Sagene Avis

Vil bygge boliger i den historiske hagen

Eier av murvillaen i Våghalsen, tidligere Sagveien 24, ønsker å bygge et nytt bolighus i villaens hage. Foto: Janina Lauritsen

– Jeg regner med det er utenkelig at de får lov, sier historiker ved Arbeidermuseet, Gro Røde.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2021 kl 11:33

SAGENE: Green Living Oslo Sagveien AS, eierne av den gamle «Lohrbauers villa» i Våghalsen, tidligere adresse Sagveien 24, bygger om murvillaen til boliger.

Nå har de også bedt Plan- og bygningsetaten (PBE) om en forhåndskonferanse, for å eventuelt få bygge et nytt bygg i den historiske villaens hage.

Planene beskriver et boligbygg med to boenheter, i tilknytning til eksisterende bygg på tomta.

Illustrasjonen viser tomta, med nybygget nederst til høyre. Foto: Green Living/ARCHITECTOPIA

«Nybygget knytter seg til rekken av eksisterende bebyggelse i gateløpet langs Sagveien, tett opp til gavlveggen til Sagveien 18 og legger seg ut mot gaten hvor leilighetene har hver sin hovedinngang. Nybygget plasseres på en slik måte at inngrep i hageanlegget ikke blir nødvendig og omgivelsene til nr. 24 (den tidligere adressen, journ.anm.), samt historiske siktlinjer blir i hensyntatt. Inngangsdører plasseres langs gateløpet for å respektere arbeiderbygningsrekken og Sagveien 28, samt opparbeidelsen av hagen ved å unngå direkte ankomst ved eller gjennom hagen», skriver arkitektene i situasjonsplanen. Den kan du se i sin helhet på PBEs nettside.


Foto: Green Living/ARCHITECTOPIA

– Vil be Riksantikvaren om å gripe inn

Eiendommen med murvilla fra 1870-tallet, er regulert til spesialområde – bevaring/boliger.

– Jeg regner med det er utenkelig at de får lov, sier historiker ved Arbeidermuseet, Gro Røde.

Hun påpeker at Arbeidermuseets oppgave er å sikre Sagene og Oslos arbeiderhistorie. Dette innebærer å passe på at den ikke blir skadet eller forringet.


Gro Røde i Arbeidermuseet Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

– Jeg er overrasket over hva vi har måttet engasjere oss i i 2021. Sagene bevaringsområde, som vi er stolt over å ha, har stått trygt. Dette er et vedtatt regulert område, skoleunger forstår hva det betyr. Man skal ikke herje med det, totaliteten i bevaringsområdet er viktig, sier hun til Sagene Avis.

Villaen har mistet adressen og kilden sin, sier hun og viser til da Plan- og bygningsetaten omgjorde Sagveien 24 til Våghalsen 11-19.

– Hvis PBE i tillegg smaker på et bygg her? Da vil vi virkelig be Riksantikvaren om å gripe inn. Da gjør ikke kommunen jobben sin. Dette er et område med ekstrem kulturhistorisk og arkitektonisk verdi. Og kulturminneloven står over PBE. Hagen skal stå i fred. Det er få av disse hagene, den forventer vi å ha med totalt uskadet av et nybygg.

– Sagveien er helt unik

Hun forteller videre at Byantikvaren kommer med en gjennomgang av området, som en gave til byen og bydelen. Og ingen andre i byen har maken.


– Sagveien er den mest verdifulle adressen på Sagene. Her har vi landets første fabrikk i den industrielle revolusjon, og den første spinnermesterboligen. Det kom det ene etter andre, og det står der den dag i dag.

Villaen skiller seg ut arkitektonisk, det er en smak av Homansbyen på Sagene, mener Røde.

