ANNONSE

Veien fra fengsel til samfunn går via Sandaker

Kronprinsessen sammen med elevene Mohammed og Michael. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kronprinsesse Mette Marit åpnet Tilbakeføringssenteret i Grefsenveien. Her samarbeider Røde Kors, Kriminalomsorgen, Oslo kommune og næringslivet for at tidligere kriminelle skal få normale liv.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2017 kl 09:40

ANNONSE

SANDAKER / STORO: – Vi kan ikke flykte fra bakgrunnen vår. Noen har med seg en bagasje som kan føles tung å bære. Det er viktig å kunne snu det til noe positivt. Da er det avgjørende hvordan man blir møtt, og blir man møtt med aksept er det lettere å leve med fortiden sin, sa kronprinsessen.

– Vi trenger noen som sier at «du er god nok som du er», at det er greit, og viser at du til og med kan være en ressurs, la hun til.

Landets første tilbakeføringssenter

Onsdag klippet kronprinsesse Mette Marit, som er "stolt beskytter" for Norges Røde Kors, snoren som markerte den offisielle åpningen av det nye Tilbakeføringssenteret i Grefsenveien 26. Huset på 1000 kvadratmeter, som driftes av Oslo Røde Kors, er det første av sitt slag i Norge.

Tidligere holdt Nettverk etter soning til i lokaler i et borettslag i Dynekilgata, nederst på Torshov. Men plassen ble for liten, og drømmen om hus som kunne tilby mer, var sterk.

Passerer du huset i Grefsenveien, der matbutikken Extra ligger i første etasje, ser du en sykkel festet på veggen. Her ligger Kafé Tandem, og sykkelverkstedet Red Bike. Der kan du levere sykkelen din til reparasjon, eller sette deg i kafeen og kose deg med en kaffe.

– Vi skal være et tilbud til, og berikelse for nabolaget, sier Tomas Myra i Røde Kors.

Nettverk etter soning

De som jobber i kafeen, og i sykkelverkstedet, er deltakere i Nettverk etter soning. Et Røde Kors-tilbud som startet opp i 2004 for å hjelpe mennesker tilbake til samfunnet etter en fengselsstraff. Ofte betyr det et helt nytt liv. Men det er ikke alltid lett hvis det gamle nettverket ditt består av kriminelle, du mangler utdanning og jobb, og har stor gjeld.

Faren for tilbakefall til kriminalitet er størst det første året etter løslatelse. Et godt støtteapparat er derfor avgjørende i overgangsfasen mellom soning og løslatelse.

Tilbakeføringssenteret skal tilby støtte på alle disse områdene. Deltakerne kobles til en frivillig fra Oslo Røde Kors, som skal være støttespiller på veien til et "normalt liv". Her tilbys hjelp til å få økonomien på rett kjøl igjen, og hjelp til gjeldsnedbetaling. I bygget ligger også Grønland Voksenopplæring, der ikke fullført utdannelse, eller en ny utdannelse, kan gjennomføres. Det er også mulig å ta praktisk utdannelse.

Slik som Dag Otto André Pedersen. Etter jobb i Red Bike sykkelverksted har han blitt ansatt i Oslo Bysykkel som reparatør. Nå reiser han mellom bysykkelstativene og reparerer defekte sykler.

Nytt liv

– Da jeg ble fanget opp av Nettverk etter soning, fikk jeg lyst til å være rusfri og motivasjon til å jobbe. Jeg har fått masse tillit i sykkelverkstedet, jobb i Oslo Bysykkel og føler endelig at jeg er verdt noe. Hadde ikke dette skjedd, hadde jeg nok fortsatt inn og ut av fengsel. Jeg har fått motivasjon, og er evig takknemlig, sier han.

For Janett Christiansen førte tiden etter fengsel til at hun isolerte seg, fikk sosial angst og sluttet å møte folk.

Nettverk etter soning hjalp henne ut igjen. I dag er hun barista i kafeen, hjelper de ansatte når det er mye å gjøre, og skal snart begynne i resepsjonen i Grefsenveien.

– Det er en stor endring i mitt liv. Jeg satt ensom i fem år og hadde nesten ikke kontakt med andre enn nærmeste familie, sier hun.

Hver enkelt får bruke den tiden han eller hun trenger på veien tilbake, forklarer Tomas Myra i Netttverk etter soning. Nå er det 300 straffedømte i Oslo som deltar i programmet.

– Her behandles ingen likt. Vi tilpasser oppfølgingen etter den enkeltes behov og lyst. Målsettingen er at de etter å ha vært her skal ut i vanlig utdannelse eller jobb, ikke arbeidstilpasning. Det er dette som er praksisplassen deres, sier han.

Viktig skolegang

Samarbeidet mellom det offentlige, private, Kriminalomsorgen og frivilligheten er avgjørende for stedets suksess.

– Hvorfor er dette så viktig? Samarbeidet her med Nettverk etter soning gir kort vei til rådgivere hos Grønland Voksenopplæring. Vi ordner inntak og opplæring i de fagene de mangler med én gang, sier rektor på Grønland Voksenopplæring, Kristin Huseby.

Utdanningen har kontinuerlig opptak, dermed er det ingen ventetid når deltakerens motivasjon først er på plass. Siden undervisningen startet i Tilbakeføringshuset i august, har deltakerandelen økt med 50 prosent.

– Deltakerne har kommet med brutte drømmer. Vi kan bidra til å skape nye drømmer, håp og en vei tilbake til samfunnet, sier rektor.

Mohammed, elev ved Grønland Voksenopplæring, og tillitsvalgt på skolen, takket for oppfølgingen.

– Vi har alle en bakgrunn, og har vært utfor litt av hvert i livet. Men først og fremst er vi mennesker med håp om en lys fremtid og å kunne bety noe i samfunnet. Vi har følt oss glemt i systemet. Dette gir oss en mulighet og en ny start. Endelig har livet mening. Vi har mulighet til å skape noe, og være de beste versjonen av oss selv, sa han på vegne av elevene ved Grønland Voksenopplæring.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!