Fikk hun forsvarlige tjenester?:
Ombudet ber om svar i saken om moren som døde

Rino Ross vil ikke slå seg til ro uten svar på hvordan bydelen fulgte opp moren den siste tiden hun levde. Foto: Kristin Tufte hage (Arkivfoto)
Moren hadde utfordringer, og bodde i kommunal bolig. Hun døde i fjor, og sønnen har forsøkt å finne ut av om moren burde fått bedre oppfølging fra blant annet bydelen.
Publisert: 26.01.2021 kl 12:35
Sist oppdatert: 26.01.2021 kl 12:41
BYDEL SAGENE: Moren til Rino Ross slet med alkoholmisbruk i flere år. Hun bodde i kommunal leilighet i Bydel Sagene.
Rino forteller at i mai ble hun funnet død i leiligheten, bare 57 år gammel. Utgangsdøra sto åpen, selv om hun alltid pleide å låse, ifølge sønnen. Han ble varslet om dødsfallet dagen etter av sin mormor.
Sagene Avis har tidligere omtalt denne saken, og at Rino stusser over at moren ikke ble fulgt opp av bydelen.

Rino Ross er glad for at ombudet har tatt saken om morens oppfølging videre. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)
– Min erfaring er at boligkontoret plasserer folk med mange forskjellige bakgrunner i samme boligblokk og område. Det være seg problemstillinger med rus, psykiatri, kriminelle, men også barnefamilier midt oppe i dette. Hvordan skal folk klare å slutte og drikke, og slutte å ruse seg, hvis folk rundt deg nettopp gjør dette? Noen selger jo også alkohol og rus i slike bomiljøer, som jeg har erfart. For å si det forsiktig: Det var mye spetakkel i den gården moren min bodde i, slik jeg opplevde det!
Innlagt
I slutten av november i 2018 ble moren lagt innlagt på sykehus – hun ble funnet hjemme beruset og med blant annet brystsmerter, skriver legen i epikrisen fra tidlig desember. Også at hun ble funnet i «dårlige boforhold» med rot. I tillegg står det at hun ble vurdert til ikke å være i stand til å ta vare på seg selv. Epikrisen fant Rino da han ryddet opp etter morens død.
Moren dro fra sykehuset et par dager etter. Hva skjedde etter dette?
Rino tok kontakt med Bydel Sagene, som overfor Rino har oppgitt at de ikke har mottatt skrivet fra sykehuset. Fastlegen til moren har pensjonert seg. Rino ba også om å få utlevert informasjon fra morens fastlege om behandling der. Der lå det heller ingen kopi fra innleggelsen på Aker.
Rino har også kontaktet bydelen og spurt om det har blitt gjort eventuelle vedtak på oppfølging av moren, i regi av hjemmetjenesten eller annen relevant oppfølging. Men bydelen kan ikke finne at det ligger noe vedtak på at moren skulle følges opp på en eller annen måte. Kan hun ha takket nei til oppfølgingstjenester fra bydelen? Bydelen har heller ikke dokumentert, eller loggført, et nei takk fra moren.
Rino forteller at han har vært i kontakt med bydelens bomiljøtjeneste. Heller ikke der skal det ligge noe informasjon om at moren fikk oppfølging, eller at hun eventuelt takket nei til dette.
Sagene Avis ba også om innsyn i morens historikk i bydelsadministrasjonen, men bydelen viste til taushetsplikten.
Pasient- og brukerombudet
Rino kontaktet også Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus om saken. De har i etterkant av den tidligere saken i Sagene Avis, kontaktet både bydel og fastlegekontoret. Blant annet skriver ombudet i brev til Bydel Sagene:
«Vi ber om en tilbakemelding fra bydelen om hvordan dere har fulgt opp Ross sin mor og gitt tilbud om forsvarlige, nødvendige og verdige tjenester. Ross ønsker svar på i hvilken grad bydelen har vurdert eller kommet med tilbud om andre tjenester. Han vil også ha informasjon om hvorvidt moren har bedt om hjelp selv, eventuelt om hun har takket nei til tjenester dere har tilbudt.»
Dette brevet fra ombudet er datert 30. november 2020, og Ross og ombudet fikk først svar i forrige uke, etter purring fra Ross. Bydelen fastholder der at de ikke har hatt noen grunn til å tro at moren til Rino trengte noen ekstra oppfølging eller tjenester fra bydelen.
Bydelen skriver også i brevet at eventuell annen instans må vurdere om de har gjort det de skulle i denne saken og overfor moren til Rino.
Eventuelt videre til Statsforvalteren
Sagene Avis har vært i kontakt med Pasient- og brukerombudet. Oddvar Thorbjørnsen Faltin, teamleder for Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus, sier til Sagene Avis på generelt grunnlag at ombudet først henvender seg til den som klagen blir rettet mot.
Denne saken og henvendelsen til bydelen dreier seg etter det avisa kjenner til om en kvalitetsklage, altså en klage på tjenester som er gitt eller ikke gitt.
– Vi vil gjerne ha alle svar fra de som er involverte, vår erfaring er at det er et greit sted å begynne. Før vi eventuelt vurderer å sende saker videre til Statsforvalteren, ifølge Faltin.
Fylkesmannen skiftet 1. januar 2021 navn til Statsforvalteren.

Rino Ross har i etterkant av morens død forsøkt å nøste opp om hun burde hatt en oppfølging, fra eksempelsvis Bydel Sagene, med tanke på rusutfordringene hun hadde, og at hun bodde i en kommunal leilighet. Foto: Kristin Tufte Haga
Ifølge Rino Ross har ikke fastlegen, som også har blitt spurt i saken, ennå svart på henvendelsen fra ombudet.
– Igjen, på generelt grunnlag, så er svarfristen i slike saker på fire uker. Innen denne fristen skal de ha svart eller sendt beskjed om når vi kan forvente at svaret er klart. Dette bør et offentlig tjenestested kunne etterleve. Når det er sagt, så får man smøre seg med litt tålmodighet når det har vær høytider i mellom, og ikke minst i den krevende koronasituasjonen vi er inne i nå, sier han.
Ikke bare moren
Rino sier til Sagene Avis at han er svært glad for at ombudet har fulgt opp saken.
– Jeg tenker at det er bra at det blir belyst at det er behov for oppfølging og hjelp, til mange som bor i kommunale boliger. Det er mange som sliter med forskjellige utfordringer. Jeg skulle ønske det ble bevilget nok penger til de bydelene som har de største utfordringene på dette området. Det er mange som har det slik min mor hadde det, sier Rino.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!