Sagene Avis

FHI om svensk Moderna-stopp:

Unge menn bør vurdere å ta Pfizer-vaksinen

Oslo 20211005.
Geir Bukholm holder pressekonferanse om koronasituasjonen. Helseminister Bent Høie deltok også under pressekonferansen.
Foto: Ali Zare / NTB Foto: Ali Zare/NTB

FHI oppfordrer gutter og unge menn under 30 til å ta Pfizer-vaksinen fremfor Moderna-vaksinen grunnet økt fare for en sjelden bivirkning med Moderna.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

NORGE: Myokarditt (hjertemuskelbetennelse) er en sjelden bivirkning etter mRNA-vaksiner. Bivirkningen sees særlig hos gutter og unge menn og i hovedsak etter andre dose. FHI skriver i en pressemelding at oppdatert kunnskap tyder på at dette forekommer oftere ved bruk av Modernas vaksine enn ved Pfizer-vaksinen.

– Dette ser ut til å gjelde uavhengig av hvilken mRNA-vaksine som ble gitt som første dose, mener FHI.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI understreker igjen anbefalingen om at ungdom under 18 år vaksineres med Pfizer-vaksinen Comirnaty uansett hvilken mRNA-vaksine de fikk som første dose.

– Menn under 30 år bør også vurdere å velge Comirnaty når de skal vaksinere seg, sier Bukholm.

Nye data

Det er overvåkingsanalyser av meldte bivirkninger fra USA som har antydet at myokarditt kan være hyppigere ved bruk av Modernas vaksine som andre dose enn vaksinen fra Pfizer, men tallene har vært små og derfor usikre.

– Nye overvåkingsdata fra Ontario, Canada, styrker at denne observasjonen er riktig, og foreløpige overvåkingsdata fra Norge, Sverige og andre land kan tyde på det samme, skriver FHI.


Samtidig understreker de at bivirkningen er sjelden, og at de fleste som har blitt rammet av den, har fått relativt milde symptomer.

Den er også observert ved vaksinering med Pfizer-vaksinen, men i mindre grad.

Sverige går lenger

Mens FHI kun kommer med en anbefaling om at unge menn selv bør velge å ta Pfizer istedenfor Moderna som andre dose, har Folkhälsomyndigheten i Sverige pauset bruken av Moderna for alle under 30 år. Dette av det de beskriver som «forsiktighetsgrunner».

– De som har blitt vaksinert nylig med første eller andre dose av Modernas vaksine, trenger ikke bekymre seg. Risikoen er veldig liten, men det er godt å vite hvilke symptomer du må være årvåken overfor, sier statsepidemiolog Anders Tegnell i pressemeldingen.


I Norge har FHI også fra tidligere anbefalt at Pfizer-vaksinen brukes for alle under 18 år. Dette fordi det er større erfaring med bruk av denne vaksinen i aldersgruppen.

Beskyttelse mot delta

FHI anbefaler fortsatt Moderna til alle over 30 år, og trekker fram at den ser ut til å gi noe bedre beskyttelse enn Pfizer-vaksinen mot både mild og alvorlig sykdom forårsaket av Delta-varianten.

– De som skal vaksineres fremover, kan uansett velge den vaksinetypen de selv ønsker, både som første og andre dose, sier Bukholm.

– Det er viktig å presisere at Spikevax fra Moderna er en vel så effektiv vaksine mot covid-19 som Comirnaty, og begge vaksinetypene anbefales fortsatt til de over 30 år, sier han.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...