Sagene Avis

Finalistene til Årets navn og ildsjel:

Ønsker at folk skal bli kjent på tvers av kultur og bakgrunn

FINALIST: Rama Jama er en av fire finalister Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Rama Jama er lidenskapelig opptatt av integrering og inkludering, og engasjerer seg for at folk skal bli kjent på tvers av kulturer og bakgrunn.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 27.12.2018 kl 17:33

BYDEL SAGENE: Bydelen vår er full av ildsjeler – mennesker som gjør en ekstra innsats for andre og sitt lokalmiljø! Leserne nominerte en rekke gode kandidater, og nå har redaksjonen valgt ut fire finalister vi vil hedre, og som kan stikke av med tittelen Årets navn og ildsjel i bydel Sagene 2018!

Vinner 10.000 kroner

Dette er første gang Sagene Avis, med hjelp fra leserne, kårer Årets navn og ildsjel i bydel Sagene.

Prisen deles ut i samarbeid med Storo Storsenter, som står for hovedpremien på 10.000 kroner. Pengene får vinneren donere videre til et godt formål i lokalmiljøet.

Tok grunnskolen på tre år

Rama Jama var 15 år og analfabet da hun kom til Norge fra Somalia. Hun ble gift, fikk fem barn og skilte seg. Så tok hun grep, har hun tidligere fortalt Aftenposten.

Nå er Jama 33 år og enslig forsørger for fem barn i mellom 7 og 15 år, tre jenter og to gutter. Hun er en av de foreldrene i det somaliske miljøet som ikke har vurdert å dumpe barna i utlandet, selv om hverdagen til tider har vært alt annet enn lett. Hun er en av de somaliske kvinnene som viser hvordan man kan flytte fjell hvis man bare vil. Hun er en av dem som gjerne stiller opp for andre.


Hun startet prosessen med å realisere drømmen om utdanning i 2011. Først tok hun hele grunnskolen på tre år. Vitnemålet fikk hun i 2016. Så hele videregående på ett år. Det gikk ikke mange ukene etter siste eksamen før hun skaffet seg jobb som ungdomsassistent i bydel Sagene.

Brenner for at folk skal bli kjent på tvers av kulturer

Jama er plukket ut som finalist på grunn av sitt engasjement og arbeid for at folk skal bli kjent med hverandre på tvers av kulturer og bakgrunn. Jama er lidenskapelig opptatt av inkludering og integrering. Frivillig arbeid er en flott måte å bli kjent, være sosial og lage nettverk, har hun tidligere sagt til Sagene Avis.

Hun har tatt initiativ til å arrangere blant annet norsk og somalisk kulturdag, juleaktiviteter, kvinnefester og annet. Hun har også stilt opp i åpen halvtime i bydelsutvalget og engasjert seg for å få blandet kommunale og private leiligheter, i stedet for at hele bygårder skal være kommunale:

– Jeg har opplevd mye fantastisk og jeg er heldig som bor i et land hvor det finnes noe som kan tilpasses alle forskjellige mennesker og inntekter. Men det jeg har funnet ut som er en veldig stor ulempe og som stopper integreringen i Norge, er at det har blitt typisk at samme folk samles på samme sted. I min etasje bor det bare somaliere. Der er det lille Mogadishu, og ikke Oslo. Vi har kommet til Norge, vi må føle at vi bor i Norge, sa hun i bydelsutvalgsmøtet 30. august.

FINALIST: Rama Jama Foto: Arkivfoto Bydel Sagene

– Integreringen banker ikke på døra

Etter møtet fortalte hun lokalavisa at man må tenke på hvordan folk samles, når man snakker om integrering.

– Hvis de er fra samme sted, hva kan de da lære av hverandre? De har jo samme tilhørighet. Du blir påvirket av systemet og kulturen rundt deg. Du kan ikke bli inspirert til å ta en utdannelse du ikke hadde tenkt på, du får ikke vært med på dugnader og andre ting som er typisk norsk. Du går glipp av alt dette. Det er en hindring for integrering og inkludering. Folk snakker mye om integrering, da må man også tenke på hvordan folk samles. Integreringen banker ikke på døra, har hun fortalt lokalavisa.

Jama syns det er en ære å bli plukket ut som en av fire finalister.

– Det var veldig koselig å høre om dette. Jeg hadde ikke forventet det, men syns det er en ære. Jeg arbeider med mange vidunderlige mennesker, og syns det er flere som fortjener en slik tittel. Dette motiverer meg og jeg gleder meg allerede til neste år, sier hun.


NB! Det kun mulig å stemme én gang per enhet: Avstemmingen er åpen til 6. januar.

Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...