– Veien er like dårlig nå som i 1985

FRA RING 2: Tipser skriver at veien fra Ring 2, ned Maridalsveien og til Beierbrua er like dårlig i dag som i 1985. Foto: Janina Lauritsen
– Det eneste som har skjedd er innføring av beboerparkering og tilrettelegging for parkering av enda flere biler langs veien, sier leseren som irriterer seg over strekningen mellom Ring 2 og Beierbrua.
Publisert: 01.11.2018 kl 11:25
Sist oppdatert: 01.11.2018 kl 11:33
SAGENE: En leser skriver til Sagene Avis og uttrykker sin irritasjon over strekningen fra Ring 2, ned Maridalsveien og til Beierbrua.
– Hele strekningen fra Ring 2 til Beierbrua er skolevei for barna i området. Det er en av de glemte veiene i byen til tross for at den ligger i et historisk område med hundrevis av turister på byvanding hver uke. Siden 1985 har vi som bor på denne siden av elven prøvd å få lagt inn fartshumper og fortau. Sykkelfelt får vi nok heller ikke, sier tipser.
Han forteller at denne veistumpen i økende grad har blitt benyttet til parkering, og veien er humpete med mange hull. Han purret på Bymiljøetaten 22. juni 2017, men følte det var til ingen nytte.
– Veien er like dårlig nå som i 2017 og som i 1985. Det eneste som har skjedd er innføring av beboerparkering og tilrettelegging for parkering av enda flere biler langs veien. I tillegg har man i alle år akseptert at bilene som benytter strekningen som snarvei mellom Sannergata (Kiellands plass) og Ring 2 ved å kjøre mot kjøreretningen opp fra Beierbrua, hvor det er regulert som enveiskjøring (og skiltet om dette), skriver han videre.
– En håpløs strekning
Beboerparkeringen ved Maridalsveien 90 står på tvers opp på det som tidligere var et fortau/gangvei på innsiden av bilparkeringen. Nå må alle som skal gå her benytte den hullete veibanen, sier han og ramser opp ønskede tiltak:
- Området burde vært stengt for gjennomkjøring og skiltet for kjøring kun til eiendommene.
- Fortau bør lages på begge sider av veien slik at veibanen blir smalere og farten må reduseres.
- Sykling bør skiltes slik at det er tillatt med sykling mot kjøreretningen. Det senker også farten på biltrafikken.
- Brosteinstrekningen bør få en fartshump i svingen.
- Like ved Beierbrua benyttes deler av fortauet til bilparkering. Det bør opphøre.
– Bymiljøetaten har laget nytt sykkelfelt de siste ti meterne inn mot Ring 2! Pussig tiltak, for da må de jo ha vært der og sett hvor håpløst det er på strekningen helt ned til Beierbrua.
Området er ikke glemt
– Vi takker for innspillene fra den engasjerte beboeren, og vi kan forsikre om at dette området ikke er glemt. Bymiljøetaten har nylig gjort en gjennomgang av hele Bydel Sagene med tanke på trafikksikringstiltak, såkalt fartssoning. Dette er også gjort i alle andre bydeler i Oslo de siste årene, sier presseansvarlig Bymiljøetaten, Monica T. Olsen.
I disse gjennomgangene gjøres det vurderinger av nye fartshumper, endring av fartsgrenser og andre trafikksikringstiltak basert på befaringer, ulykkesstatistikker og innspill som har kommet inn fra for eksempel beboere eller bydel. Nye tiltak foreslås av Bymiljøetaten og sendes på høring til blant annet bydelen, politiet og andre relevante instanser. Til slutt må tiltakene vedtas av Byråd for miljø og samferdsel, opplyser Olsen.
– Når det gjelder denne strekningen av Sagveien/Maridalsveien, ble den vurdert på lik linje med alle andre gater i bydelen, men det ble i denne runden ikke foreslått noen nye tiltak på denne strekningen. Dette er en smal gate, der det skal være lav fart. Den er enveiskjørt, og det er en fartshump i den asfalterte delen av gata.
Må ha 8,5 meter veibredde for å kunne etablere fortau
Hun svarer enkeltvis på leserens ønskede tiltak:
«Området burde vært stengt for gjennomkjøring og skiltet for kjøring kun til eiendommene.»
– Skiltet «Forbudt for motorkjøretøy» med underskilt «kjøring til eiendommene tillatt» er en kombinasjon som sjeldent blir brukt, da respekten for slike skilt dessverre er svært lav, og det er vanskelig å håndheve.
«Fortau bør lages på begge sider av veien slik at veibanen blir smalere og farten må reduseres.»
– For at det skal etableres fortau må bredden på fortauet som etableres være minimum tre meter. Veibredden må være minimum 5,5 meter. Dette vil si at du må ha totalt 8,5 meter veibredde hvis det skal etableres fortau på den ene siden. På enkelte strekninger i denne gaten er veibredden nede i seks meter.
«Sykling bør skiltes slik at det er tillatt med sykling mot kjøreretningen. Det senker også farten på biltrafikken.»
– En ny forskrift som trådte i kraft fra 02.08.2018 tillater syklister å kjøre mot kjøreretningen i Sagveien mellom Beierbrua og Maridalsveien.
«Brosteinstrekningen bør få en fartshump i svingen.»
– Det er ikke tillatt å etablere fartsdempere på verneverdig brostein, da brosteinen vil bli skadet.
«Like ved Beierbrua benyttes deler av fortauet til bilparkering. Det bør opphøre.»
– Parkering på fortau er ikke tillatt (trafikkreglene §17). Når det gjelder området ned mot Beierbrua er det skiltet «parkering forbudt» på begge sidene.
Ingen planer om tilrettelegging for sykkel
Når det gjelder tilrettelegging for sykkel, er det ingen planer for denne strekningen. Sagveien inngår ikke i «Plan for sykkelveinettet i Oslo». I Maridalsveien fra Ring 2 og nordover mot Advokat Dehlis plass, vil det på sikt bli tilrettelagt for sykling ettersom denne biten er en del av «Plan for sykkelveinettet i Oslo».
– Det korte sykkelfeltet er etablert i sammenheng med de nye sykkelfeltene på Ring 2, for å kunne prioritere syklisten fram til krysset. Ved samtidig å trekke stopplinja fire meter tilbake i krysset blir syklisten mer synlig for bilfører.
Det er per nå heller ingen planer om å rehabilitere asfalten på denne strekningen.
– Det er et stort etterslep på asfaltering i Oslo, og denne veien må vurderes opp mot andre veier. Farlige huller i asfalten blir lappet, og vi setter pris på meldinger om huller via vår app BYMelding eller bymelding.no.
Det er ikke regulert fortau ved Maridalsveien 90, legger hun til.

VIL HA FARTSHUMP: Tipser vil ha fartshump her, men Bymiljøetaten påpeker at det ikke lar seg gjøre, fordi brosteinen er verneverdig. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!