene våre importeres. Og i koronapandemien har vi vært gjennom hva det vil si å ikke kunne være avhengig av import. At vi ikke lærer av det? Vi er ikke selvberget, og vi gjør ingenting for å fremme småskalaproduksjoner i Norge. Det syns jeg er helt hårreisende.

– Opptatt av pris, men på feil ting

Men så lenge de store kjedene kan dumpe prisene slik de gjør, tror hun ikke det vil endre seg. Hun vet i så fall ikke hvordan det skal kunne skje.


– De finansierer prisene på varene som egentlig er mye dyrere, ved å sette opp prisene på andre ting. Folk har et kunstig forhold til hva mat faktisk koster. Jeg vet ikke hva som skal til for å endre det. Jeg er ofte i Spania og har bodd i USA og London - der er de vant med å bruke mellom 30 og 50 prosent av lønna si på mat. Mens i Norge bruker vi 10 prosent. Vi har ikke et forhold til hva mat koster. Jeg vet ikke om det er retningen vi vil gå i, jeg vil i hvert fall ikke være en del av det.

– Så det er også én av grunnene til at dere nå må stenge?

– Absolutt. Vi har aldri klart å etterligne. Selv om vi i utgangspunktet, når vi har sammenliknet prisene, ser at vi ikke har hatt så mye høyere priser på noen varer. Men når du summerer alt sammen, kan det bli litt mye. Eller når man velger for eksempel norskproduserte hudpleieprodukter, så blir det dyrere.

Som samfunn er vi veldig opptatt av prisene. Men ofte prisen på feil ting, mener Lawler. Som for eksempel at vi her i Norge kjører Tesla til First Price-butikkene. Mens i Frankrike sykler man til delikatessebutikkene.

– Fordi de vet at det er kjempeviktig å spise god mat, nyte den, og ha mat som inneholder næringsstoffer. Det er en viktig del av livet, mens her er det fokus på at det skal være billigst mulig, og ikke på smaken og kvaliteten.

– Takk for oss

Nå ansetter Lawler ektemannen i Hypopressiv trening Norge. Og det kommer til å gå bra med dem, tror hun.

– Jeg trenger hjelp der, men han må få fri først. Øyvind har stått her hver eneste dag i tre år. Han har virkelig villet få det til å fungere, og prøvd alt han kunne.

– Er det noe du vil si til folk på Sagene, før dere drar videre?

– Takk for oss! Takk for støtte og gode samtaler og at dere har brukt oss. Så håper jeg virkelig folk vil lære seg å sette pris på det vi har, og tenke på fremtiden og hva slags land og by vi har lyst til å leve i. Vi er veldig takknemlige for tiden vi har hatt her, og for alle de fine kundene våre. Vi får hundrevis av meldinger fra folk som er utrolig lei seg. Det er selvfølgelig veldig fint, men man må faktisk bruke tilbudene, ellers forsvinner de, sier hun til Sagene Avis.

Øyvind Våge og Sadie Lawler stenger dørene for godt. Nå takker de alle for både de gode samtalene, handlingen og for innsamlingen på Spleis. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...