– Det er en vakker bolig som er skjermet fra den travle Sagveien. Byggets fasade må ses i sammenheng med området. Vi er så stolte av området, det er jo dette museet viser frem. Sagveien er helt unik. Hva slags vern har området, om denne hagen med villaen ikke er vernet? Hva annet er ikke vernet her da, sier hun og fortsetter:

– At noe eventuelt er mulig å gjøre for en utbygger, betyr ikke dermed at de må søke om å få gjøre det. Dette er et lokalt initiert firma, så det overrasker meg noe voldsomt. Vi som privatpersoner har frihet og ansvar til å passe på fellesskapets verdier og historie. Jeg syns ikke at man skal slå med loven i bordet, jeg syns utbyggere bør gjøre mer enn de må.

Bekymret for hagens almetre

Bymiljøetaten har sendt PBE et innspill om hagens almetre, som tenkes felt eller flyttet.


Almetreet, som det frarådes å felle. Foto: Janina Lauritsen

Alm står på rødlista som sårbar grunnet almesyken, og det må derfor vises ekstra hensyn til denne arten. Store trær som denne almen har også stor betydning for overvannshåndtering, og er også ofte en del av en grønn korridor som diverse arter benytter når de beveger seg fra sted til sted, påpeker Bymiljøetaten.

– Den intense utbyggingen i Oslo kommune har blitt gjort på bekostning av byens trær, og det har blitt felt et betydelig antall almetrær i byen den siste tiden. Almetrærne har gradvis blitt fjernet grunnet de konstante påkjenningene trærne blir utsatt for under anleggs- og byggearbeid. Vi er derfor ikke positive til at denne almen ønskes felt eller flyttet og mener at treet bør integreres i planen ved tilpassing, skriver de i sinn uttalelse.

På grunnlag av dette, mener Bymiljøetaten at treet ikke bør felles, da det både er rødlistet, godt etablert og har en større økologisk betydning.

– Felling av slike trær strider også mot Kommuneplan 2015. Treet bør integreres i planen ved tilpassing.

– Fraråder tillatelse

Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas Venner fraråder at det gis tillatelse til å bygge et nytt hus på denne eiendommen. De minner også om at KDP Akerselva miljøpark stiller krav om at tiltak som er i strid med gjeldende regulering, må behandles som reguleringssak.

– I skissen som følger saken er også det planlagte huset ca. en meter høyere enn nabohuset i Sagveien 18 og hovedhuset i Sagveien 24. Dette vil gjøre nybygget dominerende, skriver de.

Sylvkallen Heritage har utarbeidet en kulturminnevurdering og stedsanalyse, som tiltakshaver har sendt inn til PBE i forbindelse med bestilling av forhåndskonferansen. Oslo Elveforum påpeker at denne har med mange historiske momenter det er naturlig å ta hensyn til, men de syns ikke denne gir grunnlag for å konkludere med at det er mulig å innpasse et bygg mot Sagveien, uten at den antikvariske verdien av villaen reduseres.

– Tvert imot mener vi at alle argumentene trekker i motsatt retning. Uansett hvor godt et nytt bygg tilpasses det eksisterende, vil det bli et fremmedelement som reduserer verdien av og størrelsen på hagen. Hagen er en viktig del av eiendommen, og etter hva vi har oppfattet, var det en uttrykkelig forutsetning for at hovedhuset og bakbygningen kunne omgjøres til leiligheter, at nettopp hagen skulle beholdes og tilbakeføres slik den hadde vært.

De mener også det er uheldig å måtte fjerne det store almetreet som står ut mot Sagveien. Det er ikke bare en del av hagen, men også et viktig element i gateløpet, mener de.

– Treet er en del av silhuetten mot himmelen også for store deler av eiendommene som ligger rundt. Det er anført i skissen at treet ikke har «de beste vekstvilkårene». Vi tviler på at dette er riktig. Treet er gammelt, men viser ingen tegn på svakhet.

Sagene Avis har prøvd å få tak i tiltakshaver Green Living Oslo Sagveien AS for en kommentar, uten å lykkes.

Fasade øst - Alternativ A Foto: Green Living/ARCHITECTOPIA


Fasade øst, alternativ B Foto: Green Living/ARCHITECTOPIA


Fasade nord Foto: Green Living/ARCHITECTOPIA

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...