– Voksne med dårlig holdning skjerper seg når de ser ungdommene stå på

Mahad Abdifantah (20), Abdinassir Yussuf (25) og Sadaq Hussein Ali (16) står på for å skape et fint boligmiljø. Frivillig Nico har jobbet hardt sammen med ungdommene, og bomiljøarbeider Faraji og Sæterøy fra Boligbygg er veldig fornøyde med arbeiderne. Foto: Janina Lauritsen
Bydelens unge i sommerjobb-prosjektet har gjort de kommunale bygårdene ekstra hyggelige i sommer.
Publisert: 15.08.2019 kl 14:10
Sist oppdatert: 15.08.2019 kl 14:53
TORSHOV: I forbindelse med Bydel Sagenes sommerjobb-prosjekt, har bomiljøkontoret og Boligbygg jobbet sammen med lokale unge for å fikse opp uteområdene i kommunale bygårder.
Bomiljøarbeider i Bydel Sagene Esmail Faraji har i samarbeid med Boligbygg, som eier de kommunale boligene, laget oppgaver til de unge i sommerjobb.
De rydder i fellesarealer, maler flaggstenger, reparerer benker, planter, rydder rømningsveier, ordner lagersystem til vaktmesterne og gjør det generelt hyggelig i bygårdene.
– Blomster og benker gir en følelse av at dette er hjemme, sier Faraji.
De har også vært med på å fikse opp i beboernes trygghetsfølelse. De har beskåret busker og fjernet vegetasjon som vokste helt inntil kjellervinduene.
– Det er bygårder som har uttrykket bekymring. Nå kan de se, det skjer ikke noe farlig bak buskene nå, sier Faraji før Stein Sæterøy, teknisk forvalter i Boligbygg, legger til:
– Det skal gjøre det enklere for Securitas og for at beboerne skal føle seg tryggere. Det grønne som vokste inntil fasadene har blitt tatt bort, slik at man skal kunne se om vinduene er åpne eller knust, kommer det inn dyr eller er det feilbruk av strøm?
Bor selv i gårdene de fikser
De fleste ungdommene som har disse sommerjobbene bor i kommunale bygårder selv. Da gir arbeidet de gjør en eierskapsfølelse. Og Sæterøy og Faraji er enige i at bygårdene har blitt varmere og annerledes etter at ungdommene har jobbet her.
– Det er jo de som er brukerne . Dette har også en forebyggende effekt, det blir mindre hærverk og ødeleggelse av ting og tang.
– Og de voksne med en dårlig holdning skjerper seg når de ser ungdommene rydde og stå på, da kaster de ikke sneipen på bakken, legger Sæterøy til.
Det er også forebyggende ved at folk ser ungdommene jobbe, og da kan flere ønske å gjøre det samme.
– De yngre gleder seg til de begynner i 10. klasse, de sier «jeg må fortsette på skolen for å kunne jobbe her.» Ungdommene er stolte av jobben, de kjenner både oppgavene og stedene. Jeg syns det er veldig hyggelig å se utviklingen deres, sier Faraji.
Det er mange som bruker store begrep som fattigdomsbekjempelse. Dette er fattigdomsbekjempelse, forteller han videre.
– De unge tjener penger, tar vare på bomiljøet sitt og gleder seg til å komme videre på skolen. Det gjelder jo ikke alle, men dette er et forebyggende tiltak.
– Jeg ser at de vil
Faraji mener sommerjobb-prosjektet bare har blitt bedre og bedre.
– Jeg har hatt ungdommer i sommerjobb siden 2014. Det har blitt en annen kultur nå, ungdommene har blitt fortalt at dette er en jobb. De må være punktlige. Jeg ser forbedringer.
Sæterøy har vært med på å finne jobber han føler ungdommene klarer å fokusere på. Han syns også ungdommene er flinke og fokuserte.
– De tviler ikke på hva de skal gjøre, de sitter ikke med telefonene, de samarbeider og har en god holdning. Det er gøy å se at de gjør ting og har det trivelig. Og jeg ser at de vil. Det går mye lettere når de har interessen. Dette er absolutt noe jeg håper man vil satse på til neste år, også!
– En fin jobb
Det er Abdinassir Yussuf (25), Mahad Abdifantah (20) og Sadaq Hussein Ali (16) som jobber i en av bygårdene ved Haarklous plass, når Sagene Avis er på besøk.
De syns dette er en fin og sosial jobb. De liker å fikse, gjøre det fint og å jobbe med hverandre. Og det er ekstra gøy å jobbe der de selv bor, forteller de.
Faraji skryter veldig av de flinke arbeiderne:
– Beboerne ringer meg og sier takk for at dere jobber!
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!