ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Finalistene til Årets navn og ildsjel:

Ønsker at folk skal bli kjent på tvers av kultur og bakgrunn

FINALIST: Rama Jama er en av fire finalister Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Rama Jama er lidenskapelig opptatt av integrering og inkludering, og engasjerer seg for at folk skal bli kjent på tvers av kulturer og bakgrunn.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2018 kl 17:33

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Bydelen vår er full av ildsjeler – mennesker som gjør en ekstra innsats for andre og sitt lokalmiljø! Leserne nominerte en rekke gode kandidater, og nå har redaksjonen valgt ut fire finalister vi vil hedre, og som kan stikke av med tittelen Årets navn og ildsjel i bydel Sagene 2018!

Vinner 10.000 kroner

Dette er første gang Sagene Avis, med hjelp fra leserne, kårer Årets navn og ildsjel i bydel Sagene.

Prisen deles ut i samarbeid med Storo Storsenter, som står for hovedpremien på 10.000 kroner. Pengene får vinneren donere videre til et godt formål i lokalmiljøet.

Tok grunnskolen på tre år

Rama Jama var 15 år og analfabet da hun kom til Norge fra Somalia. Hun ble gift, fikk fem barn og skilte seg. Så tok hun grep, har hun tidligere fortalt Aftenposten.

Nå er Jama 33 år og enslig forsørger for fem barn i mellom 7 og 15 år, tre jenter og to gutter. Hun er en av de foreldrene i det somaliske miljøet som ikke har vurdert å dumpe barna i utlandet, selv om hverdagen til tider har vært alt annet enn lett. Hun er en av de somaliske kvinnene som viser hvordan man kan flytte fjell hvis man bare vil. Hun er en av dem som gjerne stiller opp for andre.

ANNONSE

Hun startet prosessen med å realisere drømmen om utdanning i 2011. Først tok hun hele grunnskolen på tre år. Vitnemålet fikk hun i 2016. Så hele videregående på ett år. Det gikk ikke mange ukene etter siste eksamen før hun skaffet seg jobb som ungdomsassistent i bydel Sagene.

Brenner for at folk skal bli kjent på tvers av kulturer

Jama er plukket ut som finalist på grunn av sitt engasjement og arbeid for at folk skal bli kjent med hverandre på tvers av kulturer og bakgrunn. Jama er lidenskapelig opptatt av inkludering og integrering. Frivillig arbeid er en flott måte å bli kjent, være sosial og lage nettverk, har hun tidligere sagt til Sagene Avis.

Hun har tatt initiativ til å arrangere blant annet norsk og somalisk kulturdag, juleaktiviteter, kvinnefester og annet. Hun har også stilt opp i åpen halvtime i bydelsutvalget og engasjert seg for å få blandet kommunale og private leiligheter, i stedet for at hele bygårder skal være kommunale:

– Jeg har opplevd mye fantastisk og jeg er heldig som bor i et land hvor det finnes noe som kan tilpasses alle forskjellige mennesker og inntekter. Men det jeg har funnet ut som er en veldig stor ulempe og som stopper integreringen i Norge, er at det har blitt typisk at samme folk samles på samme sted. I min etasje bor det bare somaliere. Der er det lille Mogadishu, og ikke Oslo. Vi har kommet til Norge, vi må føle at vi bor i Norge, sa hun i bydelsutvalgsmøtet 30. august.

FINALIST: Rama Jama Foto: Arkivfoto Bydel Sagene

ANNONSE

– Integreringen banker ikke på døra

Etter møtet fortalte hun lokalavisa at man må tenke på hvordan folk samles, når man snakker om integrering.

– Hvis de er fra samme sted, hva kan de da lære av hverandre? De har jo samme tilhørighet. Du blir påvirket av systemet og kulturen rundt deg. Du kan ikke bli inspirert til å ta en utdannelse du ikke hadde tenkt på, du får ikke vært med på dugnader og andre ting som er typisk norsk. Du går glipp av alt dette. Det er en hindring for integrering og inkludering. Folk snakker mye om integrering, da må man også tenke på hvordan folk samles. Integreringen banker ikke på døra, har hun fortalt lokalavisa.

Jama syns det er en ære å bli plukket ut som en av fire finalister.

– Det var veldig koselig å høre om dette. Jeg hadde ikke forventet det, men syns det er en ære. Jeg arbeider med mange vidunderlige mennesker, og syns det er flere som fortjener en slik tittel. Dette motiverer meg og jeg gleder meg allerede til neste år, sier hun.

ANNONSE

NB! Det kun mulig å stemme én gang per enhet: Avstemmingen er åpen til 6. januar. Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE